Weather Icon
Συρία , Τουρκία 12 Ιουνίου 2023

Τουρκία: Ο τρομοκράτης δολοφόνος πήρε πτυχίο… πολιτικού επιστήμονα

Τουρκία: Ο τρομοκράτης δολοφόνος πήρε πτυχίο… πολιτικού επιστήμονα

Τα πανεπιστήμια καταδικάζουν την Τουρκία επειδή φιλοξενεί τον τρομοκράτη δράστη της δολοφονίας Κούρδου πολιτικού

Πανεπιστήμια στη βόρεια και ανατολική Συρία καταδίκασαν την Τουρκία επειδή παρείχε καταφύγιο στον Hatim Ebu Şeqra, δράστη της δολοφονίας της Κούρδισσας  πολιτικού Hevrîn Xelef.

Ο χαρακτηρισμένος από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ ως τρομοκράτης, Hatim Ebu Şeqra, αποφοίτησε πρόσφατα από τουρκικό πανεπιστήμιο της πόλης Μαρντίν. Η ομάδα συντονισμού των Πανεπιστημίων εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της, καλώντας τους διεθνείς θεσμούς να λάβουν ξεκάθαρη στάση ενάντια στις ενέργειες της Τουρκίας.

Η ομάδα συντονισμού των πανεπιστημίων της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας καταδίκασε έντονα την Τουρκία επειδή παρείχε καταφύγιο στον Χατίμ Αμπού Σεκρά, γνωστό τρομοκράτη και δράστη της δολοφονίας της Κούρδισσας πολιτικού Χεβρίν Χελέφ το 2019.

Η αποκάλυψη ότι ο Şeqra αποφοίτησε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Mardin Artuklu στην Τουρκία έχει προκαλέσει οργή και ανησυχία στους ακαδημαϊκούς.

Σε δήλωση που διάβασε ο Rohan Mustafa, συμπρόεδρος του Συντονισμού των Πανεπιστημίων της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, η ομάδα των πανεπιστημίων εξέφρασε βαθιά απογοήτευση και κάλεσε τους διεθνείς και δημοκρατικούς θεσμούς να λάβουν ξεκάθαρη στάση ενάντια στις ενέργειες της Τουρκίας.

Ο Sheqra και η ομάδα του, Ahrar al-Sharqiya (Ehrar al-Sharqiyê), αναγνωρίζονται διεθνώς ως τρομοκράτες από οργανώσεις όπως τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία.

Η ομάδα τόνισε ότι η προστασία του τρομκράτη δολοφόνου Şeqra από την Τουρκία όχι μόνο παραβιάζει τα ανθρωπιστικά, ηθικά, πολιτικά και διεθνή πρότυπα, αλλά στέλνει επίσης ένα βαθιά ανησυχητικό μήνυμα, ότι η χώρα αυτή συγχωρεί και θωρακίζει με κρατική προστασία τους δολοφόνους.

Επίσης, η ομάδα των πανεπιστημίων καταδίκασαν τη χρήση των τουρκικών πανεπιστημίων ως κόμβων για τη διεξαγωγή ειδικού πολέμου κατά του κουρδικού λαού, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη προστασίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από φασιστικές, εθνικιστικές, σεξιστικές και θρησκευτικές ιδεολογίες.

Το Συντονιστικό Όργανο των Πανεπιστημίων κάλεσε τα πανεπιστήμια και τους ακαδημαϊκούς να συμμετάσχουν ενεργά σε δημοκρατικές πρωτοβουλίες, τονίζοντας τη σημασία της προώθησης της δημοκρατίας, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ενίσχυσης ενός περιβάλλοντος στο οποίο μπορεί να ανθίσει η δημοκρατική συνείδηση.

Στην Ahrar al-Sharqiya και το ηγετικό στέλχος της οργάνωσης αυτής, Hatim Ebu Şeqra, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αμάχων, απαγωγών, βασανιστηρίων και εμπορίας γυναικών και παιδιών Γιαζίντι.

Remembering Hevrîn Xelef – Bella Caledonia
Η δολοφονηθείσα Κούρδισσα πολιτικός Hevrîn Xelef

Η Hevrîn Xelef, γενικός γραμματέας του Κόμματος της Μελλοντικής Συρίας, δολοφονήθηκε βάναυσα από την υποστηριζόμενη από την Τουρκία ομάδα κατά τη διάρκεια τουρκικής εισβολής στη βόρειο Συρία τον Οκτώβριο του 2019.

Πηγή: medyanews.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube