Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Σουδάν 8 Ιουνίου 2023

«Κωδικός Σουδάν»: Το παρασκήνιο της επιχείρησης και το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Special Operators

«Κωδικός Σουδάν»: Το παρασκήνιο της επιχείρησης και το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Special Operators

‘’Για τέτοια χτυπά η καρδιά σας.Και για πολύ μεγαλύτερα και για ακόμη πιο δύσκολα’’ ήταν η φράση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ προς τους Έλληνες SOF στην οποία μπορεί να αποτυπωθεί όλη η ουσία από την επιχείρηση της 27ης Απριλίου στο Χαρτούμ του Σουδάν για τον απεγκλωβισμό πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη.

Και μπορεί φαινομενικά η επιχείρηση στο Σουδάν να θεωρήθηκε εύκολη με δεδομένο το αίσιο τέλος όμως το περιστατικό που ακολούθησε 24 ώρες αργότερα με το Τουρκικό C-130 να δέχεται σφοδρά πυρά από το έδαφος και να καθηλώνεται στην αεροπορική βάση Wadi Seidna κατέδειξε ότι κάθε αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη κρύβει κινδύνους. Ο λεπτομερής σχεδιασμός με εκμετάλλευση στο έπακρο κάθε πληροφορίας, η άριστη εκτέλεση με βάση την εκπαίδευση των Στελεχών τόσο των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων όσο και των πληρωμάτων των αεροσκαφών και κυρίως η ευελιξία και η δυνατότητα αλλαγής πλάνου ανάλογα με τις συνθήκες αποτέλεσαν τα ‘’κλειδιά’’ της επιτυχημένης αποστολής με τον απεγκλωβισμό των 39 πολιτών μεταξύ των οποίων 20 Ελλήνων και τη μεταφορά τους με ασφάλεια στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Η αποστολή στο Σουδάν βρέθηκε στο μικροσκόπιο της ανάλυσης από τα Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων τις επόμενες ημέρες όπως αυτή αποτυπώθηκε και από τις κάμερες που είχαν μαζί τους οι Έλληνες SOF. Η προπαρασκευή της επιχείρησης, οι χρόνοι που τηρήθηκαν, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε ή απαιτήθηκε και φυσικά ο τρόπος που λειτούργησαν οι κομάντος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών από την πρώτη στιγμή έως και την ώρα που το C-130 απογειώθηκε από το Χαρτούμ εξετάστηκαν λεπτομερώς. Και αποτελούν ‘’οδηγό’’ για την επόμενη ανάλογη αποστολή των Στελεχών της ΔΕΠ αλλά και γενικότερα για τον τρόπο προετοιμασίας και εκτέλεσης τέτοιου είδους επιχειρήσεων σε περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος.

Σε αντίθεση με τους γείτονες οι οποίοι όταν το μεταφορικό τους C-130 χτυπήθηκε και καθηλώθηκε στο έδαφος για αρκετά 24ωρα η Ελληνική επιχείρηση στο Σουδάν είχε εναλλακτικά σενάρια με μέσα και δυνάμεις έτοιμες να την υποστηρίξουν. Στην κοντινή Αίγυπτο σε κατάσταση ‘’Stand By’’ βρισκόταν ένα C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας με κομάντος από τη Ζ ΜΑΚ έτοιμους να συνδράμουν και να προσεγγίσουν αν χρειαζόταν την αεροπορική βάση Wadi Seidna.’Ενώ το ΓΕΕΘΑ που είχε συνεχή ενημέρωση από συμμάχους για την κατάσταση τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος γύρω από τη βάση μετέφερε συνεχώς την εικόνα τόσο στο πλήρωμα του C-130 όσο και στην Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων μέσα στο αεροσκάφος αλλά και όσο αυτή είχε αναπτυχθεί στον διάδρομο του αεροδρομίου μέχρι να παραλάβει τους εγκλωβισμένους πολίτες. Ο όρος ‘’χειρουργική καταδρομική’’ κάθε άλλο παρά υπερβολικός μπορεί να χαρακτηριστεί ενώ σε κάθε απρόβλεπτο παράγοντα που προέκυπτε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης όπως δυσχέρεια στις επικοινωνίες και στον συντονισμό με την ομάδα που μετέφερε τους πολίτες προς το αεροδρόμιο δόθηκαν άμεσα λύσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ανώτατες στρατιωτικές πηγές κάθε τέτοιου είδους επιχείρηση όσο καλά και να έχει σχεδιαστεί εμπεριέχει κινδύνους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η εκπαίδευση των Στελεχών και η δυνατότητα λήψης άμεσων αποφάσεων μπορεί να κρίνουν την επιτυχία της επιχείρησης. Ενώ αντίθετα ακόμα και ένα μικρό λάθος ή αβλεψία μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο και να καταδικάσει την αποστολή σε αποτυχία με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια τόσο των Στελεχών όσο και των πολιτών.

«Κωδικός Σουδάν»: Το παρασκήνιο της επιχείρησης και το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Special Operators

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube