Weather Icon
ΗΠΑ 9 Ιουνίου 2023

Τελειωτικό χτύπημα στον Τραμπ – Αποσφραγίστηκε το κατηγορητήριό του με τις 37 κατηγορίες

Τελειωτικό χτύπημα στον Τραμπ – Αποσφραγίστηκε το κατηγορητήριό του με τις 37 κατηγορίες

Σοβαρότατες κατηγορίες κατά του Ντόναλτ Τραμπ

Αποσφραγίστηκε την Παρασκευή το ποινικό κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τον χειρισμό απόρρητων κυβερνητικών αρχείων, σύμφωνα με το CNBC.

Το κατηγορητήριο με τις 37 κατηγορίες δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την απαγγελία κατηγοριών στον Τραμπ για την υπόθεση στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ έδειξε σε ένα πρόσωπο ένα έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που περιγράφεται ως “σχέδιο επίθεσης” εναντίον μιας άλλης χώρας. Φέρεται ότι έδειξε έναν χάρτη που αφορούσε μια στρατιωτική επιχείρηση το 2021 και είπε ότι “ως πρόεδρος, θα μπορούσα να τον αποχαρακτηρίσω (…) αλλά παραμένει ακόμη απόρρητος”.

Μεταξύ των αρχείων ήταν και απόρρητα έγγραφα με πληροφορίες για τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ και ξένων χωρών και “για τα (αμερικανικά) πυρηνικά προγράμματα”. Η ενδεχόμενη διαρροή τους “θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ”, αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Ένα έγγραφο που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2019 αφορούσε τη στήριξη που παρείχαν ξένες χώρες σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Υπήρχαν επίσης διάφορα έγγραφα σχετικά με τις ενημερώσεις που γίνονταν στον Λευκό Οίκο.

Στα έγγραφα που διατηρούσε στο σπίτι του περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ορισμένα που περιέχουν ευαίσθητα στρατιωτικά απόρρητα, όπως τα πιθανά τρωτά σημεία της χώρας στην περίπτωση που θα δεχόταν επίθεση. Το υλικό προερχόταν από το Πεντάγωνο, τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η έφοδος του FBI στην κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα τον περασμένο Αύγουστο αποκάλυψε εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα, τα οποία δεν είχε παραδώσει στους Αμερικανούς αξιωματούχους παρά τις πολύμηνες προσπάθειές τους να τα ανακτήσουν.

Όταν ο Τραμπ έλαβε μια κλήτευση για τα αρχεία, τον Μάιο του 2022, είπε σε δύο από τους δικηγόρους του ότι δεν ήθελε να δει κανείς τα κουτιά και “δεν θα ήταν καλύτερο να τους λέγαμε απλώς ότι δεν έχουμε τίποτα εδώ;”, γράφει το κατηγορητήριο. Είπε στη συνέχεια σε έναν βοηθό του να μεταφέρει τα κουτιά από την αποθήκη στην κατοικία του.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται φωτογραφίες των κιβωτίων σε μια αίθουσα χορού, στην τουαλέτα και σε μια αποθήκη. Κάποια από τα έγγραφα ήταν σκόρπια στο πάτωμα.

Ο Τραμπ μετέφερε τα έγγραφα στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο και στη λέσχη γκολφ που διατηρεί στο Νιού Τζέρσι. Στο Μαρ-α-Λάγκο φιλοξενήθηκαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες σε περισσότερες από 150 εκδηλώσεις την εποχή που βρίσκονταν εκεί τα αρχεία.

Οι εισαγγελείς επιμένουν ότι η μη εγκεκριμένη αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, τις σχέσεις με άλλες χώρες και τη συλλογή πληροφοριών.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του κατηγορητηρίου, ο Τραμπ επιτέθηκε στον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, τον άνθρωπο που ερεύνησε την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων. “Η σύζυγός του μισεί τον Τραμπ, όπως και εκείνος μισεί τον Τραμπ”, έγραψε ο πρώην πρόεδρος σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, κάτω από μια φωτογραφία του Σμιθ.

Τριάντα ένα από τα κατηγορητήρια κατηγορούν τον Τραμπ για εσκεμμένη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας. Κατηγορείται επίσης για συνωμοσία με σκοπό την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, απόκρυψη εγγράφου ή αρχείου, διαφθορά για απόκρυψη εγγράφου ή αρχείου, απόκρυψη εγγράφου σε ομοσπονδιακή έρευνα, σχέδιο απόκρυψης και ψευδείς δηλώσεις.

Το κατηγορητήριο σημειώνει: “Καθώς αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ προχώρησε σε μεταφορά δεκάδων κουτιών, πολλά από τα οποία περιείχαν απόρρητα έγγραφα, στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου διατηρούσε την κατοικία του”. “Ο Τραμπ δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να κατέχει ή να διατηρεί αυτά τα διαβαθμισμένα έγγραφα”, προσθέτει το κατηγορητήριο.

Ο Τραμπ πρόκειται να κλητευθεί στο δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, μία ημέρα πριν από τα 77α γενέθλιά του.

Στο κατηγορητήριο κατηγορείται επίσης ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ, ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθός του, Γουόλ Νόουτα, ο οποίος αντιμετωπίζει αρκετές από τις ίδιες κατηγορίες με τον Τραμπ, με τον οποίο φέρεται να συνωμότησε για να κρατήσει απόρρητα αρχεία και να τα αποκρύψει από ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων.

Ο Τραμπ και ο Νόουτα αντιμετωπίζουν έκαστος μέγιστη πιθανή ποινή φυλάκισης 20 ετών εάν καταδικαστούν για τις πιο σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες είναι η συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και οι κατηγορίες που σχετίζονται με την απόκρυψη κυβερνητικών αρχείων.

Ο Τραμπ τέθηκε υπό ποινική έρευνα την άνοιξη του 2022, αφού το FBI ειδοποιήθηκε ότι βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στα 15 κουτιά με κυβερνητικά αρχεία που έδωσε στην Εθνική Υπηρεσία Αρχείων και Αρχειοθηκών (NARA), μετά από πολύμηνες προσπάθειες της NARA να ανακτήσει έγγραφα που η υπηρεσία πίστευε ότι έλειπαν.

Σύμφωνα με το νόμο, οι πρόεδροι των ΗΠΑ πρέπει να παραδίδουν στη NARA όλα τα κυβερνητικά αρχεία όταν αποχωρούν από το αξίωμά τους.

Το κατηγορητήριο εκτιμά ότι η δίκη του Τραμπ θα διαρκέσει από 21 έως 60 ημέρες.

Νωρίτερα την Παρασκευή, δύο από τους δικηγόρους του παραιτήθηκαν από την εκπροσώπησή του στην υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων και σε μια άλλη εκκρεμούσα ομοσπονδιακή ποινική έρευνα για τις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube