Weather Icon

Πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία: Δεν έγινε απόπειρα τρομοκρατικού κτυπήματος – Επιχειρείται η υπονόμευση των σχέσεων Ιράν-Κύπρου

Πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία: Δεν έγινε απόπειρα τρομοκρατικού κτυπήματος – Επιχειρείται η υπονόμευση των σχέσεων Ιράν-Κύπρου

Αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης: Το Ιράν διαψεύδει κατηγορώντας το Ισραήλ

Την αποτροπή επίθεσης εναντίον ισραηλινών στόχων στην Κύπρο χαιρέτισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πληροφορίες, τις οποίες δημοσίευσε ο «Φ» την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, η πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία διαψεύδει κάθε σύνδεση της ενέργειας αυτής με τη χώρα της. Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέχει το όνομα και όλα τα στοιχεία του βασικού δράστη.

Η δήλωση από το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, όπως αναμενόταν, δεν έδωσε για προφανείς λόγους περισσότερες λεπτομέρειες, σε σχέση με το όλο θέμα. «Το Ισραήλ χαιρετίζει την αποτροπή της ιρανικής τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος της Κύπρου εναντίον ισραηλινών στόχων», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ ενεργεί παντού με μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων, για να προστατεύσει τους Εβραίους και τους Ισραηλινούς πολίτες και θα συνεχίσει να ενεργεί για να ανακόψει την ιρανική τρομοκρατία, όπου κι αν “σηκώσει κεφάλι’’, ακόμη και στο ιρανικό έδαφος», ανέφερε η δήλωση.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Λευκωσία, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει κάθε ανάμιξη της και κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης των σχέσεων Λευκωσίας και Τεχεράνης.

Η ανακοίνωση της ιρανικής πρεσβείας αναφέρει τα εξής: «Σε σχέση με την αναφορά που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Philenews στις 25 Ιουνίου 2023, με τίτλο “Αποτράπηκε τρομοκρατική ενέργεια κατά Ισραηλινών στην Κύπρο’’, η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Λευκωσία αρνείται σθεναρά την αβάσιμη κατηγορία ως παραπλανητική αναφορά που στοχεύει στους επίσημους θεσμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί τέτοιους ισχυρισμούς ως μέρος μιας επαναλαμβανόμενης σιωνιστικής συνωμοσίας και μάταιων προσπαθειών υπονόμευσης των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Με βάση την υποχρέωση αμεροληψίας προς τους αναγνώστες και το πραγματικό δικαίωμα απάντησης, ενδέχεται να προσφέρουμε διόρθωση που πρέπει να γίνει στην ιστοσελίδα σας».

Η πρεσβεία του Ιράν, εξέδωσε την ανακοίνωση με αναμενόμενο εν πολλοίς το περιεχόμενο. Προφανώς και θα μπορούσε να ζητήσει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα όσα έχουν συμβεί και κατά πόσο υπήρξε εμπλοκή υπηκόου ή υπηκόων της χώρας στο σχεδιασμό αυτόν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φ» την Κυριακή, αλλά και νεώτερες, είχε προγραμματιστεί επίθεση εναντίον Ισραηλινών που διέμεναν στην πόλη της Λεμεσού. Ο βασικός δράστης, ιρανικής καταγωγής, τα στοιχεία του οποίου, όπως σημειώσαμε ήδη, κατέχουν οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε έλθει στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

Η αποτροπή των σχεδίων οδήγησε τον βασικό δράση να εγκαταλείψει και να διαφύγει από τα κατεχόμενα. Φέρεται δε να έχει εγκαταλείψει και ένα πιστόλι, το οποίο εντοπίσθηκε σε ανοικτό χώρο στη Λεμεσό. Ο ίδιος διέφυγε στα κατεχόμενα, τα οποία εγκατέλειψε με υπόδειξη του κατοχικού καθεστώτος.

Όπως μετέδωσε ο «Αντένα»,  την περασμένη Πέμπτη διενεργήθηκαν έρευνες σε πέντε διαμερίσματα σε Λευκωσία και Λεμεσό, και πέντε πρόσωπα από τη Συρία οδηγήθηκαν για ανάκριση.
Από τις απαντήσεις που έδωσαν κατά την ανάκριση, επιβεβαιώθηκε ότι τα πέντε αυτά πρόσωπα δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα γιατί ο Ιρανός εκτελεστής ζήτησε να έχει συνάντηση μαζί τους. Για το λόγο αυτό αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η Λευκωσία ενόψει του γεγονότος ότι το ζήτημα τούτο αφορά θέμα ασφάλειας, αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις. Περιορίζεται να διαμηνύσει ότι αφενός η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να δείχνει μηδενική ανοχή στην όποια τρομοκρατική δράση στο έδαφος της και αφετέρου «θα συνεχίσει να επιδιώκει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με όλους». Στέλνοντας προφανώς και ένα μήνυμα προς την Τεχεράνη, με την οποίαν φέρεται να είναι ενοχλημένη.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube