Weather Icon

Τροπολογία των ΗΠΑ στέλνει συστήματα αεράμυνας στους Κούρδους Πεσμεργκά

Τροπολογία των ΗΠΑ στέλνει συστήματα αεράμυνας στους Κούρδους Πεσμεργκά

Κίνηση στρατηγικής σημασίας από τις ΗΠΑ

Aμερικανοί βουλευτές επιδιώκουν να παράσχουν συστήματα αεράμυνας στους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ, αφότου η περιοχή χτυπήθηκε από μια σειρά επιθέσεων με πυραύλους και drone από το Ιράν και την Τουρκία.

Την Τετάρτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια τροπολογία από τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Ντον Μπέικον που θα υποστήριζε τη μεταφορά συστημάτων αεράμυνας στους Κούρδους Πεσμεργκά του Ιράκ. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης του δημοσιονομικού νόμου περί Εθνικής Άμυνας του 2024 (NDAA), ενός ετήσιου νομοθετήματος που καθορίζει τον προϋπολογισμό για το Πεντάγωνο.

Ο Μπέικον είπε, μιλώντας στο Middle East Eye, ότι το μέτρο είχε “ισχυρή δικομματική υποστήριξη”, προσθέτοντας ότι “θα κατευθύνει την αμερικανική κυβέρνηση να προετοιμάσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Κούρδων Πεσμεργκά και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας για να αμυνθούν από επιθέσεις από ιρανικούς πυραύλους και ρουκέτες και μη επανδρωμένα συστήματα”.

Οι Πεσμεργκά είναι μαχητές στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Συνεργάζονται με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και λαμβάνουν όπλα και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ ως μέρος της εκστρατείας της Ουάσιγκτον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Έγιναν ιδιαιτέρως διάσημοι για την ηρωική τους μάχη, στην οποία συμμετείχαν και γυναίκες μαχήτριες, εναντίον των τζιχαντιστών στα βουνά Σιντζάρ και το Κομπάνι.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι σχετικά σταθερό, αλλά πέρυσι η βία κλιμακώθηκε στην περιοχή, καθώς τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων που δρουν στην περιοχή. Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ (KRG) επιτρέπει σε ιρανικές κουρδικές ομάδες να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά διατηρεί επίσης δεσμούς με την Τεχεράνη.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στόχευσε κουρδο-ιρανικές ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης στα τέλη του 2022, όταν η Τεχεράνη πάλευε να ελέγξει τις μαζικές διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι Κούρδοι Πεσμεργκά λαμβάνουν ήδη περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως με τη μορφή υποτροφιών από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε στο Middle East Eye ο Τζόναθαν Λορντ, επικεφαλής του προγράμματος ασφάλειας Μέσης Ανατολής στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. Προειδοποίησε ότι η παροχή συστημάτων αεράμυνας για τους Πεσμεργκά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περιορισμούς εφοδιασμού, καθώς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ερίζουν για τον εξοπλισμό.

“Τα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση”, είπε. “Η Ουκρανία, τα κράτη του Κόλπου, η KRG – κάθε χώρα ή περιοχή όπου τα ιρανικά πυρομαχικά, οι βαλλιστικοί πύραυλοι ή οι πύραυλοι αποτελούν απειλή, είναι ένα μέρος που θέλει να ενισχύσει τις ικανότητές της στον αέρα”, είπε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τραβήξει την προσοχή της Ουάσιγκτον, αλλά η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να έχει εξέχουσα θέση στο προσχέδιο NDAA που εκπονείται από τη Βουλή και τη Γερουσία.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube