Weather Icon
Πολιτισμός , Τουρκία 3 Ιουνίου 2023

Τμήμα του αγάλματος του Έλληνα θεού Πάνα ανακαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Τμήμα του αγάλματος του Έλληνα θεού Πάνα ανακαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Τούρκοι αρχαιολόγοι στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψαν ένα θραύσμα του αγάλματος του Πάνα, ο οποίος είναι γνωστός στην αρχαία ελληνική μυθολογία ως ο βοσκός και ο θεός των κοπαδιών, όπως δήλωσαν οι αρχές και μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu .

Η μαρμάρινη φιγούρα του Θεού που από τη μέση και κάτω είχε το σώμα κατσίκας δείχνει τον Έλληνα θεό να κρατά ένα φλάουτο. Βρέθηκε κατά τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Πάρκο Σαρατσάνε στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης στην ευρωπαϊκή πλευρά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται από τον Ιούνιο του 2022 στο Αρχαιολογικό Πάρκο Σαραχανών, όπου παλαιότερα βρισκόταν η εκκλησία του Αγίου Πολύευκτου.

Το αρχαίο άγαλμα του Πάνα ύψους 20 εκατοστών και πλάτους 18 εκατοστών βρέθηκε από περίπου 2,6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και το αριστερό του χέρι και το κάτω μέρος του σώματος του έσπασαν.

«Εικάζεται ότι το άγαλμα χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο και θα χρονολογηθεί μετά την απαραίτητη πραγματογνωμοσύνη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η λέξη πανικός προέρχεται επίσης από το όνομα του Έλληνα θεού Πάνα, ο οποίος είναι γνωστός ότι φώναζε θυμωμένα στον ύπνο του, προκαλώντας τον πανικό και τη φυγή του κόσμου.

Η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων Κωνσταντινούπολης τοποθέτησε το τμήμα του αγάλματος του Πάνα στην αποθήκη του μουσείου για αποθήκευση, εν αναμονή περαιτέρω εξέτασης.

ΠΗΓΗ: Middleeastmonitor.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube