REAL TIME |

Εθνική Άμυνα 27 Ιουλίου 2023

Ελληνικές Belh@rra… “μυστικά όπλα”, νεκρό ότι πετά ή πλέει στα 100 χλμ.

Ελληνικές Belh@rra… “μυστικά όπλα”, νεκρό ότι πετά ή πλέει στα 100 χλμ.

800 στόχοι μπορούν να παρακολουθούνται ταυτόχρονα και από το σύστημα μάχης 

Η 3η και πιο ισχυρή από τις άλλες δυο φρεγάτες, ο «Φορμίων» ξεκίνησε να κατασκευάζεται, τόσο στο Λοριάν, όσο και στο ναυπηγείο της Σαλαμίνας. Από την εταιρεία σημειώνουν ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπογραφεί ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι. Mάλιστα ορισμένα από τα blocks που «χτίζουν» κομμάτι- κομμάτι την 3η ελληνική φρεγάτα θα φέρουν σφραγίδα made in Greece από την στιγμή που γίνονται στο ναυπηγείο του νησιού της Αττικής, στην Σαλαμίνα δηλαδή, όπου φιλοξενεί εδώ και χρόνια το ναύσταθμο του πολεμικού ναυτικού.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Τα blocks αυτά, όπως επισημαίνεται, αφού ολοκληρωθούν θα ταξιδέψουν στο Λοριάν της Βορειοδυτικής Γαλλίας, στην περιοχή της Βρετάνης για να συγκολληθούν με εκείνα που κατασκευάζουν οι Γάλλοι. Από την μια πλευρά η κίνηση αυτή επιτρέπει την ταυτόχρονη εργασία στις τρεις ελληνικές φρεγάτες αλλά και την έναρξη εργασιών στη δεύτερη γαλλική. Παράλληλα τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού που είναι το άγρυπνο μάτι της Ελλάδας στο ναυπηγείο της Βρετάνης, παρακολουθούν στενά οτιδήποτε έχει να κάνει με τη ναυπήγηση των τριών ελληνικών φρεγατών αλλά και με τις δοκιμές που έχουν ξεκινήσει στη γαλλική.

Οι όποιες «παιδικές ασθένειες» της νέας γαλλικής φρεγάτας που προορίζεται για το συμμαχικό ναυτικό, καταγράφεται και αναλύεται. Επιπλέον οι Γάλλοι γνωρίζουν πως οτιδήποτε παρουσιαστεί, αυτομάτως το γνωρίζουν και στο ελληνικό ναυτικό επιτελείο που δίνει κατευθύνσεις στα στελέχη του κλιμακίου του Λοριάν. Προς το παρόν πάντως οι εντυπώσεις από τις εργασίες στο γαλλικό ναυπηγείο είναι εξαιρετικές καθώς δεν είναι μόνο ο ρυθμός κατασκευής στην φρεγάτα ΚΙΜΩΝ που είναι η πρώτη που θα παραληφθεί από το πολεμικό ναυτικό. Εντυπωσιακή είναι η πρόοδος στην κατασκευή των blocks που αφορούν το «χτίσιμο» της Νο2 φρεγάτας «Φορμίων».

Τα… μυστικά όπλα

Την ίδια στιγμή τα βλέμματα των ειδικών του πολεμικού ναυτικού είναι στραμμένα και στις δοκιμές του AESA ραντάρ, SEA FIRE. Το υπερσύγχρονο «μάτι» του πλοίου είναι τοποθετημένο ήδη στην πρώτη Belh@rra της Γαλλίας, την AMIRAL RONARC’H και τους προσεχείς μήνες αναμένεται η έναρξη των εν πλω δοκιμών. Και με τον τρόπο αυτό το SEA FIRE εισέρχεται στην φάση των τελικών δοκιμών ώστε να γίνει το max check και να πιστοποιηθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα της φρεγάτας.

Το ελληνικό ενδιαφέρον αυξάνεται καθώς εδώ και λίγες ώρες τοποθετήθηκε ακριβώς πάνω από το SEA FIRE της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ το λεγόμενο PSIM (σ.σ. Panoramic Sensors and Intelligence Module), την ώρα που σ’ ένα από τα υπόστεγα του γαλλικού ναυπηγείου εξελίσσονται εργασίες και στο δεύτερο PSIM που προορίζεται για την φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ». Οι δοκιμές που έχουν γίνει στο SEA FIRE και στο PSIM σε άλλο γεωγραφικό σημείο της Γαλλίας, τοποθετημένο σε προβλήτα, αλλά και στην πρώτη Belh@rra που προορίζεται για το γαλλικό ναυτικό, δίνουν πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες για το μέλλον του ραντάρ και των αισθητήρων.

Και εκεί που εστιάζουν οι ειδικοί των δοκιμών είναι στα τέσσερα σταθερά πάνελ του ψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών καθώς αυτό σαρώνει τον εναέριο χώρο εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά από την φρεγάτα. Το «μάτι» προστασίας και παρακολούθησης εναέριων στόχων φτάνει, κάτι περισσότερο από 300 χλμ, ενώ ότι κινείται στην θάλασσα καταγράφεται ήδη από τα 80 χλμ.

Η άμυνα κάθε Belh@rra με το ραντάρ και τους αισθητήρες που διαθέτει το PSIM εξασφαλίζει προστασία από απειλές αέρος ή θάλασσας ακόμη κι αν αυτές κινούνται με ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες. 800 στόχοι μπορούν να παρακολουθούνται ταυτόχρονα και από το σύστημα μάχης στο οποίο μεταφέρεται η εικόνα εγκλωβίζει τους πλέον επικίνδυνους για το πλοίο.

Με άλλα λόγια ότι πετά ή ότι πλέει σε απόσταση περίπου 100 χλμ έχει σχεδόν μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης από την στιγμή που θα εγκλωβιστεί από τα όπλα των Belh@rra και κυρίως τους πυραύλους Aster 30. Μάλιστα το συγκεκριμένο όπλο στις δοκιμές που έχουν γίνει σε επίπεδο ΝΑΤΟ έχει περάσει με άριστα όλες τις διαδικασίες εξουδετερώνοντας οποιονδήποτε στόχο τους ανατέθηκε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube