Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Ιουλίου 2023

Έκκληση για έναν πιο ισότιμο κόσμο

Έκκληση για έναν πιο ισότιμο κόσμο

Ανοιχτή επιστολή προς ΟΗΕ του νομπελίστα Τζόουζεφ Στίγκλιτς και της Ινδής Ζαγιάτι Γκος

Την καταπολέμηση των ανισοτήτων παγκοσμίως ζητούν με ανοιχτή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη ο νομπελίστας Τζόουζεφ Στίγκλιτς και η Ινδή οικονομολόγος Ζαγιάτι Γκος.

Η επιστολή δημοσιεύθηκε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και τη βρετανική The Guardian. Την συνυπογράφουν 230 διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγοι και προσωπικότητες. “Η ανισότητα υπονομεύει όλους τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους μας”, είναι ο τίτλος της επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αποτελεί κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα για έναν πιο “ισότιμο κόσμο”, χωρίς ακραίες ανισότητες.

“Ως οικονομολόγοι”, σημειώνουν οι υπογράφοντες, “και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας σε όλο τον κόσμο, καλούμε τόσο τα Ηνωμένα Έθνη μέσω των στόχων τους για Βιώσιμη Ανάπτυξη, όσο και την Παγκόσμια Τράπεζα να υποστηρίξουν δεσμευτικά νέους στόχους και στρατηγικούς δείκτες, που θα επιτρέψουν τον διπλασιασμό των προσπαθειών για την καταπολέμηση των αυξανόμενων ακραίων ανισοτήτων”.

Κατακόρυφη αύξηση των ανισοτήτων

Η βασική διαπίστωση των 230 για τις ανισότητες του σήμερα είναι κραυγαλέα : “Η ακραία φτώχεια και ο ακραίος πλούτος αυξήθηκαν κατακόρυφα και ταυτόχρονα, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια. Τελευταία μάλιστα, μεταξύ 2019 και 2020 η παγκόσμια ανισότητα αυξήθηκε ταχύτερα από κάθε άλλη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν τρομάζουν : Το 10% των πλουσιότερων στον παγκόσμιο πληθυσμό κατέχουν το 52% του παγκόσμιου εισοδήματος,  ενώ το υπόλοιπο φτωχότερο μισό του πληθυσμού, κερδίζει μόνο το 8,5% του εισοδήματος. Δισεκατομμύρια άνθρωποι πεινούν από τις δυσκολίες και τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ παράλληλα διπλασιάστηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων πλουσίων την τελευταία δεκαετία.

Στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι μιλούν για ανεκπλήρωτους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ή ευχολόγια της Παγκόσμιας Τράπεζας  περί “κοινής ευημερίας”. Ζητούν: ” Όλες οι οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές πολιτικές να αξιολογούνται πλέον ως προς τον πιθανό αντίκτυπό τους.  Αυτό θα στείλει ένα σαφές μήνυμα της συλλογικής μας φιλοδοξίας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο ισότιμο”, καταλήγουν.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube