Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Κίνα: Προσομοίωσε για πρώτη φορά πολεμική σύγκρουση με τις ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε στις

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι της Κίνας βυθίζουν κάθε φορά, σε πολεμικό παίγνιο, το υπερ-αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford, μαζί με τα πλοία της συνοδείας του.

Η προσομοίωση του Βόρειου Πανεπιστημίου (North University) της Κίνας δείχνει ότι η επίθεση τριών κυμάτων με υπερηχητικούς πυραύλους βυθίζει διαρκώς το USS Gerald Ford, σε μάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή Νότιας Σινικής Θάλασσας (στην εικόνα του Global Times από το Twitter, επάνω, προσομοίωση από την Κίνα επίθεσης στην Ταϊβάν).

Επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους

Στην πρώτη δημοσιευμένη προσομοίωση αυτού του τύπου, η Κίνα εξαπέλυσε, στο πλαίσιο πολεμικού παιγνίου, επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους στο νέο, πιο προηγμένο αμερικανικό υπερ-αεροπλανοφόρο, βυθίζοντάς το μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν και αποτελούν την ομάδα κρούσης του.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα South China Morning Post (SCMP), με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ανέφερε ότι το North University της Κίνας δημοσίευσε πρόσφατα, στην κινεζική έκδοση του ακαδημαϊκού περιοδικού Journal of Test and Measurement Technology, τα αποτελέσματα ενός πολεμικού παιγνίου στο οποίο ο κινεζικός στρατός χρησιμοποίησε 24 υπερηχητικούς πυραύλους για να βυθίσει το υπερ-αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford και τα πέντε σκάφη της συνοδείας του.

Οι αναφορές της SCMP και άλλων κινεζικών μέσων ενημέρωσης περιγράφουν το πολεμικό παίγνιο ως επίθεση τριών κυμάτων με υπερηχητικούς πυραύλους που βυθίζουν το USS Gerald Ford, το καταδρομικό USS San Jacinto κλάσης Ticonderoga και τέσσερα αντιτορπιλικά Arleigh Burke, με κατευθυνόμενους πυραύλους, κλάσης Flight IIA.


Το υπερ-αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford (φωτογραφία US Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Ruben Reed)

Το πολεμικό παίγνιο φέρεται να προσομοίωσε μια κατάσταση κατά την οποία το USS Gerald Ford και η συνοδεία του συνέχισαν να πλησιάζουν ένα νησί που ελέγχεται από την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, γράφει ο Gabriel Honrada, ανώτερος ανταποκριτής σε θέματα ασφάλειας των Asia Times.

Χωρίς δορυφορική στόχευση

Η SCMP σημειώνει ότι οι δύο τύποι υπερηχητικών πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν στην προσομοίωση είχαν βεληνεκές 2.000 και 4.000 χιλιομέτρων, με 80% και 90% πιθανότητες να χτυπήσουν τον στόχο, αντίστοιχα, και ικανότητα να βυθίσουν μ’ ένα ή δύο χτυπήματα ένα αμερικανικό υπερ-αεροπλανοφόρο.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η ερευνητική ομάδα υπέθεσε πως η δορυφορική στόχευση δεν θα ήταν διαθέσιμη όπως και μόνο ένας περιορισμένος αριθμός υπερηχητικών πυραύλων, αναγκάζοντας τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) να βασιστεί στη θαλάσσια επιτήρηση για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του αμερικανικού στόλου.

Στη συνέχεια, ο κινεζικός στρατός εκτόξευσε, κατά την προσομοίωση, οκτώ λιγότερο αξιόπιστους υπερηχητικούς πυραύλους από τη νότια και την κεντρική Κίνα.

Η επίθεση

Η επίθεση φέρεται να εξουδετέρωσε τους 264 πυραύλους αναχαίτισης του στόλου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προηγμένου SM-3 οπλισμένου με κεφαλές hit-to-kill, με δύο πυραύλους που έπληξαν το USS San Jacinto.

Αυτόν τον καταιγισμό ακολούθησαν οκτώ πιο αξιόπιστοι υπερηχητικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια και δυτική Κίνα, με τέσσερις να στοχεύουν το USS Gerald Ford και τους άλλους τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke.

Στη συνέχεια, ο PLA επιβεβαίωσε την κατάσταση των διασωθέντων αντιτορπιλικών Arleigh Burke και τα βύθισε με έξι από τους εναπομείναντες λιγότερο αξιόπιστους υπερηχητικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη νότια Κίνα.

Τα αντιτορπιλικά επέζησαν από τα δύο πρώτα κύματα λόγω του ότι διέθεταν τα πιο soft-kill όπλα στον στόλο, όπως συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, εκτοξευτές θερμοβολίδων και αερόφυλλων.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η κινεζική ερευνητική ομάδα επανέλαβε την προσομοίωση 20 φορές για να ελαχιστοποιήσει την αβεβαιότητα.

Στοιχεία πληροφοριών

Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία των αποστολών περιπολίας και των τακτικών παραπλάνησης στην αναγνώριση στόχων, της εξοικονόμησης πυραύλων και του περιορισμού των εχθρικών όπλων αναχαίτισης.

Σ’ ένα άρθρο του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής (FPRI), τον Μάιο του 2021, ο Felix Chang περιγράφει ορισμένα στοιχεία πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) που βασίζονται στη θάλασσα και μπορεί να είχε χρησιμοποιήσει ο PLA στην προσομοίωση.


Ο υπερηχητικός πύραυλος DF-17 της Κίνας (φωτογραφία από Chinese MoD)

Μερικά από αυτά τα εργαλεία είναι οι ανιχνευτές της διεύθυνσης υψηλών συχνοτήτων (HF/DF), τα χερσαία, παράκτια και θαλάσσια ραντάρ.

Σημειώνει ότι εγκαταστάσεις HF/DF όπως αυτή στον ύφαλο Μίστσιφ ανιχνεύουν ηλεκτρονικές εκπομπές από διερχόμενα πλοία, με δύο τοποθεσίες κατάλληλων αποστάσεων που απαιτούνται για να εκτιμηθεί αξιόπιστα η θέση ενός πλοίου.

Αναφέρει ότι οι κακές καιρικές συνθήκες μπορούν να περιορίσουν τη δυνατότητα των HF/DF και ότι η μαζική κυκλοφορία πολιτικών σημάτων καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό συγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπογραφών.

Ο Chang λέει ότι το επίγειο ραντάρ μπορεί να είναι αποτελεσματικό για ανίχνευση και αναγνώριση μεγάλης εμβέλειας.

Ωστόσο, σημειώνει ότι χρειάζεται περισσότερη ακρίβεια λόγω των επιπτώσεων στη διάδοση και της ευαισθησίας εξαιτίας των συνθηκών της ιονόσφαιρας και της κατάστασης στη θάλασσα.

Το «Δίκτυο Πληροφοριών του Γαλάζιου Ωκεανού»

Προσθέτει ότι τα παράκτια ραντάρ όπως αυτά που κατασκεύασε η Κίνα στα νησιά Σπράτλι μπορεί να είναι πολύ πιο αξιόπιστα για τον εντοπισμό πλοίων, αλλά είναι αποτελεσματικά μόνο σε απόσταση περίπου 200-250 χιλιομέτρων.

Περιγράφοντας τα ραντάρ της Κίνας με βάση τη θάλασσα, αναφέρει το «Δίκτυο Πληροφοριών του Γαλάζιου Ωκεανού», μια σειρά από ραντάρ κατασκευασμένα σε μη επανδρωμένες ημι-βυθιζόμενες πλατφόρμες 250-300 τετραγωνικών μέτρων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που έχουν σχεδιαστεί για να επιπλέουν σε βαθιά νερά ή να αγκυροβολούν σε μικρότερα βάθη.

Λέει ότι, από το 2020, υπάρχουν πέντε τέτοιες πλατφόρμες γύρω από τη νήσο Χαϊνάν και μία κοντά στα νησιά Παρασέλ.

Οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν

Οσον αφορά τα υπερηχητικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην προσομοίωση του North University αυτά ήταν πιθανότατα οι πύραυλοι DF-17 και DF-27, με τον DF-17 να είναι το μοντέλο χαμηλού επιπέδου που εκτοξεύτηκε από τη νότια και κεντρική Κίνα και τον DF-27, το πιο προηγμένο μοντέλο, που εκτοξεύτηκε από τη βόρεια και τη δυτική Κίνα.

Ο αμερικανικός οργανισμός Missile Defense Advocacy Alliance σημειώνει σε άρθρο του τον Ιανουάριο του 2023 ότι ο DF-17 είναι το πρώτο όπλο των Πυραυλικών Δυνάμεων του PLA που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί HGV (υπερηχητικό όχημα ολίσθησης) αντί για όχημα επανεισόδου, και τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία το 2020.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι είναι ικανός για ακραίους ελιγμούς και ενέργειες αποφυγής για να νικήσει τις τρέχουσες πυραυλικές άμυνες, έχει βεληνεκές 1.800 έως 2.500 χιλιόμετρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον εχθρικών βάσεων και πολεμικών πλοίων.

Ο προηγμένος DF-27

Η Washington Post ανέφερε τον Απρίλιο του 2023 ότι η Κίνα δοκίμασε τον υπερηχητικό πύραυλο DF-27 στις 25 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, επικαλούμενη διαρρεύσαντα απόρρητα έγγραφα πληροφοριών των ΗΠΑ.


Πιθανή διαρροή εικόνας του υπερηχητικού κινεζικού πυραύλου DF-27 (eurasiantimes.com/China Arms)

Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι ο πύραυλος, ο οποίος πέταξε για 12 λεπτά καλύπτοντας 2.100 χιλιόμετρα, διαθέτει υψηλή ικανότητα διάτρησης των σημερινών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.

Η ερευνήτρια Zuzanna Gwadera σημειώνει σε ένα άρθρο αυτόν τον μήνα για το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) ότι παρόλο που η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια την ύπαρξη του DF-27, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε για πρώτη φορά την ύπαρξή του το 2021, στην Ετήσια Εκθεσή του προς το Κογκρέσο για την Κίνα.

Αυτή η έκθεση επισημαίνει ότι ο υπερηχητικός πύραυλος έχει εκτιμώμενο βεληνεκές από 5.000 έως 8.000 χιλιόμετρα.

Η Gwadera λέει ότι ο DF-27 μπορεί να έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης (HGV) που συνδυάζεται με τον κινητήρα προώθησης βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς DF-26 (IRBM).

Αυτό το σχέδιο, ισχυρίζεται, αντικατοπτρίζει την ιδέα πίσω από το DF-17, το οποίο χρησιμοποιεί τον κινητήρα προώθησης βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς DF-16 (SRBM) εξοπλισμένου με HGV αντί για όχημα επανεισόδου.

Τρομακτικές απώλειες

Η προσομοίωση της Κίνας είναι παρόμοια με μια έκθεση του Ιανουαρίου 2023 από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) για την πιθανότητα κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν το 2026.

Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η έκθεση του CSIS αναφέρει ότι καταστρέφονται 449 μαχητικά αεροσκάφη και 43 πλοία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, με τις ΗΠΑ να χάνουν επίσης 6.960 άτομα προσωπικό και 3.200 να σκοτώνονται στη μάχη.

Το CSIS σημειώνει ότι με μια τέτοια Πύρρεια νίκη να είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η Κίνα μπορεί να διακινδυνεύσει μια εισβολή στην Ταϊβάν εάν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να υποστούν τόσες απώλειες.

in.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ζελένσκι: «Ώρα για νέα διαπραγμάτευση»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρότεινε στη Ρωσία να διεξαχθεί ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρότεινε στη Ρωσία να διεξαχθεί ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.

Στο καθημερινό, βραδινό διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, ο Ζελένσκι είπε ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ «πρότεινε μια νέα συνάντηση με τη ρωσική πλευρά, την επόμενη εβδομάδα».

Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενταθούν και «να γίνει το παν για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, δηλώνοντας έτοιμος και πάλι να συνομιλήσει απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μια συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε πραγματικά την ειρήνη», ειπε.

Η τελευταία, άκαρπη, συνάντηση των δύο πλευρών ήταν τον Ιούνιο. Τότε, η Ρωσία είχε απαιτήσει και πάλι από την Ουκρανία να εκχωρήσει τις τέσσερις επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της και να αποποιηθεί οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση. Το Κίεβο απέρριψε τα «τελεσίγραφα», όπως τα αποκάλεσε, και αμφισβήτησε τη βούληση της Μόσχας να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός.

Στις αρχές Ιουλίου πάντως το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και τους εμπορικούς εταίρους της εάν δεν επιτευχθεί ειρήνη μέσα σε 50 ημέρες και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζουν οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, με χρηματοδότηση των χωρών του ΝΑΤΟ.

Το μοναδικό αποτέλεσμα των δύο διαδοχικών συναντήσεων που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και τους Ουκρανίας ήταν η συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και πεσόντων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τραμπ: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «καταστράφηκαν ολοσχερώς»

«Οι τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν καταστράφηκαν ολοσχερώς ή ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ» υποστήριξε για άλλη μία φορά, δηλώνοντας ότι «θα χρειαστούν χρόνια» για να επαναλειτουργήσουν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα, σχεδόν έναν μήνα μετά τα αμερικανικά πλήγματα σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ότι αυτές «καταστράφηκαν ολοσχερώς».

«Οι τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν καταστράφηκαν ολοσχερώς ή ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ» υποστήριξε για άλλη μία φορά, δηλώνοντας ότι «θα χρειαστούν χρόνια» για να επαναλειτουργήσουν. «Αν ήθελε το Ιράν να το κάνει, θα ήταν προτιμότερο να ξεκινούσε από το μηδέν, σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες», πρόσθεσε, στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.

Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι είναι απάντηση στις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο πέντε Αμερικανούς στρατιωτικούς, απόστρατους ή εν ενεργεία, οι οποίοι έχουν λάβει γνώση μιας νέας αναφοράς την οποία είδαν τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, στελέχη του υπουργείου Άμυνας και συμμαχικές χώρες. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, μόνο η μία από τις τρεις εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν καταστράφηκαν ενώ στις δύο άλλες ο εμπλουτισμός ουρανίου θα μπορούσε να ξαναρχίσει μέσα στους επόμενους μήνες, εάν το αποφασίσει το Ιράν.

Τα αμερικανικά πλήγματα, προς υποστήριξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, στόχευσαν την υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του Φορντό, στα νότια της Τεχεράνης, και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν και τη Νατάνζ, στις 22 Ιουνίου.

Μετά τους βομβαρδισμούς είναι ασαφές σε τι κατάσταση βρίσκεται το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Λίγες ημέρες μετά τα πλήγματα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μια προκαταρκτική έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν ότι το πρόγραμμα καθυστέρησε για μερικούς μήνες, αλλά δεν καταστράφηκε τελείως.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η Γκάμπαρντ ζητά διώξεις κατά Ομπάμα για “προδοτική συνωμοσία” κατά Τραμπ

Η Τάλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζητησε  να ασκηθούν διώξεις εναντίον του Αμερικανού πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και πρώην ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αφού τους κατηγόρησε για μια «προδοτική συνωμοσία» που είχε ως στόχο να παρουσιαστεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 ως αποτέλεσμα ρωσικής παρέμβασης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τάλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζητησε  να ασκηθούν διώξεις εναντίον του Αμερικανού πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και πρώην ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αφού τους κατηγόρησε για μια «προδοτική συνωμοσία» που είχε ως στόχο να παρουσιαστεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 ως αποτέλεσμα ρωσικής παρέμβασης.

Η ίδια δήλωσε ότι ο Ομπάμα και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του είχαν «θέσει τα θεμέλια για ένα πραξικόπημα που διήρκεσε χρόνια» κατά του Τραμπ, μετά τη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον, κατασκευάζοντας πληροφορίες ώστε να φανεί ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές. Σε αυτό, σύμφωνα με την Γκάμπαρντ, περιλαμβανόταν και η χρήση ενός φακέλου που είχε συντάξει Βρετανός αναλυτής πληροφοριών, ο Κρίστοφερ Στιλ, τον οποίο γνώριζαν ότι δεν ήταν αξιόπιστος.

The White House/Handout via REUTERS

Τι υποστηρίζει η Γκάμπαρντ

Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών μετά τις εκλογές διέφεραν από εκείνες που είχαν πριν, οι οποίες έδειχναν ότι μάλλον δεν υπήρχε ρωσική παρέμβαση. Με ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις, ζητώντας διώξεις, πρόσθεσε: «Οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το 2016 υπήρξε μια προδοτική συνωμοσία από αξιωματούχους στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησής μας».

«Στόχος τους ήταν να υπονομεύσουν τη βούληση του αμερικανικού λαού και να εφαρμόσουν, στην ουσία, ένα πολυετές πραξικόπημα με σκοπό να εμποδίσουν τον Πρόεδρο από το να εκπληρώσει την εντολή που του έδωσε ο αμερικανικός λαός», δήλωσε.

»Όσο ισχυρός κι αν είναι κάποιος, κάθε άτομο που ενεπλάκη σε αυτή τη συνωμοσία πρέπει να ερευνηθεί και να διωχθεί με βάση το πλήρες εύρος του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. Η πίστη και η εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στη δημοκρατία μας — και επομένως το μέλλον του έθνους μας — εξαρτώνται από αυτό».

Η Γκάμπαρντ, πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι διαβίβασε έγγραφα που υποστηρίζουν την υπόθεσή της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται μια μερικώς λογοκριμένη αξιολόγηση της κοινότητας πληροφοριών της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με τις κυβερνοαπειλές ενόψει των εκλογών του 2016, καθώς και μια σειρά από παλαιότερα διαβαθμισμένα υπομνήματα, ορισμένα εκ των οποίων προέρχονται από το γραφείο του Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό τον Ομπάμα.

Ο Κλάπερ είναι ένας από τους αρκετούς αξιωματούχους που η Γκάμπαρντ κατονόμασε ως φερόμενους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη υποτιθέμενη συνωμοσία. Άλλοι που αναφέρθηκαν είναι ο Τζον Μπρέναν, πρώην διευθυντής της CIA, ο Τζον Κέρι, τότε υπουργός Εξωτερικών, η Σούζαν Ράις, τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο Άντριου ΜακΚέιμπ, τότε αναπληρωτής διευθυντής του FBI — ο οποίος αργότερα συγκρούστηκε με τον Τραμπ — και ο ίδιος ο Ομπάμα.

Και ο Έπσταϊν θεωρία συνωμοσίας του Ομπάμα λέει ο Τραμπ

Η προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο η έρευνα για τη Ρωσία —την οποία ο Τραμπ επί μακρόν αποκαλούσε «απάτη»— έρχεται τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο επίκεντρο της θύελλας ενός σκανδάλου που επιμένει να απασχολεί, αυτό του ατιμασμένου χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του το 2019, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ενόψει δίκης για κατηγορίες εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από τη βάση του κινήματος «Κάνε την Αμερική Ξανά Μεγάλη» (MAGA) να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας υποτιθέμενης λίστας με επιφανείς πελάτες του Έπσταϊν.

Ο Τραμπ, ως απάντηση, είτε έχει απορρίψει την ύπαρξη τέτοιων εγγράφων είτε έχει ισχυριστεί ότι επινοήθηκαν από τον Ομπάμα και μέλη της κυβέρνησής του, όπως ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και ο Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος τότε των ΗΠΑ.

«Η Απάτη της Ρωσίας»

Σχόλια που συνοδεύουν σειρά υπομνημάτων της εποχής Ομπάμα, τα οποία δημοσίευσε το γραφείο της Γκάμπαρντ, χρησιμοποιούν όρους χαρακτηριστικούς του Τραμπ και των πιο φανατικών υποστηρικτών του, παρουσιάζοντας μια υποτιθέμενη συνωμοσία με σκοπό να αμαυρωθεί η νίκη του στις εκλογές του 2016.

REUTERS/Nathan Howard/File Photo

Σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα — με τίτλο «Η Απάτη της Ρωσίας» — που αναφέρεται σε συνάντηση της 9ης Δεκεμβρίου 2016 μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Ομπάμα: «Στελέχη του “Βαθέος Κράτους” στην κοινότητα πληροφοριών (IC) άρχισαν να διαρρέουν κραυγαλέα ψευδείς πληροφορίες στην Washington Post ισχυριζόμενοι ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε “κυβερνομέσα” για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών».

»Αργότερα το ίδιο βράδυ, μια ακόμη διαρροή προς την Washington Post υποστήριζε ψευδώς ότι η CIA “κατέληξε σε μυστική αξιολόγηση πως η Ρωσία παρενέβη” στις εκλογές για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ».

Στις 6 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, το έγγραφο συνεχίζει: «Η κυβέρνηση Ομπάμα δημοσιοποιεί την αποχαρακτηρισμένη Αξιολόγηση της Κοινότητας Πληροφοριών (ICA). Σε αυτήν διατυπώνεται ψευδής ισχυρισμός — βάσει εν μέρει “νέων πληροφοριών” που ήρθαν στο φως μετά τις εκλογές — ότι ο Πούτιν καθοδήγησε προσπάθεια για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον. Αυτές οι “νέες πληροφορίες” αργότερα επιβεβαιώνεται ότι είναι ο φάκελος Στιλ».

Η αξιολόγηση, σύμφωνα με την έκθεση της Γκάμπαρντ, «απέκρυψε» προηγούμενες εκτιμήσεις πριν από τις εκλογές, οι οποίες ανέφεραν ότι η Ρωσία δεν διέθετε ούτε την πρόθεση ούτε τα μέσα για να παραβιάσει με επιτυχία τη διαδικασία των εκλογών.

Ο φάκελος Στιλ, που περιείχε σκανδαλώδεις λεπτομέρειες σχετικά με «kompromat»υλικό για εκβιασμό — που φέρεται να κατείχαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος του Τραμπ, αποτέλεσε τμήμα της βάσης για τη μακρόχρονη έρευνα που διεξήγαγε ο Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος είχε οριστεί ειδικός ανακριτής για την υπόθεση Ρωσία.

Η μετέπειτα έκθεση του Μάλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη «με εκτεταμένο και συστηματικό τρόπο» στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά «δεν αποδείχθηκε ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν ή συνεργάστηκαν» με τις δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα η Γκάμπαρντ

Ο διορισμός της Γκάμπαρντ ως διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους του Τραμπ. Προκάλεσε έντονη κριτική, λόγω της απουσίας προηγούμενης εμπειρίας της στον τομέα των πληροφοριώνδεν είχε καν υπηρετήσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή με σχετική αρμοδιότητα — και λόγω του ιστορικού της με δηλώσεις υπέρ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και της αναπαραγωγής αφηγήσεων του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

EPA/AARON SCHWARTZ / POOL

Πηγή: Guardian

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις33 λεπτά πριν

Αθήνα και Λευκωσία προωθούν λύση… Φρανκεστάιν, λέει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής".

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Άγνωστη βρετανική άσκηση βομβαρδιστικών στα νότια της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974

Πρόκειται για μια πτυχή της κυπριακής τραγωδίας του 1974 που παραμένει αδιερεύνητη και θα μπορούσε να επανεξεταστεί υπό το φως...

Αναλύσεις9 ώρες πριν

Ο Παπαχελάς αποκαθηλώνει Μητσοτάκη

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 22 Ιουλίου 2025

Διεθνή10 ώρες πριν

Μήνυμα Μπάρακ σε Αλ Σαράα! Συμπερίληψη ή απομόνωση – Σχέδιο διαμεσολάβησης ΗΠΑ για Ισραήλ-Συρία

Εκτός τόπου και χρόνου οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη.

Πολιτική12 ώρες πριν

Σχέδιο απεμπλοκής με πρόωρες εκλογές από Μητσοτάκη υπό το βάρος των σκανδάλων! Πρόσχημα οι δυσμενείς εξελίξεις κάτω από την Κρήτη

Πολιτικό σχέδιο διαφυγής του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω υδρογονανθράκων και πρόωρων εκλογών αποκαλύπτει η «Εστία»

Δημοφιλή