ΕΝΟΨΕΙ προφανώς του γεγονότος ότι κάποιοι ηγέτες δυτικών χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα θέσουν στην επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, θέμα Κύπρου, η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει αντιπερισπασμό. Όπως έγινε γνωστό, Ευρωπαίοι ηγέτες, έχουν διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι θα συζητήσουν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πρόταση Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ένωσης στο Κυπριακό.

Κάποιοι το έθεσαν ήδη και τηλεφωνικά, όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά για να το συγχαρούν για την εκλογική του επιτυχία. Ενόψει, λοιπόν, τούτου θα εγείρει το Κυπριακό, με βάση τη δική της οπτική γωνία, αλλά με τις γνωστές παράλογες και παράνομες προσεγγίσεις, που διαχρονικά προβάλλει.

ΜΕ το γνωστό θράσος της κατοχικής δύναμης, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε πως ο Ερντογάν , θα επιμένει όπως διασφαλιστεί  η ισότητα της «τδβκ», προκειμένου, όπως συναφώς εξήγησε, «να μπορέσουν από εδώ και στο εξής να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις». Διατύπωσε, δηλαδή, τη γνωστή θέση της κατοχικής πλευράς. Την ίδια, ώρα, ώρα δεν απέφυγε τον πειρασμό να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ και το αμερικανικό κογκρέσο. Έσπευσε, λοιπόν, να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ για «ενίσχυση του οπλοστασίου των Ελληνοκυπρίων»!  Θα πρέπει, είπε, να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τη διαδικασία κάνοντας (στρατιωτικές) ασκήσεις από κοινού με τους Ελληνοκύπριους και ενισχύοντας το οπλοστάσιό τους. Και έσπευσε να συνδέσει τα όσα φαντασιώνεται με τον εξωπραγματικό τουρκικό επεκτατικό στόχο: «Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να μεταβάλει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ισότιμοι λαοί και δύο κυρίαρχα κράτη (στην Κύπρο). Εδώ, οι πρόσφατες προσεγγίσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ δεν ήταν καθόλου θετικές». Παράλληλα, με αφορμή την μη πώληση των F-16, επέκρινε τους Αμερικανούς γερουσιαστές λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα κατευθύνει τα βήματά της «ανάλογα με τα καπρίτσια τους. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτική κακομαθημένη η οποία θέτει σε κίνδυνο την κοινή ασφάλεια του ΝΑΤΟ», ανέφερε.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως κατοχική Τουρκία θέλει να αποφύγει για μια ακόμη φορά την ουσία. Θέλει να παρακάμψει τις όποιες συζητήσεις μπορεί να γίνουν στη βάση της πρότασης της Λευκωσίας. Θέλει να αποφύγει τις όποιες συζητήσεις οι οποίες θα στηρίζονται στις βασικές αρχές που διέπουν τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ. Δεν θέλει, ως γνωστό, ένα κανονικό κράτος στην Κύπρο. Επιχειρεί δε υιοθετώντας την πεπατημένη, να εκβιάσει τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, ώστε να έχει οφέλη και όχι να συνεργασθεί για μια συμφωνία.