Αντιπρόσωποι των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν όσον αφορά το σχέδιο να δοθούν στην αμυντική βιομηχανία της γηραιάς ηπείρου κίνητρα για να αυξήσει γρήγορα το παραγωγικό δυναμικό της.

Η πρωτοβουλία, που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο, θα χρηματοδοτηθεί με 500 εκατομμύρια ευρώ από τον κοινό προϋπολογισμό.

Η απόφαση «είναι ακόμη μια απόδειξη της αταλάντευτης δέσμευσης της ΕΕ να υποστηρίξει την Ουκρανία», στο έδαφος της οποίας εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφερε η Iσπανίδα Υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Η συμφωνία έχει επίσης σκοπό να ενισχυθεί η τεχνολογική και βιομηχανική βάση της Ευρώπης και να εγγυηθεί μακροπρόθεσμα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, πρόσθεσε η Ρόμπλες.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν πως δυσκολεύονται να προμηθεύσουν τον ουκρανικό στρατό με επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών για το πυροβολικό και πυραύλων.

Η συμφωνία μένει να επικυρωθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ΕΚ. Ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν πως το σχέδιο θα έχει επικυρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον μήνα.

ΚΥΠΕ