Weather Icon

Προσφυγή Σούνακ υπέρ του νόμου για τους μετανάστες

Προσφυγή Σούνακ υπέρ του νόμου για τους μετανάστες

Φωτ. Matt Dunham / AP

Στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας, για να ανατραπεί απόφαση του εφετείου που χαρακτήρισε παράνομη τη μεταγωγή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Η συμφωνία που είχε υπογράψει πέρυσι το Λονδίνο με την κυβέρνηση του Κιγκάλι, επέτρεπε στη Βρετανία να στείλει δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, για να εξετασθεί εκεί το αίτημά τους. Το πρόγραμμα, κόστους 140 εκατ. στερλινών, περιελάμβανε την κατασκευή στρατοπέδων για τη φιλοξενία των μεταναστών στη Ρουάντα.

Η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι το πρόγραμμα θα έπληττε το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών μεταναστών. Οι επικριτές του, όμως, υποστήριζαν ότι η μεταγωγή και κράτηση χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά είναι απάνθρωπη και δεν θα αποδώσει τους επιθυμητούς καρπούς. Την Πέμπτη, το εφετείο κατέληξε με πλειοψηφία δύο έναντι ενός ότι η Ρουάντα δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής τρίτη χώρα».

«Παρότι σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου, διαφωνώ απόλυτα με τα συμπεράσματά του. Η πολιτική της κυβέρνησής μας είναι πολύ απλή. Αυτή η χώρα και η κυβέρνησή σας είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίζουν ποιος έρχεται εδώ και όχι οι εγκληματικές συμμορίες», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι θα αναζητήσει τρόπους ανατροπής της απόφασης του δικαστικού οργάνου, δεύτερου τη τάξει της βρετανικής δικαιοσύνης.

Σημαντικό πλήγμα

Η απόφαση αποτελεί ηχηρό ράπισμα για τον Σούνακ, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της υποχώρησης της δημοτικότητας του κόμματός του. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος και σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του ασκούν πιέσεις στον Σούνακ προκειμένου να περιορίσει τον αυξανόμενο αριθμό αιτούντων άσυλο, η φιλοξενία των οποίων κοστίζει στο βρετανικό κράτος 3 δισ. στερλίνες τον χρόνο.

Ο Σούνακ έχει αναδείξει την εκστρατεία ανάσχεσης των μικρών σκαφών στη Μάγχη (Stop the boats – σταματήστε τα πλοιάρια) σε μία από τις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ελπίζοντας ότι ένας περιορισμός των αφίξεων θα μπορούσε να βοηθήσει την τύχη του κόμματος. Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση μεταγωγής προς τη Ρουάντα ακυρώθηκε λίγο πριν από την απογείωση πέρυσι, εξαιτίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διέταξε την αναστολή κάθε απέλασης μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών προσφυγών στα βρετανικά δικαστήρια.

Το εφετείο αναφέρει στην απόφασή του ότι οι ελλείψεις στο σύστημα χορήγησης ασύλου σημαίνουν ότι όσοι μεταχθούν στη Ρουάντα έχουν πολλές πιθανότητες να απελαθούν πίσω στις χώρες τους, όπου κινδυνεύει η ελευθερία και η ζωή τους.

Την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό καταδίκασε η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Ιβέτ Κούπερ, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο μεταγωγών και κράτησης στη Ρουάντα «ανεδαφικό, ανήθικο και εκβιαστικό». Η κάθε μεταγωγή και κράτηση αιτούντος άσυλο θα κοστίσει στο βρετανικό δημόσιο 169.000 στερλίνες, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα. Πέρυσι 45.755 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, έφθασαν στη Βρετανία με μικρά σκάφη για να ζητήσουν άσυλο.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube