Weather Icon

Σιρανούς Σαχακιάν: Τί σημαίνει η παρουσίαση των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου στα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν;

Σιρανούς Σαχακιάν: Τί σημαίνει η παρουσίαση των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου στα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν;

Η Σαχακιάν δήλωσε ότι το βίντεο καταγράφει τους εφέδρους του Γκιούμρι που συνελήφθησαν στο Χτσαμπέρντ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι αιχμαλωτίστηκαν μετά το τέλος του πολέμου, καθώς και δύο στρατιώτες, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν στο Γκεγκαρκουνίκ.

Ο σκοπός της παρουσίασης των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου στα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν είναι να αναβαθμιστεί η εικόνα του Αζερμπαϊτζάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη διεθνή κοινότητα, καθώς και να εκπαιδευτεί το εγχώριο κοινό. Αυτό δήλωσε η Σιρανούς Σαχακιάν, πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου, σε συνέντευξή της στο NEWS.am.

Να σημειωθεί ότι η δημόσια τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο με Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου, στο οποίο περιέγραφαν ότι “κρατούνται σε καλές συνθήκες”.

Σύμφωνα με την ίδια, τέτοια βίντεο έχουν ως στόχο να καταδείξουν την υπεροχή των Αζερμπαϊτζάν έναντι των Αρμενίων σε ανθρωπιστικά θέματα. Από την άλλη πλευρά, τέτοια βίντεο δημιουργούν μίσος προς τους Αρμένιους, δηλαδή ρυθμίζουν το κλίμα στην αζέρικη κοινωνία. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι οι αιχμάλωτοι δεν είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν, δίνουν τέτοιες συνεντεύξεις υπό την απειλή της ζωής και της υγείας τους, τόνισε ηΣαχακιάν.

Η Σαχακιάν δήλωσε ότι το βίντεο καταγράφει τους εφέδρους του Γκιούμρι που συνελήφθησαν στο Χτσαμπέρντ. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι αιχμαλωτίστηκαν μετά το τέλος του πολέμου, καθώς και δύο στρατιώτες, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν στο Γκεγκαρκουνίκ. Αναφερόμενη στο θέμα του επαναπατρισμού των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου, η Σιρανούς Σαχακιάν δήλωσε ότι οι νομικές διαδικασίες εξελίσσονται με φυσικό τρόπο, δεν υπάρχουν ασυνήθιστες εξελίξεις.

“Βλέπουμε ότι σε πολιτικό επίπεδο το θέμα της ανταλλαγής των αιχμαλώτων πολέμου συμφωνείται. Και ο επαναπατρισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση. Παράλληλα με αυτή την αναβολή βλέπουμε προκλητικές ενέργειες από το Αζερμπαϊτζάν. Για παράδειγμα, μετά τη σύλληψη των Αζέρων σαμποτέρ, το Αζερμπαϊτζάν απήγαγε δύο στρατιώτες από την Αρμενία και τους παρουσίασε ως σαμποτέρ.

Κατά μία άποψη αυτό αποτελεί επίσης επίδειξη δύναμης. Το Μπακού χειραγωγεί το θέμα των αιχμαλώτων, επιδιώκοντας κάποιου είδους πολιτική λύση από το Ερεβάν. Αναμένεται ότι ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ευρωπαϊκών ή άλλων χωρών, εάν η αρμενική πλευρά ικανοποιήσει ορισμένα πολιτικά προβλήματα, θα ακολουθήσει η επίλυση του προβλήματος των αιχμαλώτων πολέμου”, πιστεύει η Σαχακιάν.

Στο Μπακού βρίσκονται 33 Αρμένιοι αιχμάλωτοι πολέμου, καθώς και δύο στρατιώτες που συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι πολέμου στις 26 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 80 αιχμάλωτοι πολέμου.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube