ΗΠΑ , Ινδία , Κίνα 7 Ιουνίου 2023

Οι ΗΠΑ απαντούν στις απειλές της Κίνας! Όστιν: Δεν προσπαθούμε να ιδρύσουμε ένα ΝΑΤΟ στον Ινδοειρηνικό

Οι ΗΠΑ απαντούν στις απειλές της Κίνας! Όστιν: Δεν προσπαθούμε να ιδρύσουμε ένα ΝΑΤΟ στον Ινδοειρηνικό

Απάντηση των ΗΠΑ στην προειδοποίηση της Κίνας, ότι θα βυθίσουν την περιοχή σε μία δίνη συγκρούσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπαθούν να ιδρύσουν τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, προσθέτοντας ότι το έθνος θα συνεχίσει να συνεργαστείτε με χώρες ομοϊδεάτες για να διασφαλίσετε ότι η περιοχή παραμένει ελεύθερη και ανοιχτή.

Απαντώντας σε ερώτηση των Μέσων Ενημέρωσης σχετικά με τη δήλωση του Κινέζου υπουργού Άμυνας, ο Όστιν είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν προσπαθούμε απολύτως να δημιουργήσουμε ένα ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με χώρες ομοϊδεάτες για να διασφαλίσουμε ότι η περιοχή θα παραμείνει ελεύθερη και ανοιχτή, ώστε το εμπόριο να ευημερήσει και να συνεχιστεί η ανταλλαγή ιδεών».

«Θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά. Σίγουρα, η Ινδία και εμείς μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», πρόσθεσε.

Αυτό ήρθε ως απάντηση στη δήλωση της Κίνας για το ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού προειδοποίησε κατά των στρατιωτικών συμμαχιών που μοιάζουν με το ΝΑΤΟ στην Ασία και τον Ειρηνικό, λέγοντας ότι θα βυθίσουν την περιοχή σε μια «δίνη» σύγκρουσης.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια του διαλόγου στη Σιγκαπούρη, είπε: «Ουσιαστικά, οι προσπάθειες για προώθησης συμμαχιών όμοιων με το ΝΑΤΟ στην Ασία και τον Ειρηνικό είναι ένας τρόπος απαγωγής περιφερειακών χωρών και υπερβολής των συγκρούσεων και των αντιπαραθέσεων, που θα μπλέξουν την περιοχή σε μια δίνη διαφορών και συγκρούσεων».

Ο Όστιν έφτασε στην Ινδία την Κυριακή (4 Ιουνίου 2023) επισκέφτηκε τέσσερα κράτη. Η Ινδία ήταν ο τρίτος σταθμός, μετά την επίσκεψη στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με την πιθανότητα των ατυχημάτων που μπορεί να συμβούν στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου Ινδίας-Κίνας (LAC), ο Όστιν είπε: «Όσον αφορά το τι θα μπορούσε να συμβεί κατά μήκος της LAC, δεν θα μπω σε κανενός είδους εικασίες. Αλλά πολλά πράγματα μπορούν πάντα να συμβούν. Αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβούν πράγματα. Και μέρος αυτού είναι η δυνατότητα επικοινωνίας με μεγάλες δυνάμεις, και μεταξύ τους για να αποτρέψουμε τα πράγματα από το να κλιμακωθούν εκτός ελέγχου. Οπότε δεν θα κάνω εικασίες για το αν θα υπάρξει πρόσθετη ατυχία ή όχι, αλλά σίγουρα ελπίζω ότι όχι».

Νωρίτερα ο Όστιν και ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Ρατζνάθ Σινγκ, πραγματοποίησαν τη διμερή συνάντηση και συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπείας, όπου κατέληξαν σε έναν οδικό χάρτη για την αμυντική βιομηχανική συνεργασία, ο οποίος θα εντοπίσει επίσης ευκαιρίες για από κοινού ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και συμπαραγωγή υφιστάμενων και νέων συστημάτων καθώς διευκολύνουν την αυξημένη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών οικοσυστημάτων start-up των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube