Weather Icon
Ν. Αφρική , Ρωσία 7 Ιουνίου 2023

Τα «τεχνάσματα» που αναζητά η Νότια Αφρική για να αποφευχθεί η σύλληψη του Πούτιν

Τα «τεχνάσματα» που αναζητά η Νότια Αφρική για να αποφευχθεί η σύλληψη του Πούτιν

Φωτ: AP

Διαδικτυακή συνάντηση των BRICS, διπλωματική ασυλία ή μεταφόρα της Συνόδου Κορυφής στην Κίνα εξετάζουν οι νοτιοαφρικανοί

Στο ερώτημα εάν θα προχωρήσει στη σύλληψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση που δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) τον ερχόμενο Αύγουστο στο Γιοχάνεσμπουργκ, καλείται να απαντήσει η Νότια Αφρική.

Ως μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Νότια Αφρική οφείλει να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί από τον περασμένο Μάρτιο διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της απαγωγής παιδιών από την Ουκρανία και τη βίαιη μεταφορά τους στη Ρωσία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής επιχείρησε να αποφύγει να δώσει μια σαφή απάντηση, τονίζοντας ότι η χώρα της θα εξετάσει τις επιλογές της, εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.

Aρχικά η Νότια Αφρική χορήγησε γενική διπλωματική ασυλία σε όλους τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο, πράγμα που σημαίνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να ταξιδέψει στο Γιοχάνεσμπουργκ χωρίς να φοβάται ότι η χώρα θα ενεργήσει βάσει εντάλματος σύλληψης του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου.

Τα «τεχνάσματα» που αναζητά η Νότια Αφρική για να αποφευχθεί η σύλληψη του Πούτιν-1
Πούτιν: Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Νοτιοαφρικανοί ειδικοί επέμειναν ωστόσο ότι η ασυλία, η οποία ανακοινώθηκε σε κυβερνητική εφημερίδα, δεν μπορεί να υπερισχύσει του εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ. Από την άλλη οι αρχές της χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την σύνοδο στην Κίνα, η οποία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Ένας από τους τρόπους για την Νότιο Αφρική, εάν δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ρωσία, είναι η άμεση αποχώρηση από το ΔΠΔ. Ωστόσο για να γίνει αυτό απαιτείται απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας, στο οποίο την πλειοψηφία έχει το κυβερνών κόμμα «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC).

Μέχρι στιγμής, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει αφήσει ανοιχτό το σενάριο συμμετοχής του Ρώσου προέδρου, αναφέροντας πως η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο «κατάλληλο επίπεδο».

Η Νότιος Αφρική είχε ήδη θελήσει να αποχωρήσει από το ΔΠΔ το 2016, μετά την επίσκεψη του πρώην προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ. Η Πρετόρια είχε αρνηθεί τότε να τον συλλάβει, μολονότι είχε επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από το ΔΠΔ.

Τότε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής θεώρησε ότι η αποχώρηση από το ΔΠΔ είναι αντισυνταγματική και η χώρα συνέχισε να τηρεί τους όρους του Καταστατικού της Ρώμης. Η εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΠΔ είναι υποχρεωτική για τις χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής.

Καθημερινή με πληροφορίες από Guardian, AFP

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube