Πρόκληση από Ισπανία, Πολωνία – Συμμετείχαν σε διεθνή άσκηση με το ψευδοκράτος, παρά τις αντιδράσεις της Ελλάδας

Πρόκληση από Ισπανία, Πολωνία – Συμμετείχαν σε διεθνή άσκηση με το ψευδοκράτος, παρά τις αντιδράσεις της Ελλάδας

Όπως μεταδίδει το Nordic Monitor, η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμαρτυρηθεί για τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στην αυτή την άσκηση

Bίντεο με τη Διεθνή άσκηση Ανατολικού Φοίνικα 2023 που διεξάγεται στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας με τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν, του ψευδοκράτους (αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου), της Ισπανίας, του Κατάρ και της Πολωνίας, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει το Nordic Monitor, η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμαρτυρηθεί για τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στην αυτή την άσκηση.
Η Διεθνής Ασκηση Phoenix Exercise διεξάγεται στο Ικόνιο από το 2009 σε ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον με στόχο την ανάπτυξη διαδικασιών επιβίωσης και αποφυγής αλλά και για την αύξηση της εμπειρίας των πιλότων και του προσωπικού εδάφους σε κοινές επιχειρήσεις.
Το 2021 η Σλοβακία, η οποία είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην άσκηση, με απόφαση της τελευταίας στιγμής αποχώρησε λόγω της συμμετοχής του ψευδοκράτους.
Η Σλοβακία και οι ΗΠΑ επρόκειτο να στείλουν προσωπικό εδάφους για να συμμετάσχει στην άσκηση το 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ αποφάσισαν επίσης να μην συμμετάσχουν στην άσκηση.
Ωστόσο, παρά την αποχώρηση των δύο χωρών, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ανέφερε ότι η Σλοβακία και οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην άσκηση.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας IIvan Korčok ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για την αποχώρηση σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Μαΐου 2021, τονίζοντας τη δέσμευσή του στο διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και το KKTC, όλοι στενοί σύμμαχοι της Τουρκίας, συμμετέχουν τακτικά στην άσκηση.
Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ, συμμετείχε πέρυσι.
Η Ισπανία είναι το δεύτερο μέλος της ΕΕ μαζί με την Πολωνία που συμμετέχει στην άσκηση φέτος.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα για την Ισπανία

Οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας το 2021 προκάλεσαν την αντίδραση της Ελλάδας.
Η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες και κάλεσε την Ισπανία να τηρήσει τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία πρόσφατα συνεργάστηκε με την Ισπανία για την παραγωγή του Anadolu, του μεγαλύτερου πλοίου του τουρκικού ναυτικού με μήκος 231 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα. Σεδιάστηκε από την ισπανική Navantia και ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Sedef στην Τουρκία.
Η Πολωνία συμμετέχει στην άσκηση Anatolian Phoenix στην Τουρκία για δύο διαδοχικά χρόνια.
Οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία σε στρατιωτικούς τομείς τα τελευταία χρόνια. Κατά την επίσημη επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda στην Τουρκία τον Μάιο του 2021, η Τουρκία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση τουρκικών drone, Bayraktar TB2, καθιστώντας την Πολωνία την πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προμηθεύεται τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η Πολωνία αγόρασε επίσης τρεις επίγειους σταθμούς και δύο προσομοιωτές εκτός από 24 στρατιωτικά drones.
Ένας από τους προσομοιωτές θα αναπτυχθεί στην ακαδημία αεροπορίας στο Deblin και ο άλλος στη βάση UCAV στο Mirosławiec.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube