Weather Icon

«Ο Μπάιντεν δεν θα ασκήσει βέτο για παράδοση στους Πεσμεργκά συστήματος αεράμυνας»

«Ο Μπάιντεν δεν θα ασκήσει βέτο για παράδοση στους Πεσμεργκά συστήματος αεράμυνας»

Ο πρώην βουλευτής των ΗΠΑ Τρεντ Φρανκς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα αρνηθεί την παράδοση ενός συστήματος αεράμυνας στην περιοχή του Κουρδιστάν εάν εγκριθεί από τη Γερουσία.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντον Μπέικον της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρότεινε να δοθεί στις Δυνάμεις Πεσμεργκά ένα σύστημα αεράμυνας έναντι επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Μπέικον εξήγησε ότι σκοπός της πρότασής του ήταν «να βοηθήσει τους Κούρδους στο Ιράκ να έχουν καλύτερη αεράμυνα ενάντια στις συνεχιζόμενες επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν».

Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε την τροπολογία, προτείνοντας από τον βουλευτή της Νεμπράσκα, Ντον Μπέικον, να παραχωρηθούν στην περιοχή του Κουρδιστάν συστήματα αεράμυνας για προστασία από επιθέσεις drones και πυραύλων από γειτονικές χώρες.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του οικονομικού έτους 2024 για την Εθνική Άμυνα περί Εξουσιοδότησης (NDAA), ενός ετήσιου νομοθετήματος που καθορίζει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Αναφέρθηκε ότι το νομοσχέδιο έλαβε «ισχυρή υποστήριξη και από τα δύο μέρη» και «θα κατευθύνει την αμερικανική κυβέρνηση να προετοιμάσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Κούρδων Πεσμεργκά και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έναντι επιθέσεων από ιρανικούς πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα συστήματα».

«Ο Μπάιντεν δεν θα ασκήσει βέτο»

Αν και δεν υπάρχει 100 τοις εκατό βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο, ένας πρώην βουλευτής είπε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τον πρόεδρο να ασκήσει βέτο εάν η Γερουσία εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Απαντώντας στην ερώτηση του ανταποκριτή του Rûdaw στην Ουάσιγκτον Ντιάρ Κούρντα για το θέμα, ο πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τρεντ Φρανκς είπε ότι εάν εγκρίνει η Γερουσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα αρνηθεί την παράδοση ενός συστήματος αεράμυνας στις δυνάμεις Πεσμεργκά.

Ο Τρεντ Φρανκς είπε, «Είμαι ακόμα αισιόδοξος ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες επιτυχίας σε όλες τις διαδικασίες επιχορηγήσεων. «Δεδομένου ότι είναι μέρος του NDAA, είναι δύσκολο για τον πρόεδρο να ασκήσει βέτο», είπε.

Ο Φρανκς ήταν το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που πρότεινε την αλλαγή του νόμου που επιτρέπει την απευθείας χορήγηση όπλων και οικονομικής βοήθειας στο Κουρδιστάν:

 «Αυτή η αλλαγή έπρεπε να γίνει μέσω της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από πριν στη Γερουσία, αλλά, η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν αντίθετη. Τελικά, πήραμε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί», είπε.

Οι αμυντικές μονάδες των Πεσμεργκά δεν έχουν σύστημα αεράμυνας

Ο Τζόναθαν Λορντ, επικεφαλής του προγράμματος ασφάλειας Μέσης Ανατολής στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια,  είπε στο Middle East Eye: «Η ζήτηση για συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλή. Η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν απειλείται από αδέσποτα πυρομαχικά του Ιράν, βαλλιστικούς πυραύλους ή ρουκέτες. Είναι μια περιοχή, είναι ένας τόπος, που πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητες αεράμυνας», είπε.

Εκτός από αυτήν την τροπολογία που έγινε κατά τη συζήτηση του Νόμου περί Εθνικής Εξουσιοδότησης για την Άμυνα (NDAA), η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε δήλωση ότι  ήταν πρόθυμη να προμηθεύσει με συστήματα αεράμυνας το Κουρδιστάν όταν το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Ερμπίλ τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

 «Διαπραγματευόμαστε για να τους προμηθεύσουμε κάποιου είδους αμυντικό σύστημα», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Kurdistan24, Basnews,Rûdaw,

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube