Weather Icon
ΝΑΤΟ , Σουηδία 9 Ιουνίου 2023

Σουηδία: Εγκατάσταση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ πριν την ένταξη

Σουηδία: Εγκατάσταση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ πριν την ένταξη

Θα επιτραπεί εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο σουηδικό έδαφος πριν από την ένταξη στη συμμαχία

Η Σουηδία θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει στρατεύματα στο έδαφός της ακόμη και προτού ενταχθεί επίσημα στην αμυντική συμμαχία, δήλωσαν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας.

Η Σουηδία υπέβαλε πέρυσι αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αντιρρήσεις από την Τουρκία και την Ουγγαρία καθυστέρησαν την υποψηφιότητα και η Σουηδία ελπίζει τώρα να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον επόμενο μήνα.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να αναλάβουν προετοιμασίες με χώρες του ΝΑΤΟ και του ΝΑΤΟ για να επιτρέψουν μελλοντικές κοινές επιχειρήσεις”, δήλωσαν ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον και ο υπουργός Άμυνας Παλ Τζόνσον.

“Οι προετοιμασίες μπορεί να συνίστανται σε προσωρινή βάση ξένου εξοπλισμού και προσωπικού σε σουηδικό έδαφος. Η απόφαση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία και ενισχύει την άμυνα της Σουηδίας”, ανέφεραν σε άρθρο γνώμης στην καθημερινή Dagens Nyheter.

Η Ρωσία θα παραμείνει στο άμεσο μέλλον απειλή κατά των γειτονικών χωρών, είπαν, και ήταν αβέβαιοι για την έκταση των εδαφικών φιλοδοξιών του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube