Weather Icon

Πακιστάν: Νεαρός χριστιανός καταδικάστηκε σε θάνατο για… βλασφημία!

Πακιστάν: Νεαρός χριστιανός καταδικάστηκε σε θάνατο για… βλασφημία!

Την 1η Ιουνίου, ο Noman Masih, ένας νεαρός Αγγλικανός Χριστιανός του οποίου η ηλικία αναφέρεται από διαφορετικές πηγές ως 19 ή 22 (ένα συχνό πρόβλημα στο Πακιστάν), καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό για βλασφημία από το Δικαστήριο του Bahawalpur, στην επαρχία Punjab Πακιστάν.

Ο Noman έχει καταδικαστεί επειδή κρατούσε βλάσφημες εικόνες του Προφήτη Μωάμεθ στο κινητό του και τις μοιραζόταν με άλλους μέσω WhatsApp. Σύμφωνα με τους συγγενείς και τον δικηγόρο του, η ιστορία του εισαγγελέα είναι ωστόσο αντιφατική.

Η ιστορία ξεκινά στις 29 Ιουνίου 2019, όταν ο Sunny Waqas, ο οποίος είναι ξάδερφος του Noman, συνελήφθη στο Bahawalnagar, περισσότερο από 170 χιλιόμετρα από το σπίτι του Noman, και κατηγορήθηκε ότι μετέφερε στην τσάντα του τυπωμένες καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ με σκοπό να δείχνοντάς τα σε άλλους ανθρώπους. Η αστυνομία είχε λάβει πληροφορία από άγνωστη πηγή.

Ο Waqas, ο οποίος διώκεται χωριστά, είπε στην αστυνομία ότι είχε λάβει τις εικόνες από τον ξάδερφό του Noman μέσω WhatsApp και τις είχε εκτυπώσει. Αυτό έκανε τον Noman συγκατηγορούμενο στην υπόθεση Bahawalnagar, όπου δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση.

Την 1η Ιουλίου 2019, η αστυνομία του Bahawalpur έλαβε άλλη μια εμπιστευτική πληροφορία ότι θα έβρισκε τον Noman σε ένα δημόσιο πάρκο στις 3:30 το πρωί, δείχνοντας τις βλάσφημες εικόνες σε άλλους ανθρώπους από το τηλέφωνό της. Το FIR (Πρώτη Πληροφοριακή Έκθεση) που κατατέθηκε σε βάρος του Noman αναφέρει ότι όντως συνελήφθη σε πάρκο στις 3:30 τα ξημερώματα, ενώ η οικογένειά του και οι γείτονές του κατέθεσαν ότι συνελήφθη το βράδυ στο σπίτι του, όπου κοιμόταν ήσυχα.

Η εισαγγελία δεν μπόρεσε να βρει μάρτυρες έτοιμους να δηλώσουν ότι ο Noman είχε μοιραστεί μαζί τους βλάσφημες εικόνες (όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο ξάδερφός του Waqas ισχυρίζεται ότι το έκανε, αλλά η υπόθεση σχετικά με τον Waqas δικάζεται χωριστά).

Η απόφαση βασίζεται σε μια ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εικόνες του Noman ήταν στο κινητό του και κοινοποιήθηκαν μέσω WhatsApp. Ο δικηγόρος του Noman, ωστόσο, παρατηρεί ότι το κινητό βρίσκεται στην κατοχή της αστυνομίας για σχεδόν τρία χρόνια και μπορεί εύκολα να έχει παραβιαστεί.

Η απόφαση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχώρης, όπου ο δικηγόρος σχεδιάζει να δείξει τις αντιφάσεις του εισαγγελέα. Στο μεταξύ, ο Noman παραμένει στη φυλακή. Μπορεί να λάβει δεύτερη θανατική ποινή στην υπόθεση Bahawalnagar, όπου θα δικαστεί μαζί με τον ξάδερφό του που τον κατηγόρησε αρχικά.

 

Πακιστάν: Νεαρός χριστιανός καταδικάστηκε σε θάνατο για… βλασφημία!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube