Weather Icon

To Ιράν άνοιξε προξενείο στο Σιουνίκ της Αρμενίας και ακολουθεί η Ρωσία

To Ιράν άνοιξε προξενείο στο Σιουνίκ της Αρμενίας και ακολουθεί η Ρωσία

Και στις δύο περιπτώσεις έχει γίνει αρκετή δουλειά και μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο, δήλωσε ο κυβερνήτης του Σιουνίκ Ρόμπερτ Γουκασιάν, αναφερόμενος στο ιρανικό προξενείο που άνοιξε στο Σιουνίκ. Είπε ότι τώρα η Ρωσία θέλει να ανοίξει προξενείο στην περιοχή.

“Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο προξενείο που θα ανοίξει στο Σιούνικ”, δήλωσε.

Αξίζει να ρίξουμε μία ματιά πριν μερικούς μήνες. «Το Ιράν θεωρεί την ασφάλεια της Αρμενίας και της περιοχής ως δική του ασφάλεια και η απόφαση να ανοίξει το γενικό προξενείο στην πόλη Καπάν,  είναι η σημαντική έκφραση του Ιράν των χιλιετιών σχέσεων με τον αρμενικό λαό», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2022 ο Amir-Abdollahian,  υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του γενικού προξενείου του Ιράν στο Καπάν.

Ο Amir-Abdollahian είχε παρουσιάσει τον Morteza Abedin Varamin ως νέο γενικό πρόξενο στο Kapan και είπε ότι είναι επαγγελματίας διπλωμάτης. Πρόσθεσε ότι το προσωπικό του γενικού προξενείου του Ιράν στο Καπάν θα έχει την υποστήριξη της ιρανικής κυβέρνησης, της ιρανικής πρεσβείας στο Ερεβάν, της κυβέρνησης της Αρμενίας, της ηγεσίας της επαρχίας Σιούνικ και της πόλης Καπάν, και την ευγενική στάση του ντόπιοι.

Τότε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει την ελπίδα ότι μέσω των προσπαθειών της πρεσβείας και του γενικού προξενείου στο Καπάν θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν περαιτέρω τις εμποροοικονομικές σχέσεις. Είχε τονίσει μάλιστα, ότι η επαρχία Σιούνικ είναι ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του διαδρόμου Βορρά-Νότου.

«Θεωρούμε ότι η Αρμενία είναι μια από τις πιο σημαντικές χώρες που βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο Βορρά-Νότου. Και θα καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτή η διαδρομή διέλευσης, καθώς και οι αποστολές και η επιβατική κίνηση», πρόσθεσε, μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς της ιρανικής κυβέρνησης και του λαού.Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, ο Αμίρ-Αμπολλαχιάν επανέλαβε τη μακροχρόνια επιμονή της κυβέρνησής του ότι οι αλλαγές στα ιστορικά σύνορα της Αρμενίας είναι απαράδεκτες.

Ο Abedin-Varamin, ο νέος γενικός πρόξενος, υποσχέθηκε επίσης ότι το Ιράν δεν θα αναγνωρίσει καμία αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Εάν οποιαδήποτε χώρα λάβει μέτρα εκτός των συνόρων της, το Ιράν θα απαντήσει ανάλογα, είπε.

«Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ιράν έχουν δηλώσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα ότι τόσο η εδαφική ακεραιότητα όσο και τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά», είπε ο γενικός πρόξενος.

«Λέμε πολύ απλά και ξεκάθαρα ότι δεν θα αναγνωρίσουμε επίσημα καμία αλλαγή συνόρων. Θέλουμε μια ειρηνική και σταθερή Αρμενία. Η έκκλησή μας εδώ είναι ένα κάλεσμα για ειρήνη και φιλία. Φυσικά, θα λάβουμε υπόψη τα συμφέροντα των δύο χωρών. Λέω στους κατοίκους του Καπάν για άλλη μια φορά – μην ανησυχείτε, είμαι εδώ στο Καπάν», είπε ο Γενικός Πρόξενος Αμπεντίν Βαραμίν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος μαζί με τον Ιρανό ομόλογό του έκοψαν την κορδέλα στο νέο προξενείο στο Καπάν μίλησε για τα σχέδια του Ερεβάν να ανοίξει προξενείο στο Ταμπρίζ, μια άλλη αρμενική πόλη στο Ιράν που συνορεύει με το Ναχιτσεβάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν επανέλαβε την πρόθεση της Αρμενίας να ιδρύσει γενικό προξενείο στην ιρανική πόλη Ταμπρίζ.

«Θα ήθελα να επαναλάβω την πρόθεση της Αρμενίας να ανοίξει γενικό προξενείο στην Ταμπρίζ. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι βασικός εταίρος για την Αρμενία», δήλωσε ο Mirzoyan.

Πρόσθεσε ότι η Αρμενία εκτιμά πολύ την απόφαση του Ιράν να ανοίξει γενικό προξενείο στην επαρχία Σιούνικ, περιγράφοντάς το ως «ραχοκοκαλιά της χώρας».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube