Έκανε, επίσης, αναφορά σε  καταναγκαστικές ενέργειες στην περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ιράκ κ.λπ.) και το αφήγημα της περί γαλάζιας πατρίδας σε αντίθεση με κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, οι οποίες, όπως τόνισε δημιουργούν κύματα ανασφάλειας και αυξάνουν την περιφερειακή ένταση. Τα πιο πάνω περιγράφει την πλήρη εικόνα, την πραγματικότητα σε σχέση με τις τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις και τα δεδομένα στην περιοχή.

Το ζητούμενο είναι πως αντιμετωπίζονται οι τουρκικές μεθοδεύσεις και ενέργειες. Το στρατηγικό δόγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζεται στην αποτροπή και την άμυνα, όπως συναφώς ανέφερε ο αρχηγός της Ε.Φ. Επί των όσων αναφέρθηκαν πρέπει να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα το πρόσφατο παρελθόν, η Εθνική Φρουρά έχει αναβαθμίσει και πυκνώσει τις συνεργασίες με διεθνείς εταίρους αλλά και περιφερειακούς. Με τη συνεργασία με άλλες χώρες, πέραν του γεγονότος ότι διατηρεί σε ετοιμότητα το στράτευμα, οικοδομεί και δεσμούς με άλλα κράτη. Δεσμούς, που εν πολλοίς συνδέονται με την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ενώ συμβάλουν και στην αναβάθμιση της Ε.Φ. Το να συμμετέχει η Εθνική Φρουρά σε κοινές ασκήσεις με Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο κι άλλες χώρες ενισχύουν όχι μόνο τις σχέσεις αλλά και τη διαλειτουργικότητα.

Τα δεδομένα και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Και ενόψει τούτου, εάν δεν αλλάξει και η Ε.Φ. τότε δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στο νέο περιβάλλον. Η Ε.Φ. έχει αλλάξει κι αυτό είναι πρόδηλο. Είναι σαφές πως η πρώτιστη αποστολή είναι η αντιμετώπιση του τουρκικού κατοχικού στρατού, γι αυτό και έχει σημασία να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, να αποτελεί μονίμως μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη. Την ίδια ώρα- και τούτο ενισχύει και αυτό το στόχο- πρέπει να αναπτυχθούν και αναβαθμιστούν συνεργασίες. Η Κύπρος, μέσα στις δυνατότητες της, οφείλει να έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις της γειτονιάς μας. Ειδικά σε μια περίοδο αυξανόμενης γεωστρατηγικής σημασία της περιοχής μας. Όλα αυτά συνδέονται με άλλες δράσεις, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ο κόσμος μας γύρω μας, στην γειτονιά μας, αλλάζει και στη βάση αυτή, όπως σημείωσε ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη στους σχεδιασμούς και δράσεις μας.