Το πρώτο δείγμα προθέσεων της τουρκικής πλευράς καταγράφηκε στη συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τετάρτης,.

Η σημαντική συνάντηση όμως θα είναι σήμερα όταν ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα θέματα που θα συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι και το Κυπριακό. Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στον Βίλνιους της Λιθουανίας ήταν καταιγιστικές, ανοίγοντας μία μεγάλη συζήτηση γύρω από την αλλαγή στάσης του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος φαίνεται να κάνει εκ νέου στροφή προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

 Οι εξελίξεις ασφαλώς μπορούν να συνδεθούν άμεσα με το Κυπριακό, με τη Λευκωσία να ευελπιστεί ότι το θέμα μπορεί να χωρέσει κάτω από την ομπρέλα των ευρωτουρκικών σχέσεων, στο πλαίσιο και των λεγόμενων κυπρογενών κεφαλαίων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ κατά την οποία ο τελευταίος τον ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σαρλ Μισέλ μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο για την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς επίσης και για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μηνύματα από τη συνάντηση αυτή κρίνονται ως ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε το ΚΥΠΕ, ο κ. Μισέλ και ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενέστερα από κοντά όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

>> Χριστοδουλίδης σε Γενί Ντουζέν

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης «είναι έτοιμος να συζητήσει σχεδόν κάθε θέμα την επίλυση του Κυπριακού», έγραφε χθες ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Σερχάτ Ιντσιρλί, ο οποίος συνάντησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό την Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος του τόνισε, προσθέτει, ότι δεν πρόκειται να συζητήσει άλλο μοντέλο λύσης πλην της ομοσπονδίας.  «Οποιοδήποτε μοντέλο λύσης εκτός της Ομοσπονδίας θα ήταν καταστροφή τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για λύση δύο κρατών», ανέφερε.

Εκφράζοντας την άποψή του για τα νέα σημεία διέλευσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – γράφει ο Τ/κ αρθρογράφος – δεν έκρυψε ότι τα σημεία Πυρόϊ – Αθηένου και Κόκκινα, ειδικά κοντά στο χωριό Λουρουτζίνα, είναι σημαντικά για τους Ελληνοκυπρίους.

«Εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να μιλήσει, είμαι έτοιμος να μιλήσω για νέα οδοφράγματα. Ορισμένα σημεία είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Για παράδειγμα, Πυρόι – Αθηένου και Κόκκινα… Αν είναι να ανοίξει μια πύλη, αυτές θα είναι πολύ σημαντικές τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους πολίτες».

Για την πρότασή του για ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήγησε – σύμφωνα με τον Ιντσιρλί – ότι δεν πρέπει να υπάρχει λάθος εντύπωση πως σε μια πιθανή διαπραγμάτευση το ρόλο των ΗΕ θα πάρει η ΕΕ.

«Έχω μια νέα ιδέα για την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Θέλω να διευκρινίσω αυτό το θέμα. Δεν λέω ότι πρέπει να βάλουμε την ΕΕ στη θέση των ΗΕ. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα», είπε.

Φιλελεύθερος