Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  θα πραγματοποιήσει σήμερα μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Οι επισκέψεις του εκάστοτε Πρωθυπουργού της Ελλάδος στο νησί μας είναι σημαντικές. Έχουν συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Είναι επισκέψεις, που στέλνουν μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πρόκειται για επισκέψεις, οι οποίες λειτουργούν υπέρ της ανύψωσης του ηθικού και του φρονήματος του κυπριακού ελληνισμού. Στην Κύπρο ανεξαρτήτως ποιος κυβερνά εδώ και ποιος στην Ελλάδα, υπάρχει μόνιμη θέση για συνεχή και στέρεα συνεργασία των δυο κρατών.

ΕΙΝΑΙ σαφές κι αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η κατοχική Τουρκία αντιμετωπίζει ενιαία τον Ελληνισμό. Από τη Θράκη μέχρι και την Κύπρο. Αυτός είναι διαχρονικά ο τουρκικός σχεδιασμός και πολλά είναι τα γεγονότα, τα οποία επιβεβαιώνουν τούτο. Έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο τουρκικός επεκτατισμός. Ενιαία.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως για να μπορέσει η ελληνική πλευρά, σε Ελλάδα και Κύπρο,  να αντιμετωπίσει τον τουρκικό επεκτατισμό, θα πρέπει να λειτουργήσουν ενιαία και στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Το έχουμε πολλές φορές αναφέρει πως θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αφετηρία, από το προφανές. Κοντολογίς, από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει συμβατικές κι άλλες υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου, έχει ευθύνες και για τα όσα ( ιστορικά πλέον) έχουν διαδραματισθεί στη νησί, αλλά και διαχρονικές αδελφικές σχέσεις.  Λαμβάνοντας υπόψη αυτά θα πρέπει να φθάσουν, Αθήνα και Λευκωσία,  στο διά ταύτα. Πώς, δηλαδή, στην πράξη, όχι στη θεωρία, θα αντιμετωπίσει την επιθετική πολιτική της Άγκυρας. Χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική και αυτό θα πρέπει να γίνει τώρα καθώς η Τουρκία προελαύνει. Η κατοχική δύναμη υλοποιεί επεκτατικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Μπορεί σε αυτή τη φάση να υπάρχει ένα ήπιο κλίμα με την Αθήνα, αλλά οι γνωρίζοντες ξέρουν πως τούτο είναι προσωρινό.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ και Μητσοτάκης θα έχουν την ευκαιρία και το  χρόνο να τα πουν σε βάθος και ενδελεχώς.

 Η Κύπρος έχει διαχρονικά ως βασικό της στήριγμα την Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Και δεν πρέπει να αλλάξει. Γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του ελληνισμού. Οι δυνατότητες υπάρχουν.

 Και τα δυο κράτη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας την πόρτα κτυπά- χωρίς επιτυχία και πολλές προοπτικές- η κατοχική δύναμη. Μπορεί τούτο να αξιοποιηθεί στο έπακρο, ειδικά όταν τώρα έχει ανοίξει ξανά το κεφάλαιο των ευρωτουρκικών. Πολλά μπορούν να γίνουν!