Weather Icon

ΥΠΕΞ Αρμενίας: Γιατί η ειρηνευτική δύναμη της Ρωσίας συμμετείχε στην ύψωση της σημαίας του Αζερμπαϊτζάν σε αρμενικό έδαφος;

ΥΠΕΞ Αρμενίας: Γιατί η ειρηνευτική δύναμη της Ρωσίας συμμετείχε στην ύψωση της σημαίας του Αζερμπαϊτζάν σε αρμενικό έδαφος;

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, Ανί Μπανταλιάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχολίασε τη δήλωση της 21ης Ιουνίου του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το περιστατικό της 15ης Ιουνίου στη γέφυρα Χακάρι.

  1. Το επεισόδιο της 15ης Ιουνίου δεν έλαβε χώρα στο διάδρομο του Λατσίν, όπως σημείωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, στην αρμενική πλευρά της γέφυρας Χακάρι.

2. Στο σχόλιο της ρωσικής πλευράς υπάρχει μια προφανής αντίφαση. Εάν λόγο της έλλειψης οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ειπωθεί πού ακριβώς διέρχεται το σύνορο, και αυτό είναι η αιτία των συνεχιζόμενων προβλημάτων, όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, τότε τίθεται το ερώτημα: Με ποια λογική και με ποια αρχή τοποθετήθηκε η σημαία του Αζερμπαϊτζάν ακριβώς σε αυτή την πλευρά των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στις 15 Ιουνίου;

Επιπροσθέτως, να σημειώσουμε ότι αυτή η θέση επαναλαμβάνεται συνεχώς από την αζέρικη πλευρά, κατά την πραγματοποίηση των επιθετικών ενεργειών προς το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας και την εισβολή στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας.

3. Δεν είναι σαφές γιατί οι Ρώσοι ειρηνευτές συμμετείχαν στην προαναφερθείσα ενέργεια του Αζερμπαϊτζάν, όταν τόσο ο στόχος όσο και το έδαφος ήταν εκτός του πεδίου δράσης και ευθύνης του ειρηνευτικού αποσπάσματος. Υπενθυμίζουμε ότι η μόνη λειτουργία των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή ήταν να διασφαλίσουν τον έλεγχο του διαδρόμου του Λατσίν μήκους 5 χιλιομέτρων.

4. Εν τω μεταξύ, μετά το περιστατικό της 15ης Ιουνίου, η αζέρικη πλευρά έχει αποκλείσει πλήρως το διάδρομο του Λατσίν, με αποτέλεσμα να μην παραδίδονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανθρωπιστικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων, ακόμη και από τον Ερυθρό Σταυρό.
Καταλήγοντας, η Μπανταλιάν κάλεσε τους συμμετέχοντες στη δήλωση της 9ης Νοεμβρίου και σε όλες τις άλλες τριμερείς δηλώσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αντί να αναζητούν δικαιολογίες.

Στις 15 Ιουνίου, η αζέρικη πλευρά επιχείρησε να προχωρήσει προς τη γέφυρα Χακάρι και να τοποθετήσει αζέρικη σημαία σε κυρίαρχο αρμενικό έδαφος. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών της αρμενικής πλευράς, οι απόπειρες προέλασης και τοποθέτησης της αζέρικης σημαίας στο αρμενικό έδαφος εμποδίστηκαν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube