Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 21 Ιουλίου 2023

Alex Soros: Ποιος είναι ο διάδοχος της «αυτοκρατορίας Σόρος»;

Alex Soros: Ποιος είναι ο διάδοχος της «αυτοκρατορίας Σόρος»;

Κληρονόμος 25 δις δολαρίων

Στα 93 του χρόνια ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος George Soros αποφάσισε να παραδώσει τα ηνία της 25 δις δολαρίων αυτοκρατορίας του στον γιο του Alex. Έναν geek, που φοράει φανταχτερά γυαλιά, παρτάρει με αστέρες του ΝΒΑ, φωτογραφίζεται με ηγέτες κρατών και ορκίζεται να κάνει (και να δώσει) ό,τι μπορεί ώστε να μην ξαναπατήσει ο Donald Trump στο Λευκό Οίκο. Το ερώτημα γιατί διάλεξε αυτόν από τα πέντε παιδιά του, παραμένει αναπάντητο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΡΕΑ ΟΡΦΑΝΟΥ

Στην τεράστια πισίνα επιπλέουν φουσκωτά κρεβατάκια που πάνω τους λιάζονται τα σμιλεμένα κορμιά από το who is who της κοσμικής Νέας Υόρκης. Γύρω από την πισίνα περιφέρονται καλλίγραμμα κορίτσια και αγόρια, που έχουν αγκαζαριστεί από ειδικό ατζέντη για να ομορφύνουν το… περιβάλλον και να κρατάνε συντροφιά στους singles καλεσμένους του πάρτι, που κυμαίνονται από παίκτες του ΝΒΑ και αστέρες της ποπ, μέχρι σχεδιαστές μόδας, μοντέλα, γκαλερίστες και άλλους νεαρούς «κάποιους» με τραπεζικούς λογαριασμούς με πολλά ψηφία. Βρισκόμαστε στα Hamptons, το αγαπημένο πολυτελές καλοκαιρινό θέρετρο των Νεοϋρκέζων, σε μια έπαυλη, απ’ εκείνες που δεν ξέρεις από που αρχίζει και πού τελειώνει. Οικοδεσπότης είναι ο Alexander Soros, γιος του ζάμπλουτου George Soros. Ανάμεσα στους καλεσμένους έχει τρυπώσει κι ένας δημοσιογράφος ο οποίος μεταφέρει στην ιστοσελίδα του όλες τις πικάντικες λεπτομέρειες. Στο κείμενό του αναφέρει σκόρπια ονόματα καλεσμένων που αναγνωρίζει: η Nadya Tolokonnikova των Pussy Riot, ο Joakim Noah των Chicago Bulls, η Chanel Iman της Victoria’s Secret, η τραγουδίστρια Caroline Vreeland, ο ράπερ Usher και πολλοί άλλοι. Άλλες ιστοσελίδες κουτσομπολίστικου περιεχομένου που «μυρίστηκαν» κλικς αναδημοσίευσαν φωτογραφίες από το πάρτυ κι έτσι ο κόσμος όλος, εκείνο το καλοκαίρι του 2008, διάβασε για πρώτη φορά για τον 23χρονο τότε Alexander Soros, αναπαράγοντας την εικόνα ενός κακομαθημένου πλουσιόπαιδου που σπαταλά τα λεφτά του μπαμπά, χαριεντιζόμενος με όμορφες γυναίκες.

Ο παρεξηγημένος playboy

Ο Alexander Soros είναι o πρώτος γιος, από το δεύτερο γάμο του George Soros, με την ιστορικό τέχνης Susan Weber. Από την ίδια μητέρα έχει έναν μικρότερο, κατά τέσσερα χρόνια αδερφό, τον Gregory, ενώ έχει άλλα τρία ετεροθαλή αδέλφια, μεγαλύτερα σε ηλικία, από τον πρώτο γάμο του πατέρα του. Ο πατέρας του παντρεύτηκε άλλη μια φορά, αλλά με την τρίτη του σύζυγο δεν έχει παιδιά. Σε μια συνέντευξή του, το 2012, στη New York Times, ο Alex είχε πει πως μεγαλώνοντας είχε μια «περίπλοκη» σχέση με τον πατέρα του. «Ένιωθα ανεπιθύμητος. Ο πατέρας μου δεν ήξερε να επικοινωνήσει την αγάπη του. Επίσης, ήταν συνέχεια απών. Ασχολιόνταν συνέχεια με τις δουλειές του». Τo ποιος πραγματικά είναι ο Alex Soros αναφέρονταν σε δηλώσεις που είχαν κάνει παιδικοί και στενοί φίλοι του στον δημοσιογράφο που πήγε ινκόγκνιτο σ’ εκείνο το πάρτι το καλοκαίρι του 2008, και που οι άλλες ιστοσελίδες επέλεξαν να αγνοήσουν. «Από τον καιρό που είμασταν στο σχολείο, ο Alex ήξερε να διοργανώνει τέλεια πάρτι», λέει ένας από αυτούς. «Μπορεί να μην έπαιζε μπάσκετ, αλλά στα πάρτι του πάντα ερχόταν όλη η ομάδα καλαθόσφαιρας και βασικά όλοι οι δημοφιλείς του σχολείου. Εκείνος δεν θα ‘λεγες πως ήταν και πολύ δημοφιλής. Ήταν χοντρούλης, γυαλάκιας και σπασίκλας. Ήταν έξυπνος, όμως, και αγαπητός. Το σπίτι του ήταν μια τεράστια έπαυλη με δεκατέσσερα υπνοδωμάτια και για να μετακινηθείς στους κήπους έπαιρνες go-kart». Άλλος φίλος απ’ το σχολείο τον χαρακτήρισε ντροπαλό, ολίγον τι εσωστρεφή και προσγειωμένο. «Από την όψη, δεν σου θα σου πήγαινε ποτέ το μυαλό ότι αυτό το αγόρι είναι γιος δισεκατομμυριούχου. Τα ρούχα του δεν ήταν φανταχτερά – δεν φορούσε καν μάρκες – και οδηγούσε ένα μεταχειρισμένο Lexus. Στο σχολείο ερχόταν με χαρτοφύλακα και τα καλοκαίρια δούλευε στο τμήμα αλληλογραφίας μιας απ’ τις εταιρείες του πατέρα του». Άλλος φίλος συμπλήρωσε ότι πολλές ήταν οι φορές που ο Alex αποσύρθηκε από τα πάρτι που ο ίδιος διοργάνωνε, ενόσω οι καλεσμένοι διασκέδαζαν, γιατί είχε διάβασμα.

Το rebranding της εικόνας του

Όταν ξέσπασε εκείνο το «σκάνδαλο», το καλοκαίρι του 2008, ο Alex ήταν φοιτητής (το πρώτο του πτυχίο, στην Ευρωπαϊκή Ιστορία, το πήρε από το New York University). Mη έχοντας άλλη, ουσιαστική επαφή με τον Τύπο, του στοίχισε πολύ που παρουσίασαν άλλη εικόνα από την πραγματικότητα. «Για πολύ καιρό ήμουν αυτή η καρικατούρα, που έκανε συνέχεια πάρτι με μοντέλα και παίκτες του NBA», είπε στους Times. «Έχω πατέρα πλούσιο, αλλά υπήρξα πάντα ένας πολύ καλός μαθητής και αργότερα φοιτητής με άριστους βαθμούς. Έχω εισόδημα από το οικογενειακό trust fund, αλλά από νεαρός συμμετέχω ενεργά σε εταιρείες, ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς του πατέρα μου». Έτσι, όταν το 2010 έγινε δεκτός στο φημισμένο Berkeley για διδακτορικό, αποφάσισε ότι είχε έρθει ο καιρός να «καθαρίσει» τη δημόσια εικόνα του. Έχασε βάρος, άλλαξε το ντύσιμό του γεμίζοντας την γκαρνταρόμπα του με κοστούμια Dior και απευθύνθηκε στον φίλο του, φωτογράφο Patrick McMullan για να τον μάθει πώς να ποζάρει στις φωτογραφίες, για να μη δείχνει άτσαλος. Την ίδια εποχή άρχισε να ενδιαφέρεται πιο στενά για τις δουλειές του πατέρα του και οι δυο τους άρχισαν να έρχονται πιο κοντά. Το 2012, με την αυτοπεποίθησή του να έχει ανέβει και τη δημόσια εικόνα του να έχει κάπως αποκατασταθεί, ο Alex Soros συνέστησε, παράλληλα με εκείνα του πατέρα του, το δικό του φιλανθρωπικό ίδρυμα, το Alexander Soros Foundation, μέσω του οποίου έχει δωρίσει, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια. Από το Berkeley αποφοίτησε τελικά το 2018 και η διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο «Εβραίος Διόνυσος: Χάινε, Νίτσε και η πολιτική της λογοτεχνίας». Την ίδια χρονιά, παρακολούθησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως ένας από τους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» και ξεκίνησε να αρθρογραφεί, ως επιστήμων της Ιστορίας και της Πολιτικής, αλλά και ως ενεργά εμπλεκόμενος με τη φιλανθρωπία, σε διάφορα έγκυρα έντυπα όπως οι New York Times, το Reuters, το Politico και η Guardian.

Το προφίλ και οι στόχοι του

Αν και τα τρία μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέλφια του που έχουν εργαστεί στις επιχειρήσεις του πατέρα τους από διαφορετικά πόστα, μόνο o Alex έχει παραμείνει πραγματικά κοντά στον George Soros. Ο Jonathan (σήμερα 59 ετών) και ο Robert (53 ετών) έχουν τα δικά τους επενδυτικά γραφεία και η Andrea (58 ετών) είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του φιλανθρωπικού Trace Foundation. Ο τέταρτος αδερφός Soros, o Gregory (35 ετών) από την ίδια μητέρα με τον Alex, ακολούθησε εντελώς διαφορετικό μονοπάτι και είναι γλύπτης. Τα σενάρια, πάντως, ήθελαν ως διάδοχό του George Soros τον μεγαλύτερο γιο του, ο οποίος υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην επιτυχή έκβαση των επενδυτικών σχεδίων του πατέρα του, ειδικά σε ταραχώδεις και δύσκολες οικονομικά περιόδους. Έτσι, όταν στις 11 Ιουνίου 2023, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο 93χρονος δισεκατομμυριούχος έχει κληροδοτήσει τη διαχείριση των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων του, στον 37χρονο Alex ο κόσμος του παγκόσμιου επιχειρείν έμεινε με το στόμα ανοικτό. Ο George Soros, όμως, φρόντισε να τους το… κλείσει λέγοντας ότι ο γιος του «κέρδισε την θέση του και με το παραπάνω». Ο Alex είναι πλέον το μοναδικό μέλος της οικογένειας που συμμετέχει στην επενδυτική επιτροπή του Soros Fund Management, με σημερινή αξία που υπερβαίνει τα 25 δις δολάρια και είναι ο ηγέτης του Open Society Foundations, του φιλανθρωπικού κομματιού της αυτοκρατορίας Soros, ενώ παράλληλα είναι και ο υπεύθυνος για το «super PAC» του πατέρα του, έναν μηχανισμό για να κατευθύνονται κεφάλαια σε πολιτικά κόμματα. O ίδιος δήλωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του πατέρα του, τους αγώνες του για την ελευθερία λόγου, τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης και την προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των προσφύγων. Οι δικοί του προσωπικοί αγώνες θα επικεντρωθούν, όπως είπε, στην ισότητα των φύλων και στην ελευθερία των αμβλώσεων. Περιγράφει, πάντως, τον εαυτό του ως «πιο πολιτικοποιημένο» από τον πατέρα του. Από την εκλογή του Joe Biden στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του ’21, έχει συναντηθεί μαζί του στο Λευκό Οίκο 17 φορές, κάτι που τον έχει βάλει ήδη στο μικροσκόπιο των Ρεπουμπλικανών. «Θα ήθελα πολύ το χρήμα να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην πολιτική, αλλά, όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς», δήλωσε αδίστακτα ο Alex Soros, στην πρώτη του συνέντευξη από την επιλογή του, στη Wall Street Journal. Συμπλήρωσε, επίσης, πως θα κάνει εκστρατεία κατά του Donald Trump στην κούρσα διεκδίκησης μιας δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Ο 37χρονος λάτρης της χιπ-χοπ είπε επίσης πως θα εξακολουθήσει να διατηρεί πλούσια κοινωνική ζωή, να πηγαίνει σε κοσμικές εκδηλώσεις, να κάνει πάρτι με διάσημους καλεσμένους και να περνά τα καλοκαίρια του σε επαύλεις στα Hamptons…

George Soros: Πώς έκανε τα δισεκατομμύριά του;

Ο Gyοrgy Schwartz, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1930 στη Βουδαπέστη, σε μια πλούσια εβραϊκή οικογένεια, η οποία, με την έλευση των Ναζί στην Ουγγαρία το 1944, αναγκάστηκε να αλλάξει επίθετο και να καταφύγει στο Λονδίνο. Σπούδασε στο London School of Economics, από όπου έχει διδακτορικό. Εργάστηκε αρχικά σε τράπεζες του Λονδίνου και το 1956 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου γρήγορα δημιούργησε όνομα στους χρηματιστηριακούς κύκλους. Το 1973 ίδρυσε τη δική του εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, The Soros Fund, και γύρω της ξεκίνησε να γεννιέται ένα πλήθος επενδυτικών εταιρειών, μιας και οι τολμηρές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις του έφεραν τη γρήγορη ανάπτυξη των επιχειρήσεών του. To όνομα Soros έγινε μύθος στον χώρο των επενδύσεων το 1992, όταν ο ίδιος έχοντας προβλέψει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα υποτιμούσε τη στερλίνα, πούλησε δισεκατομμύρια λίρες και τις ξαναγόρασε λίγο αργότερα, κερδίζοντας πέραν του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό του χάρισε το προσωνύμιο «ο άνθρωπος που φαλίρισε την Τράπεζα της Αγγλίας». Παράλληλα με τις ριψοκίνδυνες, αλλά προσοδοφόρες επενδύσεις, ο Soros δημιούργησε, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ένα σύνολο φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με την επωνυμία Open Society Foundations, ξεκινώντας από τη γεννέτειρά του, Ουγγαρία και ακολούθως, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωση, στην ανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε να διαθέτει κονδύλια εκατομμυρίων για ίδρυση σχολείων και επιχειρήσεων, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη των χωρών αυτών. Στις αρχές του 21ου αιώνα τα ιδρύματα της OSF δραστηριοποιούνταν σε περισσότερες από 70 χώρες, έχοντας διαθέσει πάνω από 20 δις δολάρια, καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις του κόσμου. Ο Soros ενεπλάκη και στον πολιτικό ακτιβισμό, καθώς από τη δεκαετία του ’90, διαθέτει πολλά εκατομμύρια και στην οικοδόμηση δημοκρατιών σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, έχοντας κάνει πολλούς φίλους και εχθρούς ανάμεσα σε ηγέτες κρατών, ενώ έχει μπει στο στόχαστρο αντισημιτικών, και όχι μόνο, συνωμοσιών. Τον κατηγορούν για έλεγχο και χειραγώγηση ηγετών και κυβερνήσεων  με σκοπό να εγκαταστήσει μια «παγκόσμια κυβέρνηση» και προώθηση της πολιτικής του ατζέντας. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, έχοντας δώσει πολλά εκατομμύρια για την προεκλογική του Μπαράκ Ομπάμα (2008 και 2012) και της Χίλαρι Κλίντον (2016).

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube