Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα , Ταϊβάν 7 Ιουνίου 2023

South China Morning Post: Ο αμερικανικός στρατός καταδικάζει τους «ανασφαλείς και αντιεπαγγελματικούς» ελιγμούς του κινεζικού πολεμικού πλοίου στα στενά της Ταϊβάν

South China Morning Post: Ο αμερικανικός στρατός καταδικάζει τους «ανασφαλείς και αντιεπαγγελματικούς» ελιγμούς του κινεζικού πολεμικού πλοίου στα στενά της Ταϊβάν

Το περιστατικό το Σαββατοκύριακο, ημέρες μετά τη στενή επικοινωνία μεταξύ των αεροσκαφών δύο χωρών, «μπορεί να οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντιτείνει ότι η αναχαίτιση πλοίου της Κίνας ήταν μια μετρημένη απάντηση σε μια αμερικανική πρόκληση

Ο ελιγμός κινεζικού πολεμικού πλοίου στα στενά της Ταϊβάν το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023, λίγες ημέρες αφότου ένα αεροσκάφος της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας πλησίασε επικίνδυνα ένα αμερικανικό αεροσκάφος ήταν «ανασφαλής και αντιεπαγγελματικός», δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι στενές συνομιλίες αύξησαν τις εντάσεις σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων ήταν ήδη τεταμένες.

«Δεν θα αργήσει κάποιος να πληγωθεί», είπε ο Κίρμπι σε τακτική ενημέρωση του Λευκού Οίκου. «Αυτή είναι η ανησυχία με αυτές τις μη ασφαλείς και αντιεπαγγελματικές υποκλοπές. Μπορούν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις. Μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς».

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο έφτασε σε απόσταση 150 γιάρδων (137 μέτρα) από το να χτυπήσει το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης Καναδά-ΗΠΑ.

Αυτή η φωτογραφία φυλλαδίου που τραβήχτηκε το Σάββατο δείχνει το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Arleigh Burke USS Chung-Hoon (πρώτο πλάνο) να παρατηρεί το σκάφος του κινεζικού ναυτικού PLA Luyang III κατά τη διέλευση από τα στενά της Ταϊβάν με το HMCS Montreal του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού. Φωτογραφία: Αμερικανικό Ναυτικό μέσω AFP

Το βίντεο που τραβήχτηκε από το κατάστρωμα του αμερικανικού αντιτορπιλικού Aegis κλάσης Burke που κυκλοφόρησε από το Πεντάγωνο φάνηκε να δείχνει το κινεζικό πλοίο να διασχίζει την πλώρη του Chung-Hoon, αφήνοντας μια μεγάλη αφύπνιση και ωθώντας το αμερικανικό σκάφος να στρίψει προς τα αριστερά.

Αυτό ακολούθησε τους ισχυρισμούς του Πενταγώνου ότι στις 26 Μαΐου ένα αμερικανικό Boeing RC-135, ενώ εκτελούσε αποστολή ρουτίνας στην περιοχή, αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού χτυπήθηκε από αναταράξεις που είπε, ότι προκλήθηκαν σκόπιμα από κινεζικό τζετ.
«Όταν έχετε κομμάτια μετάλλου αυτού του μεγέθους, είτε είναι στον αέρα είτε στη θάλασσα, και λειτουργούν τόσο κοντά μεταξύ τους, δεν θα χρειαζόταν πολλά για να γίνει ένα λάθος στην κρίση ή ένα λάθος, και κάποιος θα μπορούσε πληγωθείς», είπε ο Κίρμπι. «Και αυτό πρέπει απλώς να είναι απαράδεκτο».

Ο εκπρόσωπος, ένας απόστρατος υποναύαρχος, κατήγγειλε επίσης τη σχεδόν πλήρη κατάρρευση των επαφών μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών στρατευμάτων από τότε που η τότε Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Κίρμπι είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν εξακολουθεί να προσπαθεί να κανονίσει μια επίσκεψη στο Πεκίνο για να αποκαταστήσει την επαφή, με τις πρόσφατες υποκλοπές να αποτελούν παράδειγμα γιατί η Ουάσιγκτον «θέλει να έχει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας».

«Δεν χρειάζεται ο υπουργός Εξωτερικών να πετάξει στο Πεκίνο για να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Kίρμπι. «Αλλά ξέρω ότι είναι πρόθυμος να το κάνει αν χρειαστεί».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε τη Δευτέρα στο Πεκίνο ότι η αναχαίτιση πλοίου της Κίνας το Σάββατο ήταν μια μετρημένη απάντηση σε μια αμερικανική πρόκληση.

«Αυτές οι ενέργειες είναι απολύτως δικαιολογημένες, νόμιμες, ασφαλείς και επαγγελματικές», είπε ο Wang. «Η Κίνα αντιτίθεται αποφασιστικά στην εν λόγω χώρα που προκαλεί προβλήματα στα στενά της Ταϊβάν».

Την Κυριακή στο Διάλογο Shangri-La στη Σιγκαπούρη, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας στρατηγός Λι Σανγκφού είπε ότι η Κίνα «πρέπει να αποτρέψει προσπάθειες που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν [αυτή την] ελευθερία ναυσιπλοΐας, αυτό το αθώο πέρασμα, για να ασκήσουν ηγεμονία στη ναυσιπλοΐα».

Σε συνέντευξη Τύπου στην ίδια διάσκεψη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν έθεσε το φάντασμα της σύγκρουσης στον αέρα του 2001 μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από το νησί Χαϊνάν που σκότωσε έναν Κινέζο πιλότο και ακρωτηρίασε το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο EP-3.

«Εκείνες τις μέρες μιλούσαμε με τη ΛΔΚ και ήταν ακόμα πολύ δύσκολο να διαχειριστεί αυτή την κρίση. Φανταστείτε τώρα αν συμβεί κάτι και δεν έχουμε σαφείς επικοινωνίες, πόσο δύσκολο θα είναι αυτό και τι θα μπορούσε να συμβεί βραχυπρόθεσμα», είπε ο Όστιν.

«Καθώς έχω δεσμεύσει τους συμμάχους και τους εταίρους μας εδώ και σε άλλα μέρη, όλοι έχουν την ίδια επιθυμία να μπορούν να πλεύσουν στις θάλασσες και να πετάξουν στους ουρανούς στο διεθνές διάστημα. Επομένως, αυτό που συνεχίζουμε να βλέπουμε από τη ΛΔΚ είναι πολύ ανησυχητικό».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube