Ο Δήμος Χαλανδρίου ψηφιοποιεί την εφημερίδα “Προσφυγικός Κόσμος”
Άπλετο φως σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τα ανταλλάξιμα αλλά και την Μικρασιατική Καταστροφή γενικότερα
Η σπάνια και μεγαλύτερη εφημερίδα των Μικρασιατών προσφύγων από το 1927 μέχρι και το 1964 , σύντομα θα είναι με ένα κλικ ελεύθερη στις ιστοσελίδες του Δήμου Χαλανδρίου για τους ερευνητές, φοιτητές , ιστορικούς, δημοσιογράφους, πολιτιστικά σωματεία και γενικότερα όλο τον κόσμο.
Το σπάνιο αρχείο της εφημερίδας που έχει καταγράψει όλα τα χρόνια της προσφυγιάς και της πρώτης γενιάς των Μικρασιατών προσφύγων, ανήκει πλέον στο Σύνδεσμο Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» και θα προσφέρεται εντελώς δωρεάν.
Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου Σεργίος Γκάγκας “Θα είναι δωρεάν διότι πλέον αυτά ανήκουν στο λαό”.
«Με αυτά που γράφει μέσα αυτή η εφημερίδα, μπαίνει άπλετο φως σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τα ανταλλάξιμα αλλά και την Μικρασιατική Καταστροφή γενικότερα. Θεωρώ πως μετά από αυτή την κίνηση οι ιστορικοί θα ξαναγράψουν την ιστορία όπως της αξίζει», δήλωσε ο υπεύθυνος αρχείου του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου Ρίζες Νίκος Καραμπουρνιώτης.
Λίγα λόγια για την εφημερίδα
Μεγαλύτερη από όλες τις προσφυγικές εφημερίδες σε κυκλοφορία, την περίοδο μετά το 1922 είναι ο τετρασέλιδος Προσφυγικός Κόσμος Εβδομαδιαία Προσφυγική Εφημερίς, εκδοθείς για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου 1927, από τον ιδρυτή και διευθυντή Σ.Σινανίδη, με αποστολή να αποκαλύψει τη ληστεία, ρυπαρότητα, αίσχη και ιεροσυλία εις βάρος των προσφύγων. Στο πρώτο της φύλλο δικαιολογεί την εμφάνιση της εξαγγέλουσα το κοσμοσωτήριον πρόγραμμα για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, για την σωτηρία της δόλιας πατρίδας, για να μεταβάλει την προσφυγική αθλιότητα σε ευδαιμονία. Σύμβολο της το μεγαλύτερο όφελος δια τους περισσοτέρους.
Σε διαφημιστικό τμήμα της εφημερίδας παρουσιάζεται η κυκλοφορία του ετήσιου προσφυγικού ημερολογίου 1927, ως απαραίτητο δια κάθε προσφυγική οικογένεια, που θα περιλαμβάνει πλήθος διηγημάτων, άρθρων, μελετών και τις κινήσεις των προσφυγικών οργανώσεων. Η ίδια εφημερίδα σε τεύχος του Οκτωβρίου 1927 με το άρθρο της. Ας δώσει το παράδειγμα ο Τύπος, καλεί τον Προσφυγικό Τύπο σε συνεργασία με ενιαία σωματειακή οργάνωση για να διεκδικήσουν γενικότερα συμφέροντα.
Ότι δεν έχει συντελεστεί για την επίλυση των ζητημάτων των προσφύγων(αποζημιώσεις δικαιούχων ανταλλαξίμων, αστική και αγροτική προσφυγική στέγαση), θα το κατορθώσουν πατριωτικοί δημοσιογράφοι εκπρόσωποι(Προσφυγικός Τύπος) ως υψηλό παράδειγμα αφοσίωσης έξω από ιδιοτελή σκοπό. Σπουδαίοι αρθρογράφοι της εποχής αναλύουν τα πολιτικά δρώμενα της εποχής ενώ ως πρώτη γενιά καταγράφουν λαογραφικά της Μικράς Ασίας.