Weather Icon

Ουκρανία: Απίστευτα ποσά θα χρειαστούν για την ανοικοδόμησή της (vids)

Ουκρανία: Απίστευτα ποσά θα χρειαστούν για την ανοικοδόμησή της (vids)

Ιλιγγιώδες το κόστος, τιτάνιο το έργο της ανοικοδόμησης 

Κονδύλια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν οι Δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας για την αναστήλωση της χώρας από τα συντρίμμια που έχει αφήσει πίσω του ο ρωσικός  πόλεμος. Για το μεγαλύτερο έργο ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα χρειαστούν όμως όμως πολλά περισσότερα από χρήματα… 

Η Παγκόσμια Τράπεζα, από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν αποτιμήσει το κόστος της ανοικοδόμησης στα 411 δισ.δολάρια μόνο για τον πρώτο χρόνο του πολέμου.

Κατά τη διάσκεψη δωρητών του Λονδίνου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σε δεσμεύσεις άνω των 6 δισ. δολαρίων τους επόμενους 12 μήνες, όχι μόνο για να ανακάμψει η Ουκρανία, αλλά και για να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό μέλος του Δυτικού κόσμου.

Όσο οι μήνες περνούν και ο πόλεμος δεν λήγει, τόσο το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης αυξάνεται. Πολιτικοί ηγέτες, εμπειρογνώμονες και οργανώσεις ταυτόχρονα έρχονται να προειδοποιήσουν πως τα τούβλα και το κονίαμα δεν είναι το μόνο που θα χρειαστεί η μεταπολεμική Ουκρανία, όπως το θέτει με εύσχημο τρόπο ο βρετανικός Guardian.

Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε ήδη 30 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, διοχετεύοντας κονδύλια από τα ταμεία ενέργειας και συνοχής για να ανταποκριθεί στην κρίση. Την Τρίτη δεσμεύθηκε για τη χορήγηση άνω των 50 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να ακολουθούν με υπόσχεση για τη διάθεση 3 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ σε οικονομική στήριξη αντίστοιχα.

Στο ερώτημα εάν οι δεσμεύσεις αρκούν, η απάντηση είναι «όχι». Η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κόστος της ανοικοδόμησης αντιστοιχεί σε ποσό τριπλάσιο του ΑΕΠ της Ουκρανίας και η οικονομική βοήθεια για την οποία έχουν δεσμευθεί ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία θα εκταμιευτεί στην πορεία αρκετών ετών.

Το ποσό των 50 δισ. ευρώ από τη συνολική συνδρομή της ΕΕ εκτείνεται σε τέσσερα χρόνια. Ο στόχος είναι να συμβάλει στη σταθεροποίηση των οικονομικών της χώρας και όχι στην ανοικοδόμηση πόλεων. Ωστόσο, ικανοποιείται σε σημαντικό βαθμό το αίτημα της Ουκρανίας για διάθεση έως και 40 δισ. δολαρίων για το πρώτο σκέλος ενός προγράμματος που αποκαλείται «Πράσινο Σχέδιο Μάρσαλ».

Πώς μπορείς όμως να ξαναχτίσεις μια χώρα όταν βρίσκεται ακόμα σε πόλεμο; «Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει ο πόλεμος, αν αυτό στο οποίο επενδύουμε θα καταστραφεί την επόμενη εβδομάδα. Συνεπώς, η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη» δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η Οντίλ Ρενό-Μπασό, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η συνδρομή στο πεδίο της άμυνας της Ουκρανίας έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα όσον αφορά τη διεθνή υποστήριξη του Κιέβου στη μάχη κατά της Ρωσίας. Οι οικονομικές ανάγκες για την ίδια την καθημερινή λειτουργία της χώρας έχουν υπολογιστεί σε 3 δισ. ευρώ μηνιαίως -και το ήμισυ του ποσού καταβάλλεται από την ΕΕ.

Η χρηματοδότηση από την EBRD, που ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη μεταψυχροπολεμική Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έχει επιτρέψει να συνεχίσουν να καταβάλλονται οι μισθοί δασκάλων, δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών και νοσηλευτών.

Η Τράπεζα αναμένεται να επενδύσει 3 δισ. ευρώ φέτος και ελπίζει να συγκεντρώσει εγγυήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 12-13 δισ. ευρώ από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Για τους ανθρώπους που έχουν χάσει οικείους τους και έχουν δει τις κατοικίες τους να ισοπεδώνονται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς λειτουργεί ήδη κρατικό ταμείο αποζημιώσεων. Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο μακροπρόθεσμα είναι όμως το πραγματικό «κλειδί» για την ανάκαμψη, όπως έχει έλθει να επισημάνει ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην ΕΕ, Βέτσλοβ Τσέντσοβ, τονίζοντας ότι χρειάζονται επενδύσεις όχι μόνο σε εργοστάσια, γεωργία και πληροφορική, αλλά και στην ψυχική υγεία.

Ο Πίτερ Κλάνσο, διευθυντικό στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού της Δανίας έχει σημειώσει επ’ αυτού σε πρόσφατη διάσκεψη ότι υπολογίζεται ότι τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί άμεσα από τον πόλεμο, πολίτες και στρατιώτες. Οι οικονομικά αδύναμοι και ήδη περιθωριοποιημένοι «θα βρεθούν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο εάν δεν ακουστεί η φωνή τους. Και όσοι χαράσσουν την πολιτική ανασυγκρότησης και ανάκαμψης θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να τους προσεγγίσουν επίσης. Η ανάγκη ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης συνολικά για τους πολίτες της Ουκρανίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube