Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 7 Ιουνίου 2023

Washington Post: Οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον Nord Stream

Washington Post: Οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον Nord Stream

Η CIA είχε πληροφορίες για την ανατίναξη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πληροφορίες για λεπτομερές ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον αγωγό Nord Stream τρεις μήνες πριν από τον βομβαρδισμό του, ανέφερε η Washington Post την Τρίτη, επικαλούμενη πληροφορίες που διέρρευσαν και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η CIA έμαθε τον περασμένο Ιούνιο, μέσω ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατασκοπείας, ότι εξαμελής ομάδα ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σκόπευε να ανατινάξει το έργο φυσικού αερίου που ξεκινούσε από τη Ρωσία με προορισμό τη Γερμανία, ανέφερε η εφημερίδα.

Η αναφορά της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα συνομιλίας Discord, υποτίθεται από το μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος κατηγορήθηκε πρόσφατα σε σχέση με τη διαρροή ευαίσθητων αμερικανικών εγγράφων. Η Washington Post ανέφερε ότι έλαβε αντίγραφο από έναν από τους διαδικτυακούς φίλους του Τεισέιρα.

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών βασίστηκε σε πληροφορίες που ελήφθησαν από άτομο στην Ουκρανία, ανέφερε η Washington Post, προσθέτοντας ότι η CIA μοιράστηκε την έκθεση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Ιούνιο.

Λεπτομέρειες της επίθεσης

Οι λεπτομέρειες περιλάμβαναν αριθμό πρακτόρων και μεθόδους επίθεσης, σύμφωνα με την Washington Post. Αυτό θα σήμαινε ότι για σχεδόν ένα χρόνο, οι δυτικοί σύμμαχοι είχαν λόγο να υποπτεύονται το Κίεβο για το σαμποτάζ.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι αξιωματούχοι σε πολλές χώρες επιβεβαίωσαν ότι η περίληψη των πληροφοριών που αναρτήθηκε στο Discord ανέφερε με ακρίβεια όσα η ευρωπαϊκή υπηρεσία αποκάλυψε στη CIA.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι είχε συμφωνήσει να αποκρύψει το όνομα της ευρωπαϊκής χώρας, καθώς και ορισμένες πτυχές του υποτιθέμενου σχεδίου κατόπιν αιτήματος κυβερνητικών αξιωματούχων, επικαλούμενη κινδύνους για τις πηγές και τις επιχειρήσεις.

Η CIA δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες που επικαλείται η Washington Post.

Έρευνες σε Σουηδία, Δανία και Γερμανία

Αρκετές υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγμα στους αγωγούς Nord Stream 1 και τον πρόσφατα κατασκευασμένο Nord Stream 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Και οι δύο χώρες λένε ότι οι εκρήξεις ήταν σκόπιμες, αλλά δεν έχουν ακόμη καθορίσει ποιος ήταν υπεύθυνος. Οι δύο χώρες καθώς και η Γερμανία ερευνούν το περιστατικό.

Η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν το περιστατικό «πράξη δολιοφθοράς». Η Μόσχα κατηγόρησε τη Δύση. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει παράσχει αποδείξεις για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube