Weather Icon
Ινδία , Καζακστάν , Ρωσία 1 Ιουνίου 2023

Το Καζακστάν ζητά την ενίσχυση του Διεθνούς Διάδρομου Μεταφορών Βορρά-Νότου για Ευρασιατική Συνδεσιμότητα

Το Καζακστάν ζητά την ενίσχυση του Διεθνούς Διάδρομου Μεταφορών Βορρά-Νότου για Ευρασιατική Συνδεσιμότητα

Την ενίσχυση του Διεθνούς Διάδρομου Μεταφορών Βορρά-Νότου για Ευρασιατική Συνδεσιμότητα (International North–South Transport Corridor – INSTC) ζήτησε ο πρόεδρος του Καζακστάν, Τοκάγιεφ.

Δεδομένης της ευρείας γεωγραφικής κάλυψης της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), η ανάπτυξη της συνδεσιμότητας των υποδομών παραμένει μια από τις βασικές προτεραιότητες, δήλωσε ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γομάρτ Τοκάγιεφ, στη συγκέντρωση της ολομέλειας του δεύτερου Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ στις 24 Μαΐου στη Μόσχα, το οποίο θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην εστίαση της Ινδίας στη συνδεσιμότητα στην Ευρασία.

Ο Τοκάγιεφ μίλησε το έργο που πραγματοποιείται εντός της ένωσης για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες και την επιμελητεία με τρίτες χώρες. Ο Τοκάγιεφ στάθηκε συγκεκριμένα στη συνδεσιμότητα μέσω INSTC που συνδέει την Ινδία με τη Ρωσία μέσω του Ιράν. Το Καζακστάν ενδιαφέρεται επίσης να συνδεθεί με την  Τζαναχάρ για πρόσβαση στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μάλλον ταχέως μεταβαλλόμενη εικόνα των παγκόσμιων ροών εμπορευμάτων, είναι πλέον απαραίτητο να παρακολουθούμε και, ει δυνατόν, να δημιουργούμε τάσεις σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Τοκάγιεφ στο φόρουμ, με θέμα την Ευρασιατική Ολοκλήρωση σε έναν Πολυπολικό Κόσμο.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης του Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου ως κρίσιμο στοιχείο της «νέας παγκόσμιας επιμελητείας», σύμφωνα με τη γεωγραφική διαδρομή Trans-Caspian International Transport Route (TITR).

Μια σημαντική συνέργεια και των δύο διαδρομών δεν είναι μόνο ένα σημείο ανάπτυξης για τη βιομηχανία, τις μεταφορές και την οικονομία, είπε ο Τοκάγιεφ. Αυτές οι διαδρομές μπορούν επίσης να αλλάξουν θεμελιωδώς το επίπεδο αλληλεπίδρασης και συνεργασίας εντός της Ευρασίας.

Εκτός από τη φυσική υποδομή, ο Τοκάγιεφ σημείωσε την ανάγκη να επικεντρωθεί σε μαλακές υποδομές, ιδιαίτερα στην ψηφιοποίηση, στην απλούστευση της τελωνειακής διοίκησης και στη μείωση του διοικητικού φόρτου.

«Δημιουργούμε ένα νέο δίκτυο μεταφορών για την Ευρασία, το οποίο δεν υπήρξε ποτέ πριν», είπε ο Πρόεδρος.

Ο Τοκάγιεφ χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Ιράν, το Ισραήλ, τη Σερβία, το Βιετνάμ και άλλους εταίρους ως ουσιαστικό δείκτη της ωριμότητας της EAEU και της εμπορικής και οικονομικής ελκυστικότητάς της στην πορεία της προς την αύξηση της αναγνώρισης και επιρροής στη διεθνή κοινότητα.

«Από πέρυσι, έχουμε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θεωρώ αυτούς τους τομείς θεμελιωδώς σημαντικούς. Ως εκ τούτου, αναμένω άμεση και υπεύθυνη δουλειά από την Ευρασιατική Επιτροπή», είπε ο Πρόεδρος του Καζακστάν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube