Weather Icon

Nikkei Asia: Η Ινδία χτίζει ήπια δύναμη στο Αφγανιστάν, παρακάμπτοντας το Πακιστάν

Nikkei Asia: Η Ινδία χτίζει ήπια δύναμη στο Αφγανιστάν, παρακάμπτοντας το Πακιστάν

Δωρεά 20.000 τόνων σιταριού για διαμετακόμιση από το λιμάνι του Ιράν. H Ινδία συσφίγγει τους δεσμούς σε μια χώρα που το Ισλαμαμπάντ θεωρεί εδώ και καιρό μέρος της σφαίρας επιρροής της.

Η Ινδία ενισχύει την ήπια ισχύ της στο Αφγανιστάν ως πάροχος ζωτικής σημασίας βοήθειας, περνώντας από το Ιράν και παραγκωνίζοντας ένα άλλοτε απαραίτητο κράτος για την περιοχή, το Πακιστάν.

Mια ινδική δωρεά 20.000 μετρικών τόνων σιταριού αναμένεται να φτάσει στο Αφγανιστάν τους επόμενους δύο μήνες, δήλωσε πρόσφατα στο Nikkei Asia εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό θα έκανε καλό σε μια ανακοίνωση τον Μάρτιο, όταν το Νέο Δελχί δεσμεύτηκε να στείλει το σιτάρι μέσω του λιμανιού Chabahar του Ιράν. Τελικά, οι προμήθειες πρόκειται να περάσουν τα ιρανικά σύνορα στην επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν.

Η πείνα στο Αφγανιστάν παραμένει ευρέως διαδεδομένη, με το WFP (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης) να εκτιμά ότι περισσότεροι από 19 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, όταν η έλλειψη επαρκούς τροφής θέτει σε άμεσο κίνδυνο ζωές ή τα προς το ζην. Μια πρόσφατη απαγόρευση που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στο γυναικείο προσωπικό του ΟΗΕ, στο Αφγανιστάν, προκάλεσε σάλο στη διεθνή κοινότητα και προκάλεσε επιπλέον φόβους για το μέλλον της χώρας, προκαλώντας ακόμη και υπαινιγμούς για αποχώρηση του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του WFP διευκρίνισε ότι ο οργανισμός είναι αφοσιωμένος στην παροχή βοήθειας όπου η πείνα απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν πολύ υψηλές», είπε ο εκπρόσωπος, «και η συμβολή [της Ινδίας] θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε πεινασμένες οικογένειες όπου οι ανάγκες είναι υψηλότερες».

Η κίνηση όχι μόνο ενισχύει τη θέση της Ινδίας ως βασικού παρόχου βασικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, αλλά υπογραμμίζει επίσης τις προσπάθειες του Νέου Δελχί να δημιουργήσει θετικές σχέσεις, παρόλο που δεν αναγνωρίζει επίσημα το καθεστώς των Ταλιμπάν που κατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Η Ινδία αποκατέστησε τη διπλωματική της παρουσία στην Καμπούλ στα μέσα του 2022 με την ανάπτυξη μιας «τεχνικής ομάδας» στην αφγανική πρωτεύουσα. Οι ειδικοί λένε ότι η περιοχή είναι απλώς πολύ σημαντική για να φύγει.

Επιπλέον, η τελευταία επισιτιστική βοήθεια σηματοδοτεί μια γεωπολιτικά σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ινδία παρέχει βοήθεια.

Ως απάντηση στην κρίση στο Αφγανιστάν, η Ινδία πρότεινε αρχικά τη μεταφορά 50.000 τόνων σιταριού, μέσω του ιστορικού αντίπαλού της Πακιστάν. Μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις και παρότρυνση από τους Αφγανούς Ταλιμπάν, το Πακιστάν χορήγησε έγκριση τον Νοέμβριο του 2021. Κατά συνέπεια, η πρώτη αποστολή ινδικού σιταριού μεταφέρθηκε μέσω της διαμετακομιστικής διαδρομής του Πακιστάν τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, παρά το αίτημα της Ινδίας, το Πακιστάν δεν έδωσε παράταση στην προβλεπόμενη περίοδο, περιορίζοντας τις αποστολές σε 40.000 τόνους.

Η χρήση του λιμανιού στο Chabahar προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της αποστολής σιταριού μέσω του Πακιστάν, παρακάμπτοντας την τεταμένη σχέση μεταξύ των γειτόνων με πυρηνικά όπλα και επιτρέποντας στην Ινδία να βοηθήσει τους Αφγανούς πιο αποτελεσματικά.

«Η χρήση του Chahbahar αναιρεί την αναγκαιότητα του Πακιστάν όσον αφορά την προσέγγιση της Ινδίας προς το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία, ειδικά από τη στιγμή που οι σχέσεις [του Ισλαμαμπάντ] έχουν πάει νότια με τους Ταλιμπάν και οι δικές μας έχουν βελτιωθεί», δήλωσε ο Ashok Sajjanhar, πρώην πρεσβευτής της Ινδίας στο Καζακστάν, Σουηδία και Λετονία.

«Η Ινδία είχε πάντα μια ιστορική και πολιτισμική σύνδεση με τον λαό [του Αφγανιστάν]», πρόσθεσε. Τόνισε επίσης τη σημασία της ύπαρξης Ινδών αξιωματούχων στο Αφγανιστάν: «Θέλουμε να έχουμε τεχνική παρουσία και όχι διπλωματική στο αφγανικό έδαφος», είπε. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια που πρόκειται να προσφέρουμε θα φτάσει στους δικαιούχους και δεν θα χρησιμοποιηθεί από τις αρχές για να εξυπηρετήσει τους δικούς της ανθρώπους».

Ερωτηθείς εάν η χρήση του Chahbahar από την Ινδία πρέπει να ανησυχήσει το Πακιστάν, ο Sajjanhar είπε ότι μπορεί να είναι “ένα θέμα ανησυχίας”.

Οι σχέσεις του Ισλαμαμπάντ με τους Αφγανούς Ταλιμπάν έχουν επιδεινωθεί, εν μέρει λόγω της αδυναμίας ή της απροθυμίας των ηγεμόνων της Καμπούλ να χαλιναγωγήσουν τους Πακιστανούς Ταλιμπάν . Και τώρα η Ινδία συσφίγγει τους δεσμούς σε μια χώρα που το Ισλαμαμπάντ θεωρεί εδώ και καιρό μέρος της σφαίρας επιρροής της.

Ένας Πακιστανός εμπειρογνώμονας, ωστόσο, υποβάθμισε τo θέμα, τονίζοντας ότι η Ινδία και το Αφγανιστάν είναι κυρίαρχα κράτη και η σχέση τους δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα από το πρίσμα του Πακιστάν.

«Νομίζω ότι η Ινδία και το Αφγανιστάν είναι ελεύθερες χώρες και πρέπει να επιδιώξουν αυτόνομες, ανεξάρτητες σχέσεις μεταξύ τους», δήλωσε ο Μοσάραφ Ζάιντι, ανώτερος συνεργάτης στο think tank TABADLab και πρώην σύμβουλος πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν. «Στην πραγματικότητα, όσο πιο περιφερειακά ενοποιημένες χώρες είναι μεταξύ τους, τόσο καλύτερα για το Πακιστάν».

Οι διεθνώς απομονωμένοι αξιωματούχοι του Αφγανιστάν καλωσόρισαν φυσικά την προσέγγιση της Ινδίας.

«Η Ινδία είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή και το Αφγανιστάν την εκτιμά», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabiullah Mujahid στο Nikkei Asia. “Θέλουμε να έχουμε καλές, φιλικές και ισχυρές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων με την Ινδία. Το γεγονός ότι η Ινδία μόλις ανακοίνωσε μια δωρεά 20.000 μετρικών τόνων σιταριού είναι μια μεγάλη βοήθεια για τον λαό του Αφγανιστάν και είμαστε πολύ ευγνώμονες προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ινδίας για αυτήν την υποστήριξη».

Αφγανές γυναίκες περιμένουν να λάβουν φαγητό στην Καμπούλ. Εκατομμύρια στη χώρα υποφέρουν από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. © Reuters

Υπάρχουν και άλλα σημάδια εμβάθυνσης των δεσμών, αν και το Νέο Δελχί κρατά υπό έλεγχο τις προσδοκίες. Στα μέσα Μαρτίου, αφού η Ινδία υποσχέθηκε το σιτάρι, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν δημοσίευσε ένα σημείωμα σχετικά με ένα τετραήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης για στελέχη του υπουργείου μέσω της ινδικής πρεσβείας. Αμέσως μετά, η Ινδία διευκρίνισε στα δικά της τοπικά μέσα ότι το πρόγραμμα Ινδικής Τεχνικής και Οικονομικής Συνεργασίας (ITEC) υπό το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας είναι πλήρως διαδικτυακό και δεν αντικατοπτρίζει αλλαγή στην πολιτική του Νέου Δελχί έναντι της Καμπούλ.

Ωστόσο, ο Μουτζαχίντ αναγνώρισε την εκπαίδευση και ευχαρίστησε την πρεσβεία για τη δέσμευσή της.

Ο Zaidi, ο Πακιστανός ειδικός, πρότεινε ότι οι δεσμοί μεταξύ των γειτόνων του Πακιστάν είναι αναπόφευκτοι και ότι το κλειδί είναι να λυθεί ο ανταγωνισμός των ίδιων των πυρηνικών δυνάμεων.

«Είναι κατανοητό, ότι τελικά οι Ταλιμπάν και η Ινδία θα τα πήγαιναν καλά, και το Ιράν και η Ινδία θα τα πήγαιναν καλά», είπε ο Zaidi. «Νομίζω ότι το ερώτημα για μένα είναι πώς το Πακιστάν μπορεί να αναπτύξει ένα πλαίσιο για μια κανονική σχέση με την Ινδία, στην οποία βασικά ζητήματα επιλύονται σε σημείο που οι χώρες να μην αισθάνονται ότι απειλούνται η μία από την άλλη».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube