Weather Icon
Σουδάν 19 Ιουνίου 2023

Ο Ελληνας ξενοδόχος που «απέδρασε» από το Χαρτούμ στους «ΝΥΤ»

Ο Ελληνας ξενοδόχος που «απέδρασε» από το Χαρτούμ στους «ΝΥΤ»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στη σκιά των αναταραχών που συγκλονίζουν για μια ακόμη φορά το Σουδάν, η δημοσιογράφος των «New York Times», Ματίνα Στέβις – Γκρίντνεφ (Matina Stevis – Gridneff), ταξίδεψε στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει ξανά τον Ελληνα ιδιοκτήτη ενός ξενοδοχείου που συνδυάστηκε με αλησμόνητες δημοσιογραφικές αποστολές στο Χαρτούμ.

Ο λόγος για τον Θανάση Παγουλάτο, 79 ετών σήμερα, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Acropole», ο οποίος πλέον κατοικοεδρεύει στην Ελλάδα, έχοντας εγκαταλείψει -με πόνο καρδιάς- την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, προκειμένου να μην έρχεται πλέον αντιμέτωπος με το κύμα εχθροπραξιών, το οποίο αποτέλεσε ένα τραυματικό -πλην διαχρονικό- βίωμα για τον ίδιο και την οικογένειά του.

«Αφήσαμε πίσω μια εικόνα του Ιησού, η οποία είχε μείνει άθικτη από την τρομοκρατική επίθεση του 1988 και ένα μεγάλο κολλάζ που μας έδωσαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την βοήθειά μας την περίοδο του λιμού», ανέφερε ο Θανάσης Παγουλάτος, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να επιστρέψει στο Χαρτούμ, έστω και για λίγο.

«Πρέπει να τα πάρουμε πίσω. Απλώς νομίζαμε ότι θα βοηθήσουμε τους ενοίκους να φύγουν και θα επιστρέφαμε στη δουλειά δυο – τρεις μέρες μετά», τονίζει στη συνέχεια. Αναφέρεται, ασφαλώς, στη διαφυγή του ίδιου και της νύφης του, με τη βοήθεια του Γαλλικού Στρατού, στην πόλη του Τζιμπουτί, απ’ όπου τελικά αναχώρησαν για την Αθήνα. Είχε προηγηθεί μια σύντομη περίοδος, τον Απρίλιο, κατά την οποία επί της ουσίας βρίσκονταν αποκλεισμένοι, μαζί με κάποιους λίγους ενοίκους, εντός του ξενοδοχείου. Είχε ζήσει και άλλες έντονες στιγμές στο Χαρτούμ, αυτή τη φορά όμως φάνηκε πως η ασφαλής επιλογή ήταν να εγκαταλείψει το «Acropole» αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Το ξενοδοχείο «Acropole», το οποίο λειτουργούσε από το 1952, ιδιοκτησίας οικογένειας Παγουλάτου. (Photo: erdbeernaut, via
Wikimedia Commons)

«Θεωρούσαμε ότι θα περάσει, πάντα περνάει», τονίζει ο κ. Παγουλάτος, όπως άλλωστε έλεγε στα τρία μέλη του προσωπικού και τους τέσσερις ενοίκους που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο «Acropole». Δεν είχαν ρεύμα και νερό, είχαν όμως αρκετό φαγητό για τις μέρες που υπολόγιζε ότι θα αναγκαστούν να μείνουν μέσα.

Ομως, η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Μαχητές χτυπούσαν την πόρτα ή παραβίαζαν την κλειδαριά και απαιτούσαν φαγητό. Ο κ. Παγουλάτος, προκειμένου να μην κινδυνεύσει κάποιος από τους ανθρώπους του, πειθαρχούσε στις απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι ζητούσαν απελπισμένα βοήθεια για να φύγουν. Η περίπτωση του «Acropole», λόγω και της παρουσίας ενός Γερμανού αρχαιολόγου, άρχισε να περνάει στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ομογενούς, ένας κάτοικος της περιοχής -που τον αποκαλεί «φύλακα άγγελο»- τους πήρε σπίτι του, παρείχε αυτοκίνητο και τους έδωσε την ευκαιρία να κατευθυνθούν σε ένα καταφύγιο εκκένωσης, όπου και οργανώθηκε η διαφυγή.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο «Acropole» ιδρύθηκε το 1952, από τον Παναγή Παγουλάτο, πατέρα του Θανάση, έναν μετανάστη από την Κεφαλονιά, την περίοδο που η Ελλάδα μάζευε τα κομμάτια της από τις καταστροφικές συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Μετά από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ο Παναγής Παγουλάτος έφυγε από την ζωή, με αποτέλεσμα τα ηνία να περάσουν στην σύζυγό του, Φλώρα. Παράλληλα, είχαν ήδη μεγαλώσει τα τρία παιδιά του, ο Θανάσης, ο Γιώργος και ο Μάκης. Πριν από μερικούς μήνες, ο Γιώργος έφυγε από την ζωή, με αποτέλεσμα ο Θανάσης να συνεχίσει να λειτουργεί το ξενοδοχείο με τη νύφη του, πριν οι καταστάσεις τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΠΗΓΗ: Εθνικό Κήρυκας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube