Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει ένα «εναέριο κυνήγι» Ρώσων κατασκόπων και μυστικών πρακτόρων: Χρησιμοποιούν drones που μεταφέρουν εκρηκτικά για να βομβαρδίζουν εγκαταστάσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και μάλιστα σε ρωσικό έδαφος.

Το Κίεβο έχει συγκροτήσει μια ειδική υπηρεσία με ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν κτίρια και κρησφύγετα Ρώσων πρακτόρων. Στη συνέχεια εξαπολύουν αεροπορικές επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που μεταφέρουν «περιπλανώμενα πυρομαχικά», σχεδιασμένα να προκαλούν καταστροφή, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Το μυστικό αυτό πρόγραμμα drones βρίσκεται εδώ και καιρό στο τραπέζι του υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο Κίεβο, το οποίο, ωστόσο, ταυτόχρονα προσπαθεί να εντοπίσει το δίκτυο «πρακτόρων» στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης «Strider Global Intelligence», ένα από τα κτίρια που επλήγησαν τελευταία από ουκρανικό drone, φιλοξενούσε μια οργάνωση που υποτίθεται ότι ασχολείται με τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αποτελούσε τη βάση μιας στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών.

Πηγές στο Κίεβο αποκάλυψαν στο CNN ότι έχουν δημιουργήσει μυστικές διαδρομές, καλά οργανωμένες για τη μεταφορά εξαρτημάτων προς συναρμολόγηση ή ολόκληρων drones, σε φιλο-Ουκρανούς μυστικούς πράκτορες που δρουν σε ρωσικό έδαφος. Αυτοί οι «μυστικοί πυρήνες» είναι πιθανώς υπεύθυνοι και για τις επιθέσεις σε διυλιστήρια πετρελαίου και κατοικημένα κέντρα στη Μόσχα. Με δεδομένο ότι «τα χρήματα κάνουν θαύματα», ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών επισημαίνουν ότι οι Ουκρανοί μπορούν να εξαγοράζουν Ρώσους και να τους μετατρέπουν σε μυστικούς πράκτορες, που δρουν προς το συμφέρον του Κιέβου.

Ο Γάλλος αντιναύαρχος Νικολά Βοζούρ, αρχηγός επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου, τονίζει μάλιστα ότι αυτός ο ουκρανικός «ψυχολογικός πόλεμος» στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον ρωσικό πληθυσμό και στην κυβέρνηση Πούτιν, καθώς μεταφέρει τον πόλεμο απευθείας στο εσωτερικό της Ρωσίας και ταυτόχρονα διαλύει ορισμένες βεβαιότητες που θεωρούνταν μέχρι τώρα ακλόνητες.

Πριν από λίγες εβδομάδες, αμερικανικό NBC είχε ήδη μεταδώσει για έγγραφα  των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ανέφεραν ότι Ουκρανοί πράκτορες είχαν δεσμευτεί να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, αντίθετα και με τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.

naftemporiki.gr