Weather Icon
Λαθρομετανάστευση 15 Ιουνίου 2023

Πολύνεκρο ναυάγιο: Στο «μικροσκόπιο» 8 ύποπτοι ως διακινητές – Από την Αίγυπτο, κι όχι από την Λιβύη, ξεκίνησε το αλιευτικό

Πολύνεκρο ναυάγιο: Στο «μικροσκόπιο» 8 ύποπτοι ως διακινητές – Από την Αίγυπτο, κι όχι από την Λιβύη, ξεκίνησε το αλιευτικό

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. Φυσικά όσο περνούν οι ώρες τόσο εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι θα βρεθεί κάποιος ζωντανός. Από τα ξημερώματα έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο συγγενείς των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις καταθέσεις των διασωθέντων προέκυψε ότι το αλιευτικό ξεκίνησε άδειο από την Αίγυπτο, έκανε στάση στη Λιβύη και έπειτα συνέχισε το δρομολόγιό του για την Ιταλία.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 78 σοροί, ενώ 104 άτομα έχουν διασωθεί. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, στο σκάφος επέβαιναν 750 άτομα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχαν άνθρωποι στοιβαγμένοι στα αμπάρια του πλοίου, κυρίως γυναίκες και παιδιά. 

Σε ειδικό χώρο στο Σχιστό μεταφέρονται οι σοροί, για νεκροτομή και ταυτοποίηση. Στην Μαλακάσα μεταφέρονται οι επιζώντες. 

Τους διακινητές αναζητούν οι Αρχές, ανάμεσα στους διασωθέντες. Οχτώ άτομα -όλοι Αιγύπτιοι- ανακρίνονται ως ύποπτοι, στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες. Από 4.000 έως 6.000 ευρώ το κόστος ανά άτομο, για τη μεταφορά.  Τις επόμενες ώρες αναμένονται συλλήψεις.

Συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους

Πολύνεκρο ναυάγιο: Στο «μικροσκόπιο» 8 ύποπτοι ως διακινητές – Από την Αίγυπτο, κι όχι από την Λιβύη, ξεκίνησε το αλιευτικό

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου, με δάκρυα στα μάτια ρωτούν τους λιμενικούς αν υπάρχει κάποιο ίχνος από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έχουν έρθει από την Κύπρο, από την Ολλανδία, από τη Γερμανία. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ενός ατόμου του Κάρεμ ο οποίος ήρθε από το Αμβούργο. Μέσα στο πλοίο επέβαινε η γυναίκα του, 21 ετών, και ο αδερφός της 19 ετών. Με δάκρυα στα μάτια ρωτούσε τους λιμενικούς αν υπάρχει κάποια ελπίδα για αυτούς, ενώ στον αντίποδα ο Ταρίκ, ο οποίος βρήκε σώους τους δύο συγγενείς του, δύο ξαδέρφια του τα οποία νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Από χθες μέχρι και σήμερα (15/6) πάνω από 10 άτομα έχουν οδηγηθεί εδώ στο Κεντρικό Λιμεναρχείο στο πλαίσιο της προανάκρισης και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνουν 8 συλλήψεις. Έχουν «δεθεί» δηλαδή οι κατηγορίες για οκτώ άτομα και περιμένουν να δουν τι θα γίνει και με ένα ένατο. Μετανάστες τους υποδεικνύουν ως μέλη του κυκλώματος των διακινητών. Οι λιμενικοί αλλά και οι γιατροί στα νοσοκομεία που συνομίλησαν με τους μετανάστες φέρεται να είπαν ότι έδινε ο καθένας από αυτούς από 4.000- 6.000 δολάρια για το ταξίδι της φρίκης. Μάλιστα φέρεται να ψάρευαν πελάτες μέσα από ένα σάιτ που είχαν στο Facebook και τους δελεάζουν ουσιαστικά με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.

Μέλη του κυκλώματος έριξαν στο νερό μπουκαλάκια με νερό που τους είχε δώσει ένα εμπορικό πλοίο, σε μία προσπάθεια να τους εκβιάσουν για να μείνουν ήσυχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 78 σορών ήταν μόνο μία γυναίκα κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι οι υπόλοιπες γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια.

Σε ετοιμότητα είναι το νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλεύονται 24 άτομα, απο τα 32 που είχαν έρθει αρχικά, από 16-49 ετών. Βελτιωμένη αισθητά η υγεία τους και το βράδυ ίσως να μετακινηθούν όλοι στη δομή στην Μαλακάσα.

Οι έρευνες δεν σταματούν. Στην περιοχή επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Ο καιρός έχει χαλάσει και πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας έφτασε το μεσημέρι ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex και ενημερώθηκε για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Κώστας Γαζούλης, Πέγκυ Μπρούσαλη, Χαρά Γιαννοπούλου | ΕΡΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube