Άμυνα
Νέα καμπάνια του HALC στις ΗΠΑ για μπλόκο στην πώληση F-16 στην Τουρκία! Όλοι hashtag #NoJetsForTurkey

Με νέα καμπάνια τo Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) προσπαθεί να βάλει μπλόκο μέσω του Κογκρέσου στην πώληση μαχητικών F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία.
του Χρήστου Μαζανίτη
To Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία ενάντια στις εντεινόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για την αγορά νέων μαχητικών F-16 Viper και κιτ αναβάθμισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την εξαγγελία νέας καμπάνιας με τίτλο #NoJetsForTurkey.
Μάλιστα, στην επιστολή γίνεται αναφορά και στο νέο υπουργό ‘Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος ορκίστηκε να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του και τη «Γαλάζια Πατρίδα». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «πρόκειται για ένα αναθεωρητικό δόγμα που εκφράζει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στο Αιγαίο».
Μέσω της κεντρικής τους ιστοσελίδας (στον σύνδεσμο αυτό: https://hellenicleaders.
Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:
«Σας γράφω για να σας παροτρύνω να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα νομοθετικά μέτρα για να αποτρέψετε την πώληση F-16 και πακέτα αναβάθμισης στην Τουρκία, εκτός εάν και έως ότου εκπληρωθούν οι όροι για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία θα σταματήσει την προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά στην περιοχή.
Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέταζε το ενδεχόμενο να συναινέσει στα αιτήματα της Τουρκίας για F-16 και κιτ αναβάθμισης. Αυτό έγινε ενόψει της έντονης διεθνούς κριτικής και κριτικής από μέλη του Κογκρέσου σχετικά με τις αυταρχικές παραβιάσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, το μπλοκάρισμα των διαδικασιών ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τις απειλές της κατά της Ελλάδας, ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη ακυρώσει την πώληση των F-35 στην Τουρκία επειδή η Τουρκία – αψηφώντας τα διεθνή αιτήματα των μελών του ΝΑΤΟ – αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Ενώ η Τουρκία ενέκρινε τελικά την προσφορά της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο, τώρα αξιοποιεί την έγκριση της προσφοράς της Σουηδίας για να εξασφαλίσει τη συναλλαγή των F-16. Ωστόσο, η Τουρκία πρέπει να ενεργήσει σαν αληθινός σύμμαχος εάν θέλει F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό δεν σημαίνει απλώς την ανταλλαγή έγκρισης ένταξης στο ΝΑΤΟ για την πώληση.
Ως πιο θεμελιώδες ζήτημα, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να απειλεί με πόλεμο ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, και πρέπει να αποδείξει μια αποδεδειγμένη αλλαγή πολιτικής όταν πρόκειται για υπερπτήσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο.
Εάν η Τουρκία δεν καταστήσει απολύτως σαφές ότι έχει διακόψει τις αποσταθεροποιητικές της συμπεριφορές του παρελθόντος της, σας προτρέπω να προβείτε σε κάθε διαθέσιμη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού ψηφίσματος αποδοκιμασίας βάσει του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, για να εμποδίσετε αυτήν την πώληση.
Για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, πρέπει να επιβληθούν όροι εάν πρόκειται να προχωρήσει οποιαδήποτε πώληση F-16».
ΠΗΓΗ: enikos.gr

Άμυνα
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τα νέα ηθικά διλήμματα!
Είναι πλέον ξεκαθαρο πως η χρήση τεχνολογίας αναγνωρισης προσωπων εγείρει θεμελιώδεις ηθικές ανησυχίες για την ανθρωπότητα , αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις ανθρώπινες αποφάσεις για τη ζωή, τη συλληψη ακόμα και και τον θάνατο με διαδικασίες αισθητήρων, λογισμικού και μηχανών.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ
Οπως και παλαιοτερα γράψαμε η ΔΕΕΣ υποστηρίζει πρωτοβουλίες κρατών με στόχο τη θέσπιση διεθνών ορίων στα αυτόνομα οπλικά συστήματα που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανησυχιών που εγείρονται από αυτά τα όπλα, όπως οι προσπάθειες που καταβάλλονται στη Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα για συμφωνία σε πτυχές κανονιστικού και επιχειρησιακού πλαισίου.
Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας και της χρήσης αυτόνομων οπλικών συστημάτων, είναι κρίσιμο να καθοριστούν έγκαιρα τα διεθνώς συμφωνημένα όρια. Πέρα από τους νέους νομικούς κανόνες, αυτά τα όρια μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κοινά πρότυπα πολιτικής και καθοδήγηση ορθής πρακτικής, τα οποία μπορεί να είναι συμπληρωματικά και αλληλοενισχυόμενα.
Για το σκοπό αυτό, και στο πλαίσιο της εντολής και της εμπειρογνωμοσύνης της, η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να εργαστεί σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων κυβερνήσεων, ενόπλων δυνάμεων, της επιστημονικής και τεχνικής κοινότητας και της βιομηχανίας.
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ
Προ ενός έτους η εγκυρη εφημερίδα του ΛΙΒΑΝΟΥ L ORIENT TODAY διερευνησε την αμφιλεγομενη και ενιοτε επικίνδυνη τεχνολογία αναγνωρισης προσωπων και την μεγάλη αξιοποιηση της από τον Ισραηλινο στρατό στον πόλεμο με τη Χαμας
Παραθετουμε παρακατω την πρώτη αναφορα της λιβανικης εφημερίδας η οποία αξιοποιησε και πηγές της εφημερίδας NEW YORK TIMES
” Η στρατιωτική μονάδα πληροφοριών του Ισραήλ χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να πραγματοποιήσει ευρεία παρακολούθηση και να καταγράψει πρόσωπα Παλαιστινίων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με αναφορά των New York Times .
Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι το πρόγραμμα, το οποίο αρχικά προοριζόταν για τον εντοπισμό Ισραηλινών που κρατούνταν όμηροι στη Γάζα, επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα για να «προσδιορίσει πρόσωπα που σχετίζονται με μαχητικές ομάδες, οδηγώντας περιστασιακά σε εσφαλμένες ταυτοποιήσεις αμάχων».
Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη πέρσι σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη Γάζα, όταν ο Mosab Abu Toha, ένας Παλαιστίνιος ποιητής, αναγνωρίστηκε από το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, αποσύρθηκε και ανακρίθηκε – παρόλο που δεν είχε καμία σχέση με τη Χαμάς.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με κάμερες αναγνώρισης προσώπου κατά την ανάπτυξη, έχουν χαλαρά κριτήρια για να σταματούν πρόσωπα στα σημεία ελέγχου. Αυτό το ήδη χαμηλό όριο, σε συνδυασμό με ορισμένες φορές αναξιόπιστες πληροφορίες από πηγές της παλαιστινιακής κοινότητας, οδήγησε στον εσφαλμένο χαρακτηρισμό του Αμπού Τόχα ως πράκτορα της Χαμάς. Ο Αμπού Τόχα είπε στους NYT ότι υπέμεινε πριν ένα χρόνο ανάκριση και κακομεταχείριση πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος.”
Είναι πλέον ξεκαθαρο πως η χρήση τεχνολογίας αναγνωρισης προσωπων εγείρει θεμελιώδεις ηθικές ανησυχίες για την ανθρωπότητα , αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις ανθρώπινες αποφάσεις για τη ζωή, τη συλληψη ακόμα και και τον θάνατο με διαδικασίες αισθητήρων, λογισμικού και μηχανών. Η φιλοσοφία και ο προβληματισμος του Ερυθρου Σταυρου εναντι των νέων τεχνολογιων πολέμου δικαιωνεται για ακόμα μια φορα.Είναι κρίσιμο να καθοριστούν έγκαιρα τα διεθνώς συμφωνημένα όρια και στη χρήση των νέων τεχνολογιων αναγνωρισης προσωπων
Άμυνα
ΗΠΑ: Στέλνουν στο Ισραήλ 20.000 αυτόματα τουφέκια
Πρόκειται για μια πώληση που η διοίκηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν καθυστερούσε, λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους.

Πάνω από 20.000 αμερικανικής κατασκευής αυτόματα τουφέκια πούλησε στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Τραμπ. Αυτό γνωστοποιήθηκε μέσω ενός εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Πρόκειται για μια πώληση που η διοίκηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν καθυστερούσε, λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μια γνωστοποίηση στο Κογκρέσο την 6η Μαρτίου σχετικά με την πώληση ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων των αυτόματων τουφεκιών Colt Carbine, επισημαίνοντας πως ο τελικός χρήστης θα ήταν η ισραηλινή αστυνομία, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η πώληση των τουφεκιών είναι μια μικρή συναλλαγή σε σύγκριση με τα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων όπλα τα οποία προμηθεύει η Ουάσινγκτον στο Ισραήλ. Όμως, τράβηξε την προσοχή, όταν η διοίκηση Μπάιντεν καθυστέρησε την αγορά επικαλούμενη ανησυχίες ότι τα όπλα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια Ισραηλινών εποίκων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν επιτεθεί σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.
Η διοίκηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων με την κατηγορία ότι διέπραξαν βιαιοπραγίες στη Δυτική Όχθη, όπου καταγράφεται μια αύξηση στις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.
Την πρώτη ημέρα του στον Λευκό Οίκο, την 20η Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ανακαλούσε τις κυρώσεις σε βάρος εποίκων σε μια ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής. Από τότε, η διοίκησή του ενέκρινε την πώληση όπλων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.
Η ενημέρωση προς το Κογκρέσο της 6ης Μαρτίου αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της παραμέτρους «πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές, περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελέγχου των όπλων».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε όταν ερωτήθηκε εάν η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ σχετικά με τη χρήση των όπλων.
Στενοί Δεσμοί
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεσμευόμενος να στηρίξει το Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει σε αρκετές περιπτώσεις στις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ παρά τα αιτήματα από Δημοκρατικούς βουλευτές οι πωλήσεις να ανασταλούν εωσότου λάβουν περισσότερες πληροφορίες.
Η αμερικανική Γερουσία χθες απέρριψε σθεναρά μια προσπάθεια να μην προχωρήσουν πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταψηφίζοντας με 82 ψήφους έναντι 15 υπέρ και με 83 ψήφους έναντι 15 υπέρ δύο σχέδια ψηφισμάτων με τα οποία θα αποδοκιμαζόταν η πώληση βομβών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.
Τα σχέδια ψηφίσματος είχε καταθέσει ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, ένας ανεξάρτητος που συνεργάζεται με τους Δημοκρατικούς.
Η πώληση τουφεκιών είχε αναβληθεί, καθώς Δημοκρατικοί βουλευτές διαφώνησαν και ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με το πώς το Ισραήλ σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει. Οι επιτροπές του Κογκρέσου είχαν δώσει τελικά το πράσινο φως στην πώληση, όμως η διοίκηση Μπάιντεν δεν προχώρησε το θέμα.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ, ένα ακροδεξιό μέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβλέπει την ισραηλινή αστυνομική δύναμη. Η εφημερίδα Times of Israel έγραψε τον Νοέμβριο του 2023 ότι το υπουργείο του δίνει «μεγάλη έμφαση στο να εξοπλίσει ομάδες ασφαλείας που συγκροτούνται από πολίτες» την επομένη των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Άμυνα
Διαδραστικός πίνακας του ΝΑΤΟ με τις δαπάνες των μελών την τελευταία δεκαετία! Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα;
Η χώρα μας, για χρόνια ήταν μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης, αλλά το 2022 βρέθηκε στην πρώτη θέση των δαπανών, αφήνοντας στη δεύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε έναν διαδραστικό πίνακα το ΝΑΤΟ έδωσε στη δημοσιότητα τις δαπάνες των μελών του την τελευταία δεκαετία.
Η χώρα μας, για χρόνια ήταν μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης, αλλά το 2022 βρέθηκε στην πρώτη θέση των δαπανών, αφήνοντας στη δεύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για το 2024 η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση, και λογικό, γιατί έχουν αυξήσει ραγδαία τις δαπάνες τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.
NATO Allies are stepping up their defence investment to build a stronger, fairer, more capable Alliance to counter the threats we face.
Allied Foreign Ministers discussed how to continue this trend at #ForMin pic.twitter.com/7WJEeTcaeh
— NATO (@NATO) April 4, 2025
Υπενθυμίζεται πως στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με παρόντα και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, σε ένα κλίμα αμηχανίας λόγω των συντριπτικών αμερικανικών δασμών.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, καθησύχασε μεν τους Συμμάχους πως οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν από το ΝΑΤΟ, έσπευσε ωστόσο να υπενθυμίσει ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν στο 5%. Για την ώρα στο τραπέζι είναι αύξηση των αμυντικών δαπανών από όλα τα κράτη-μέλη τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους. Ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι ο στόχος θα πρέπει να τεθεί σημαντικά πάνω από το 3% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτή, λόγω της απειλής της Ρωσίας.
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!