Weather Icon

Κύπρος: Ενοχλημένος ο Τατάρ από τον διάλογο Χριστοδουλίδη με Τουρκοκύπριους

Κύπρος: Ενοχλημένος ο Τατάρ από τον διάλογο Χριστοδουλίδη με Τουρκοκύπριους

Ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με Τουρκοκύπριους.

Σε δηλώσεις του (πηγή ΓΤΠ/Κίπρις/KibrisTV) ο Ερσίν Τατάρ σχολίασε το ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση και ότι μελετά πακέτο για τους Τουρκοκύπριους.

Στη δήλωσή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε: «Αξιωματούχοι μερικών πολιτικών κομμάτων, αξιωματούχοι ΜΚΟ ή άτομα όπως ο Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ μπορεί να πηγαίνουν και να κάνουν μερικές συναντήσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το κάνουν αυτό προσπερνώντας το κράτος, διότι η κουλτούρα είναι αυτή. Η άλλη πλευρά το δέχεται αυτό. Λέγοντας έτσι και αλλιώς αυτοί ήρθαν, αυτοί αποτάθηκαν, κάθονται και συνομιλούν και από μια άποψη αφήνουν το κράτος εκτός. Αυτή η στάση δεν είναι σωστή, διότι συνομιλητής τους είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας που εξέλεξαν με δημοκρατικές εκλογές οι Τουρκοκύπριοι».

Επικρίνοντας και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη να εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ΕΕ είναι μεροληπτική επειδή είναι μέλη της η Ελλάδα και η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του.

Πρόσθεσε και τα εξής: «Παρά τα διεθνή δικαιώματά μας, το δίκαιό μας, τιμώρησαν τον λαό μας, ο οποίος είπε ναι στο Σχέδιο Ανάν και ενέταξαν στην ΕΕ τον λαό που είπε όχι επιβραβεύοντάς τον. Επομένως, εντός της ΕΕ υπάρχει ένα ελληνοκυπριακό και ένα ελληνικό κράτος. […] Εντός των μηχανισμών της ΕΕ υπάρχει είτε ένας Ελληνοκύπριος είτε ένα Έλληνας.

Οπωσδήποτε δεν είναι σωστό να εισέλθει απευθείας η ΕΕ εντός των διαπραγματευτικών μας διαδικασιών. Αυτή η κατάσταση ζυγίζει εναντίον μας το τραπέζι, διότι όταν κοιτάξουμε το τραπέζι αυτή την στιγμή υπάρχει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία. Αν θεωρήσουμε ότι η Βρετανία είναι ουδέτερη, στη μια πλευρά υπάρχει η Τουρκία η και τουρκοκυπριακή πλευρά και στην άλλη η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα. Αν προσθέσουμε και την ΕΕ σε αυτό, η ισορροπία θα διαμορφωθεί εναντίον μας».

Αναφέροντας ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ είπε ότι τα ΗΕ δεν μπορούν να διορίσουν ειδικό αντιπρόσωπο και πρόσθεσε: «Το κοινό έδαφος είναι η νέα μας πολιτική που περιέχει την αποδοχή του κυρίαρχου κράτους μας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Σε περίπτωση που γίνει αποδεχτό αυτό, μπορούμε να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube