Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ρωσία , Σουηδία , Τουρκία 17 Ιουνίου 2023

ΝΑΤΟ – Απάντηση σε Ρωσία: Ακαρπη η σύνοδος της Συμμαχίας λόγω Τουρκίας

ΝΑΤΟ – Απάντηση σε Ρωσία: Ακαρπη η σύνοδος της Συμμαχίας λόγω Τουρκίας

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς χαιρετά από το πιλοτήριο ενός μαχητικού Eurofighter κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε μία από τις πόλεις της Γερμανίας όπου πραγματοποιείται η Air Defender 2023 –η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη άσκηση στην Ιστορία του ΝΑΤΟ– με τη συμμετοχή 250 αεροσκαφών. [EPA/CLEMENS BILAN]

Αγονη ήταν η κατάληξη διήμερης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία και η προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ –θέματα για τα οποία υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις στους κόλπους της Συμμαχίας– βρέθηκαν στο κέντρο των διαβουλεύσεων στην υπουργική σύνοδο των Βρυξελλών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους πιθανολόγησε ότι τα κράτη-μέλη θα αφαιρέσουν ορισμένα εμπόδια από τον δρόμο της Ουκρανίας προς την ένταξη, καθιστώντας την εν λόγω διαδικασία λιγότερο χρονοβόρα. Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ανέφερε, στο φύλλο της Πέμπτης, ότι οι ΗΠΑ κλίνουν προς το να υποστηρίξουν μια πιο ευέλικτη διαδικασία, χωρίς όμως να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ουκρανική ένταξη, όπως αξιώνει το Κίεβο.

Μήνυμα Πούτιν

Από την Αγία Πετρούπολη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την απάντησή του στην αυξανόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών του προς την Ουκρανία. Μιλώντας στο ετήσιο διεθνές οικονομικό φόρουμ, που οργανώνεται στη γενέτειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η ουκρανική αντεπίθεση αποτυγχάνει, μέχρι στιγμής, σε όλα τα μέτωπα και ότι ο στρατός του Κιέβου δεν έχει «καμία πιθανότητα» να υπερισχύσει έναντι της Ρωσίας. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό είναι της τάξης του 10:1 εις βάρος της Ουκρανίας. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας: «Τα άρματα (σ.σ. που παρέδωσαν χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία) καίγονται. Το ίδιο θα γίνει και με τα F-16». Ενα από τα εμπόδια στην παράδοση των F-16 στην Ουκρανία είναι η εύρεση ασφαλών βάσεων από τις οποίες θα απογειώνονται. Κι αυτό γιατί πολλά ουκρανικά αεροδρόμια έχουν βομβαρδιστεί από τη Ρωσία.

Δεν εγκρίθηκαν τα σχέδια απάντησης σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση, λόγω τουρκικών αντιρρήσεων για την Κύπρο.

Δημοσίευμα του Politico εντοπίζει μία άλλη δυνητική εστία διαφωνιών στους κόλπους του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι Αμερικανοί πιέζουν τους Ευρωπαίους να αξιοποιήσουν τις αυξημένες, μετά τη ρωσική εισβολή, εξοπλιστικές δαπάνες τους για να αγοράσουν αμερικανικά οπλικά συστήματα, αλλά σημαντικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη γραμμή, επιμένουν στην ανάγκη ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας

Μια σημαντική εκκρεμότητα ενόψει της συνόδου του Βίλνιους αφορά τη συμφωνία για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία του οποίου έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές (ανέλαβε το 2014). Τα ονόματα που έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο τραπέζι, όπως εκείνα του Βρετανού υπουργού Αμυνας Μπεν Ουάλας και της Δανέζας πρωθυπουργού Μέτε Φρεντερίκσεν, δεν έχουν εξασφαλίσει, μέχρι στιγμής, την ευρεία υποστήριξη που απαιτείται. Ωστόσο, νορβηγικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Στόλτενμπεργκ να παραμείνει στη θέση του για ακόμη ένα χρόνο.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube