Weather Icon

Ουζάι Μπουλούτ στο Gatestone Institute! Η γενοκτονία που διέπραξε το Πακιστάν χρειάζεται άμεση αναγνώριση – 3 εκατομμύρια θύματα λόγω εθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας και πολιτικών πεποιθήσεων

Ουζάι Μπουλούτ στο Gatestone Institute! Η γενοκτονία που διέπραξε το Πακιστάν χρειάζεται άμεση αναγνώριση – 3 εκατομμύρια θύματα λόγω εθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας και πολιτικών πεποιθήσεων

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ του 1971 στο Μπαγκλαντές που επινοήθηκε από τις πακιστανικές αρχές, σχεδιάστηκε και διαπράχθηκε από τον πακιστανικό στρατό με τη βοήθεια των συνεργατών τους Bihari και Bengali είναι μια από τις σοβαρότερες μαζικές φρικαλεότητες στον κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

  • «Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή περίπου τριών εκατομμυρίων πολιτών του Ανατολικού Πακιστάν, την εθνοκάθαρση 10 εκατομμυρίων εθνοτικών από τη Βεγγάλη που κατέφυγαν στην Ινδία και τον βιασμό τουλάχιστον 200.000 γυναικών (μερικοί υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων βιασμού σε σχεδόν 400.000 )” — hinduamerican.org
  • “Οι Ινδουιστές ήταν ειδικά οι στόχοι αυτής της βίας, όπως τεκμηριώνεται από την επίσημη κυβερνητική αλληλογραφία και έγγραφα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πακιστάν και την Ινδία… Η συγχώνευση των ταυτοτήτων Ινδουιστών, Μπενγκάλι και Ινδών από τον στρατό του Πακιστάν σήμαινε ότι όλοι οι Βεγγαλοί (η πλειοψηφία των ανθρώπων στο Μπαγκλαντές) ήταν ύποπτοι… Στα μάτια του πακιστανικού στρατού, οι ταυτότητες Ινδουιστών, Μπενγκάλι και Ινδών ήταν μία και η ίδια». — hinduamerican.org
  • “Μουσουλμανικές, χριστιανικές, βουδιστικές και άλλες θρησκευτικές ομάδες της Βεγγάλης επηρεάστηκαν επίσης σημαντικά. Μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα του Μαρτίου 1971, 1,5 εκατομμύριο Βεγγαλοί εκτοπίστηκαν. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1971, 10 εκατομμύρια Βεγγαλοί, η πλειονότητα των οποίων ήταν Ινδουιστές, είχαν κατέφυγε στην Ινδία». — hinduamerican.org
  • «ΙΙ]στα μάτια των Δυτικών Πακιστανών και των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων συνεργατών τους «οι Ινδουιστές μεταξύ των Βεγγαλών ήταν όπως οι Εβραίοι για τους Ναζί: αποβράσματα και παράσιτα που θα έπρεπε καλύτερα να εξοντωθούν.» — Rudolph Joseph Rummel (1932–2014), κορυφαίος Αμερικανός scholar of genocides, που παρατίθεται από τον κοινωνιολόγο Massimo Introvigne, bitterwinter.org, 2 Νοεμβρίου 2021.
  • Η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο πακιστανικός στρατός εναντίον εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω της εθνικότητας, της θρησκείας, της γλώσσας και των πολιτικών τους απόψεων πρέπει επειγόντως να αποκαλυφθούν και οι δράστες να λογοδοτήσουν.

Επιμέλεια: Ουζάι Μπουλούτ / Gatestone Institute

Η γενοκτονία που διέπραξε το Πακιστάν χρειάζεται άμεση αναγνώριση.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές, 3 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν, πάνω από διακόσιες χιλιάδες γυναίκες παραβιάστηκαν σεξουαλικά και σωματικά και 10 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα στην Ινδία, αφήνοντας πίσω τα πατρογονικά τους σπίτια και τα εγκόσμια περιουσιακά τους στοιχεία για να σώσουν τη ζωή τους και την αξιοπρέπεια των γυναικών τους», έγραψε ο Stichting BASUG (Bangladesh Support Group), μια μη κυβερνητική οργάνωση, μαζί με άλλες οργανώσεις της διασποράς του Μπαγκλαντές στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 29 Μαΐου.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό αναζητώντας ασφάλεια. Οι εφημερίδες, τα περιοδικά και οι εκδόσεις που είναι διαθέσιμα σε βιβλιοθήκες και αρχεία σε όλο τον κόσμο μαρτυρούν το γεγονός.”

Αν και αυτή η γενοκτονία έλαβε χώρα μετά την τουρκική γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων (1913-1923), και μετά τη γερμανική γενοκτονία των Εβραίων (1938-1945), δεν ήταν λιγότερο θανατηφόρα.

Η επιστολή προς τον ΟΗΕ ανέφερε:

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ του 1971 στο Μπαγκλαντές που επινοήθηκε από τις πακιστανικές αρχές, σχεδιάστηκε και διαπράχθηκε από τον πακιστανικό στρατό με τη βοήθεια των συνεργατών τους Bihari και Bengali είναι μια από τις σοβαρότερες μαζικές φρικαλεότητες στον κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά του έθνους της Βεγγάλης από τον πακιστανικό στρατό, κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές, ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1971 με την έναρξη της επιχείρησης Searchlight, όταν η κυβέρνηση του Πακιστάν (τότε Δυτικό Πακιστάν) ξεκίνησε μια στρατιωτική καταστολή στο Ανατολικό Πακιστάν (Μπαγκλαντές ) για να καταστείλει τις εκκλήσεις της Μπενγκάλι για αυτοδιάθεση.

Εκείνη την ημέρα, ο πακιστανικός στρατός ξεκίνησε μια εκστρατεία γενοκτονίας κατά των εθνοτικών Μπενγκάλι και Ινδουιστικών θρησκευτικών κοινοτήτων στο Ανατολικό Πακιστάν, η οποία θα διαρκούσε για 10 μήνες. Αυτό προκάλεσε τον 10μηνο απελευθερωτικό πόλεμο του Μπαγκλαντές και αργότερα έναν πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν 13 ημερών. Και οι δύο τελείωσαν στις 16 Δεκεμβρίου 1971, με την παράδοση του Πακιστάν.

Η πρόσφατη επιστολή του Stichting BASUG προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, απαιτούσε «τη «Διεθνή Αναγνώριση της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ του 1971» που διαπράχθηκε κατά του έθνους της Βεγγάλης από τον πακιστανικό στρατό κατοχής και τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές».

Ο Δρ. Rounaq Jahan, ένας πολιτικός επιστήμονας από το Μπαγκλαντές, περιγράφει λεπτομερώς τα παράπονα των ανθρώπων στο τότε Ανατολικό Πακιστάν που τους οδήγησαν να απαιτήσουν ανεξαρτησία από το Δυτικό Πακιστάν και τα κίνητρα των Πακιστανών δραστών της γενοκτονίας:

“Οι Μπενγκάλι έπρεπε να υπερασπιστούν όχι μόνο το δικαίωμα να ασκούν τη δική τους γλώσσα, αλλά και άλλες δημιουργικές εκφράσεις του πολιτισμού τους όπως η λογοτεχνία, η μουσική, ο χορός και η τέχνη. Οι πακιστανικές άρχουσες ελίτ αντιμετώπιζαν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Μπενγκάλι ως πολύ “ινδουιστικής κλίσης” και έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να το «καθαρίσουν» από την ινδουιστική επιρροή. Πρώτον, στη δεκαετία του 1950, έγιναν προσπάθειες να αναγκαστούν οι Μπενγκάλι να αντικαταστήσουν λέξεις της Μπενγκάλι με λέξεις αραβικές και ουρντού. Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1960, κρατικά ελεγχόμενα μέσα όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο απαγόρευσαν τραγούδια γραμμένα από τον Ραμπίντρα Ναθ Ταγκόρ, έναν Μπενγκάλι Ινδουιστή, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1913 και του οποίου η ποίηση και τα τραγούδια ήταν εξίσου αγαπητά από τους Ινδουιστές και τους Μουσουλμάνους της Μπενγκάλι. Η ισλαμική ιδεολογία του Πακιστάν που υποστηρίζεται από το κράτος, είχε ως αποτέλεσμα οι Βεγγαλοί να αρχίζουν να δίνουν έμφαση σε μια πιο κοσμική ιδεολογία και προοπτική.

“Το εθνικιστικό κίνημα της Μπενγκάλι τροφοδοτήθηκε επίσης από μια αίσθηση οικονομικής εκμετάλλευσης. Αν και το γιούτα (κουβάρι σπάγγου), το κύριο προϊόν που κερδίζει εξαγωγές, παρήχθη στο Ανατολικό Πακιστάν, οι περισσότερες οικονομικές επενδύσεις έγιναν στο Δυτικό Πακιστάν. Πραγματοποιήθηκε συστηματική μεταφορά πόρων από Ανατολικό προς το Δυτικό Πακιστάν, δημιουργώντας μια αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και μια αίσθηση μεταξύ των Βεγγαλών ότι αντιμετωπίζονταν ως αποικία από το Πακιστάν».

Το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα σημειώνει ότι η ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971 ήταν το αποκορύφωμα πολλών μακροχρόνιων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της γλωσσικής και πολιτιστικής καταστολής, της οικονομικής περιθωριοποίησης, της πολιτικής απαξίωσης και της αναζήτησης μεγαλύτερης επαρχιακής αυτονομίας.

“Η στρατιωτική και πολιτική ελίτ του Δυτικού Πακιστάν προσπάθησε να δημιουργήσει μια συνεκτική πολιτική ενοποιημένη από το Ισλάμ και τη γλώσσα Ουρντού. Στη διαδικασία, κατέστειλαν την κουλτούρα και τη γλώσσα της Μπενγκάλι, η οποία θεωρήθηκε στενά συνδεδεμένη με τον Ινδουισμό και ως εκ τούτου, απειλή για τη σύλληψή τους ενός ισλαμικού έθνους.

“Το κίνημα ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές το 1971 αντιμετωπίστηκε με μια βίαιη γενοκτονική εκστρατεία βίας από τον πακιστανικό στρατό και τις τοπικές ισλαμιστικές πολιτοφυλακές. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή περίπου τριών εκατομμυρίων πολιτών του Ανατολικού Πακιστάν, την εθνοκάθαρση 10 εκατομμυρίων εθνοτικών Βεγγαλών που τράπηκαν σε φυγή στην Ινδία και τον βιασμό τουλάχιστον 200.000 γυναικών (ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων βιασμού κοντά στα 400.000). Οι Ινδουιστές ήταν ειδικά οι στόχοι αυτής της βίας, όπως τεκμηριώνεται από επίσημη κυβερνητική αλληλογραφία και έγγραφα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πακιστάν, και την Ινδία. Ωστόσο, όλοι οι Βεγγαλοί, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ταυτότητας, στοχοποιήθηκαν. Η συγχώνευση των ταυτοτήτων Ινδουιστών, Μπενγκάλι και Ινδίας από τον στρατό του Πακιστάν σήμαινε ότι όλοι οι Μπενγκάλι (η πλειοψηφία των ανθρώπων στο Μπαγκλαντές) ήταν ύποπτοι.

“Στα μάτια του πακιστανικού στρατού, οι ταυτότητες των Ινδουιστών, των Μπενγκάλι και των Ινδών ήταν μία και η ίδια. Αν και οι Ινδουιστές ήταν ειδικός στόχος του στρατού του Πακιστάν, οι Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί, οι Βουδιστές και άλλες θρησκευτικές ομάδες της Βεγγάλης επηρεάστηκαν επίσης σημαντικά. Στο τέλος του πρώτου μήνα τον Μάρτιο του 1971, 1,5 εκατομμύριο Βεγγαλοί εκτοπίστηκαν. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1971, 10 εκατομμύρια Βεγγαλοί, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Ινδουιστές, είχαν καταφύγει στην Ινδία».

Στο Harvard International Review, η Kimtee Kundu έγραψε πρόσφατα για τα κίνητρα των δραστών αυτής της γενοκτονίας:

“Ξεκίνησε ως αποστολή για τη διατήρηση της αυταρχικής πακιστανικής διακυβέρνησης στους κατευθυνόμενους από την αυτοδιάθεση Μπαγκλαντές, η επιχείρηση είχε σκοπό να συλλάβει ακτιβιστές, διανοούμενους και στρατιώτες. Ωστόσο, δεν ήταν τα μόνα θύματα. Η ανθρωπιστική κρίση ξέσπασε καθώς εκατομμύρια πολίτες υπέμειναν στη βία πραγματικότητες εκτοπισμού, οικονομικής αστάθειας, τραύματος και θανάτου.

Οι ηγέτες του Πακιστάν στόχευαν επίσης να επιβάλουν την ισλαμική ενοποίηση της Δύσης και της Ανατολής. Λόγω των διαφορών μεταξύ των κοινοτήτων του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, η μισαλλοδοξία εξαπλώθηκε από πολλές πτυχές. Το Πακιστάν ήταν κατά κύριο λόγο μια ισλαμική περιοχή που μιλούσε ουρντού· εν τω μεταξύ, το Μπαγκλαντές ήταν και Ινδουιστική και Ισλαμική περιοχή που μιλάει Μπανγκλα. Όπως αποφάσισαν οι Πακιστανοί ηγέτες, ή ο τότε Μουσουλμανικός Σύνδεσμος, αυτές οι προφανείς διαφορές έκαναν τους Μπαγκλαντεσιανούς ανεπιθύμητους και κατώτερους, ειδικά δεδομένης της ατζέντας του Πακιστάν για τη δημιουργία ενός ισλαμικού έθνους. Ο Ινδουισμός και τα Σανσκριτικά – κρίθηκαν ανεπιθύμητα, και εκείνοι που ήταν Ινδουιστές ήταν οι κύριοι στόχοι. Φοβούμενοι τους κινδύνους του πολέμου, πάνω από 10 εκατομμύρια Μπαγκλαντεσιανοί τράπηκαν σε φυγή.”

«Ένας από τους στόχους των Δυτικών Πακιστανών και των συνεργατών τους το 1971 ήταν να εξοντώσουν την ινδουιστική κοινότητα σκοτώνοντας όλα τους άρρενες», σημείωσε ο Massimo Introvigne, ένας εξέχων κοινωνιολόγος των θρησκειών:

«Οι ρίζες της ιδεολογίας που θεωρούσε τους Ανατολικούς Πακιστανούς «κατώτερους» ή «κακούς» μουσουλμάνους ήταν… η κατηγορία ότι ήταν «κρυπτο-ινδουιστές» και είχαν συμπεριλάβει στις θρησκευτικές τους πρακτικές ινδουιστικά στοιχεία που είχαν μολύνει την πίστη τους.

“Τα δύο τρίτα από τα οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες που διέφυγαν από το Ανατολικό Πακιστάν ήταν Ινδουιστές. Αυτό που οι Δυτικοί Πακιστανοί δεν έλαβαν υπόψη ήταν ότι, αντιμέτωποι με μια τέτοια τεράστια εισροή προσφύγων, ακόμη και οι Ινδοί πολιτικοί που ήταν πιο απρόθυμοι να πάνε στον πόλεμο θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι μια ένοπλη σύγκρουση ήταν μια ευκολότερη λύση από το να φιλοξενήσει στην Ινδία ολόκληρο τον Ινδουιστικό πληθυσμό του Ανατολικού Πακιστάν.

“Ένας δυσανάλογος αριθμός Ινδουιστών, ωστόσο, σκοτώθηκαν το 1971. Το [1971], οι Ινδουιστές ήταν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ανατολικού Πακιστάν, ωστόσο υπολογίστηκε ότι μπορεί να ήταν το 50% των νεκρών. Αμερικανός κορυφαίος μελετητής των γενοκτονιών Ο Rudolph Joseph Rummel (1932–2014)… έγραψε ότι στα μάτια των Δυτικών Πακιστανών και των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων συνεργατών τους «οι Ινδουιστές μεταξύ των Βεγγαλών ήταν όπως οι Εβραίοι για τους Ναζί: αποβράσματα και παράσιτα που θα έπρεπε καλύτερα να εξοντωθούν».

«Ο παραλληλισμός με τις διώξεις των Εβραίων από τους Ναζί γίνεται ακόμη πιο κατάλληλος από το γεγονός ότι ο δυτικός πακιστανικός στρατός ανάγκασε τους Ινδουιστές να ζωγραφίσουν ένα κίτρινο «H» στα σπίτια τους, προσδιορίζοντας έτσι αυτούς που ζούσαν εκεί ως στόχους εξόντωσης.

«Οι ινδουίστριες, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δολοφονήθηκαν, αλλά βιάστηκαν μαζικά, εξαναγκάστηκαν σε πορνεία ή παντρεύτηκαν βίαια με δυτικούς Πακιστανούς στρατιώτες και ντόπιους πολιτοφύλακες, όπως συνέβη με τους μουσουλμάνους βεγγαλικούς ομολόγους τους».

«Η ακαδημαϊκή έρευνα και οι υποτροφίες που σχετίζονται με τη μελέτη της γενοκτονίας έχουν αναγνωρίσει σε μεγάλο βαθμό το ιστορικό γεγονός του 1971 ως ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ», σύμφωνα με την επιστολή του Stichting BASUG προς τον ΟΗΕ.

«Η πρόσφατη έκδοση δήλωσης από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονίας (IAGS) αναγνωρίζει τη Γενοκτονία και καλεί για δράση από τους παγκόσμιους φορείς.

“Ο παγκόσμιος οργανισμός υποτροφιών για τη Γενοκτονία είναι πλήρως πεπεισμένος για το γεγονός ότι η τεκμηρίωση που είναι διαθέσιμη για τη Γενοκτονία του Μπαγκλαντές το 1971 είναι αρκετά επαρκής για αναγνώριση από τον ΟΗΕ και χώρες σε όλο τον κόσμο…

«Οι νέες γενιές σε όλο τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν τι συνέβη στο Μπαγκλαντές το 1971. Πρέπει να μάθουμε από τις φρικαλεότητες στο παρελθόν για να αποτρέψουμε τις μελλοντικές να επιτύχουν τον παγκόσμιο στόχο του «Ποτέ ξανά», ο οποίος ήταν ο πρωταρχικός στόχος κατά τη θέσπιση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία. Η έγκαιρη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Μπαγκλαντές είναι ζωτικής σημασίας σήμερα για την υπεράσπιση του σκοπού της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πρακτικής αυτού που κηρύττουμε και της αποτροπής περισσότερων γενοκτονιών στο μέλλον, ενώ οι δράστες θα λογοδοτούν για το έγκλημα που διέπραξαν.

Ως εκ τούτου, απαιτούμε σθεναρά να αναγνωριστεί η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ του 1971 για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα των θηριωδιών και να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη για ένα από τα πιο σκοτεινά αλλά και πιο παραμελημένα κεφάλαια στην ανθρώπινη ιστορία. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσω της αντιμετώπισης του παρελθόντος με ειλικρίνεια και αλήθεια, υπερβαίνοντας τα στενά πολιτικά συμφέροντα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε την κοινή μας ανθρωπιά και να ενώσουμε τα χέρια για έναν πιο ασφαλή, ειρηνικό κόσμο».

Η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο πακιστανικός στρατός εναντίον εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω της εθνικότητας, της θρησκείας, της γλώσσας και των πολιτικών τους απόψεων πρέπει επειγόντως να αποκαλυφθούν και οι δράστες να λογοδοτήσουν.

Ο Ουζάι Μπουλούτ είναι Τουρκάλα δημοσιογράφος, διακεκριμένη ανώτερη συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Gatestone. Είναι επίσης ερευνήτρια στο Philos Project.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube