Weather Icon

Βόρεια και Νότια Κορέα επιταχύνουν τους εξοπλισμούς drone

Βόρεια και Νότια Κορέα επιταχύνουν τους εξοπλισμούς drone

Η Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει να δοκιμάζει ένα νέο μεγάλο drone

Καθώς οι δύο Κορέες πλησιάζουν την επέτειο της έναρξης της σύγκρουσής τους το 1950, και οι δύο πλευρές ρίχνουν χρήματα σε προγράμματα drone για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων που ονομάστηκε “το τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου”.

Το υπουργικό συμβούλιο της Νότιας Κορέας ενέκρινε αυτή την εβδομάδα σχέδια για μια νέα διοίκηση drone που θα συσταθεί από τον στρατό γύρω στον Σεπτέμβριο για να παρέχει αυτό που η κυβέρνηση αποκάλεσε “συντριπτική απάντηση” σε τυχόν προκλήσεις από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή UAV της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να έχει αρχίσει να δοκιμάζει ένα νέο μεγάλο drone στην αεροπορική της βάση Panghyon, ανέφερε το NK News την περασμένη εβδομάδα με βάση δορυφορικές εικόνες. Το αεροσκάφος ήταν το μεγαλύτερο που έχει δει μέχρι σήμερα, με εκτιμώμενο άνοιγμα φτερών περίπου 115 πόδια (35 μέτρα), μεγαλύτερο από το drone μήκους 65 ποδιών που εντοπίστηκε στην αεροπορική βάση νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν ενημερώσει ο ένας τον άλλον ότι σκοπεύουν να εντείνουν τα προγράμματά τους με drone, θέτοντας το έδαφος για μια κλιμάκωση μετά την αποστολή του αεροσκάφους πέρα ​​από τα σύνορα τον Δεκέμβριο. Αυτό σήμανε την πρώτη τριβή στη σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών που ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 1950 και σταμάτησε με ανακωχή περίπου τρία χρόνια αργότερα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε πώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν γρήγορα και φθηνά για να ερευνήσουν το πεδίο της μάχης, να αναπτύξουν μικρά εκρηκτικά και να ενσπείρουν φόβο σε έναν αντίπαλο. Για τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τα drone θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανεκτίμητα κατά μήκος των συνόρων όπου η κάθε πλευρά χρησιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες. 

“Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτυπούν αυτήν τη στιγμή σε αυτό το σημείο απειλητικών και απειλητικών χωρίς να δημιουργούν ακόμη πλήρεις, ανοιχτές εχθροπραξίες που θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις”, δήλωσε ο Μπέριλ Πονγκ, μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης με ειδίκευση στον σύγχρονο πόλεμο.

Σε μια ομιλία ορόσημο που έκανε ο Κιμ το 2021 στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της Κορέας λίγο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης παρουσίασε τις προτεραιότητές του για τα όπλα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό περιελάμβανε νέους πυραύλους για την παράδοση πυρηνικών κεφαλών στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης και αναγνωριστικά drone.

Η πολιτεία του δεν έχει αποκαλύψει επίσημα κανένα νέο σχέδιο UAV ή μαχητικού drone από το 2012, σύμφωνα με το NK News. Η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τη στρατιωτική ισχύ της Βόρειας Κορέας ότι το καθεστώς του Κιμ πετούσε drone κοντά στα σύνορα με βάση κινεζικά εμπορικά σχέδια και χρησιμοποιώντας κινεζικά εξαρτήματα.

Κατασκοπευτικός δορυφόρος

Τα drone θα μπορούσαν να είναι ένας πολύ φθηνότερος τρόπος ώστε η Βόρεια Κορέα να παρακολουθεί τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην άλλη πλευρά των μήκους 250 χιλιομέτρων των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών από ό,τι ο κατασκοπευτικός δορυφόρος τον οποίο η Πιονγκγιάνγκ προσπάθησε να εκτοξεύσει τον Μάιο με έναν πύραυλο που απέτυχε κατά την πτήση. 

Η Βόρεια Κορέα επισκευάζει ένα σημείο εκτόξευσης στις εγκαταστάσεις διαστημικών πυραύλων της αφού δήλωσε ότι σκοπεύει να προσπαθήσει ξανά σύντομα να τοποθετήσει έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά, ανέφερε το NK News με βάση δορυφορικές εικόνες.

Τα προγράμματα UAV της Βόρειας Κορέας είναι ενεργά εδώ και χρόνια, “αλλά σε αντίθεση με τα πολλά άλλα στρατιωτικά τους επιτεύγματα, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αόρατα και μυστικά”, δήλωσε ο Τζόζεφ Ντέμπσεϊ, ερευνητής για αμυντικές και στρατιωτικές αναλύσεις στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Η Βόρεια Κορέα έχει δείξει ότι “οι μικροί, απλοί τύποι UAV της που βασίζονται σε εμπορικές τεχνολογίες εκτός ραφιού μπορούν να διεισδύσουν και να λειτουργήσουν με σχετική ευκολία στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας”, είπε. 

Ο Ντέμπσεϊ είπε ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Βόρεια Κορέα διαθέτει ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες μεγάλης εμβέλειας που επιτρέπουν την αναγνώριση πέρα ​​από τα σύνορα. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προσπαθήσει να αναπτύξει τα μικρότερα drone της σε μονόδρομα όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στους πυραύλους κρουζ, είπε.

Η Νότια Κορέα έλαβε κλήση αφύπνισης σχετικά με την απειλή όταν το καθεστώς του Κιμ έστειλε πέντε drone πέρα ​​από τα σύνορα στα τέλη Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός που πέταξε κοντά στο προεδρικό γραφείο στη Σεούλ. Ο στρατός της Νότιας Κορέας προσπάθησε και απέτυχε να καταρρίψει τις συσκευές. Ένας πολύπλοκος παράγοντας σε αυτή την προσπάθεια ήταν η απροθυμία να εκτοξευθούν πυρομαχικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα.

Η Νότια Κορέα στέλνει drone στον εναέριο χώρο του Κιμ σε άνευ προηγουμένου κίνηση

Λίγο μετά το επεισόδιο, η Νότια Κορέα αποκάλυψε ένα σχέδιο να δαπανήσει περίπου 560 δισεκατομμύρια γουόν (432 εκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα πέντε χρόνια σε drone, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων για την κατάρριψη αυτών από τους αντιπάλους. Η νέα διοίκηση θα διεξάγει επιτήρηση, ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο και στρατιωτικά πλήγματα, ανέφερε το Yonhap News.

Τα UAV της Βόρειας Κορέας αποτελούν έναν νέο τύπο απειλής για τον στρατό της Νότιας Κορέας, κάτι που θα είναι δύσκολο να το χειριστεί η τρέχουσα αρχιτεκτονική πυραυλικής άμυνας, δήλωσε ο Γιουν Σουκγιούν, ένας απόστρατος πλοίαρχος στο ναυτικό της Νότιας Κορέας που είναι ανώτερος συνεργάτης στο Korea Institute for Military Cases.

“Τα UAV φαίνεται να είναι ένα μελλοντικό εργαλείο για τη διεξαγωγή επιχειρησιακών και τακτικών επιχειρήσεων”, είπε ο Γιουν, προσθέτοντας ότι φαίνεται να πυροδοτούν “έναν νέο αγώνα εξοπλισμών μεταξύ δύο Κορέων”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube