ΗΠΑ , Ισραήλ , Ουκρανία , Ρωσία 16 Ιουνίου 2023

Newsweek: Το Ισραήλ ανησυχεί ότι τα αμερικανικά όπλα που προορίζονται για την Ουκρανία μπορεί να πάνε στο Ιράν

Newsweek: Το Ισραήλ ανησυχεί ότι τα αμερικανικά όπλα που προορίζονται για την Ουκρανία μπορεί να πάνε στο Ιράν

Ανώτερος διοικητής του IDF δήλωσε την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, ότι το Ισραήλ ανησυχεί σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τα όπλα που προμηθεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες στην Ουκρανία. Το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο αυτά τα όπλα να πέσουν στα χέρια αντιπάλων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν επίσης αυτές τις ανησυχίες, ανέφερε το περιοδικό Newsweek, καθώς η κατάσταση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα ακόμη κεφάλαιο σε μια μακρά κληρονομιά των αποστολών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκτρέπονται, ενισχύοντας τους αντιπάλους τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ σε μια άλλη ανήσυχη περιοχή, ενώ το επίκεντρο της Δύσης οι κυβερνήσεις βρίσκονται στην ασταθή σύγκρουση που διαδραματίζεται στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Ισραηλινός διοικητής είπε ότι υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εκτροπής όπλων, συμπεριλαμβανομένου του αντιαρματικού συστήματος πυραύλων Javelin, από παραστρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ο Ισραηλινός διοικητής τόνισε, ότι οι φιλορωσικές φατρίες οδηγήθηκαν να μεταφέρουν όπλα που είχαν προμηθεύσει οι ΗΠΑ λόγω των ισχυρών αμυντικών δεσμών μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης. Από την άλλη πλευρά, τα φιλοουκρανικά στοιχεία υποκινούνταν κυρίως από το οικονομικό κέρδος στο λαθρεμπόριο όπλων. Εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία για την κατάσταση, τονίζοντας δύο μεγάλους κινδύνους για το Ισραήλ. Η κύρια οδός για τη μεταφορά όπλων προσδιορίστηκε ως ο Εύξεινος Πόντος προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, την οποία ο διοικητής έκρινε «εξαιρετικά επικίνδυνη».
“Το ένα είναι ότι μπορούν να ερευνήσουν τις ικανότητες και μετά να μάθουν πώς να τις κατασκευάζουν. Μιλάω ειδικά για το Ιράν”, είπε ο Ισραηλινός διοικητής στο Newsweek. «Το άλλο πρόβλημα είναι ότι ανησυχούμε πολύ ότι ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες θα πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ και της Χαμάς».

FGM-148 ג'אולין

Τα στρατεύματα πυροβολούν ένα FGM-148 Javelin, το αμερικανικό όπλο έχει πέσει στο παρελθόν στα χέρια του Ιράν
( Φωτογραφία: Wikipedia )
Ο στρατιωτικός αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι ο ακριβής προσδιορισμός της έκτασης της εκτροπής των όπλων ήταν πρόκληση λόγω της ιστορικής έμφασης των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στην παρακολούθηση γεγονότων αποκλειστικά στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ο διοικητής αναγνώρισε ότι η τρέχουσα ροή όπλων εκτείνεται πέρα ​​από την περιοχή, περιλαμβάνοντας την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Αυτό το ευρύτερο πεδίο αποτελούσε σημαντική πρόκληση για τη διατήρηση της ορατότητας και την παρακολούθηση του ακριβούς ποσού της εκτροπής.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να φτιάξεις την εικόνα, αλλά βλέπουμε τα σημάδια», είπε ο Ισραηλινός διοικητής. «Βλέπουμε τα σημάδια και αυτό είναι πολύ, πολύ ανησυχητικό».
Μια εμπιστευτική πηγή πληροφοριών από μια ξένη χώρα, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε στο περιοδικό ένα συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη τον Αύγουστο του 2021. Σύμφωνα με την πηγή, ένα ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος Il-76 φέρεται να παρέδωσε φορτίο αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τεχεράνη , συμπεριλαμβανομένων των δυτικών όπλων. Η αποστολή λέγεται ότι αποτελείται από πυραύλους Javelin αμερικανικής κατασκευής και ελαφριά όπλα αντιθωράκισης επόμενης γενιάς (NLAW) που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
ΠΗΓΗ: Newsweek.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube