Weather Icon

Κ. Μάλλιος (Applied Materials): Η μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα

Κ. Μάλλιος (Applied Materials): Η μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα

Για μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει η Ελλάδα να αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη, έκανε λόγο, μιλώντας στο Capital.gr, ο Κώστας Μάλλιος, Corporate Vice President & General Manager της Applied AI του πολυεθνικού κολοσσού Applied Materials, που πριν από λίγα χρόνια εξαγόρασε την πατρινή Think Silicon.

Ο κ. Μάλλιος αναφερόταν στο EU Chips Act, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, που αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής, όσο και της πράσινης μετάβασης.

Με την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, η ΕΕ στοχεύει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ημιαγωγών και να ενισχύσει την τεχνολογική υπεροχή της Ευρώπης. Η πράξη αναμένεται να κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 43 δισ. ευρώ, ενώ θα θεσπίσει μέτρα για την προετοιμασία, την πρόβλεψη και την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, από κοινού με τα κράτη-μέλη και τους διεθνείς εταίρους.

Σύμφωνα με τον κ. Μάλλιο, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την τεράστια ευκαιρία. “Μετά τις εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει σε αυτό, να κινηθεί γρήγορα, να συγκεντρώσει μια ομάδα ανθρώπων με γνώση και να κάνει μια μεγάλη κίνηση”, είπε.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η ελληνική αγορά έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, κάτι που αποδεικνύεται και από τις επενδύσεις που έχουν έρθει. Ωστόσο, η χώρα έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει. “Στην Ευρώπη ετοιμάζονται 14 καινούργια εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών και η Ελλάδα δεν έχει ούτε ένα, γιατί;”, αναρωτήθηκε. Όπως τόνισε ο κ. Μάλλιος, αυτή την στιγμή, οι εξωτερικοί παράγοντες κοιτάζουν δύο πράγματα για το πού θα ανοίξουν εργοστάσια: τις υποδομές και το ταλέντο. “Η Ελλάδα έχει το ταλέντο και πιθανότατα θα έρθει κι άλλο, από τα παιδιά που έφυγαν την περίοδο της κρίσης στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφουν. Οπότε πρέπει να φέρουμε τις υποδομές”.

Η Think Silicon έχει πουλήσει 60 εκατ. chips σε δύο χρόνια

Το ταλέντο ήταν, εξάλλου, κι ένας από τους λόγους που και η ίδια η Applied Materials αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα. “Η Think Silicon είχε ένα πολύ καλό προϊόν και μια πολύ δυνατή ομάδα. Τότε είχε γραφείο στην Πάτρα και για να μεγαλώσει η εταιρεία έπρεπε να έρθει και στην Αθήνα, ενώ στην συνέχεια ανοίξαμε κι ένα γραφείο στην Θεσσαλονίκη”, δήλωσε ο κ. Μάλλιος, που εξέφρασε την ικανοποίηση της Applied Materials για τις πολύ καλές επιδόσεις της ελληνικής startup. “Η εταιρεία έχει πουλήσει 60 εκατ. chips σε δύο χρόνια”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα επόμενα σχέδια της Applied Materials για την Ελλάδα, αυτή την στιγμή οι σκέψεις επικεντρώνονται στο τι μπορεί να κάνει στην Ευρώπη και στο πώς μπορεί να διαχειριστεί τον ελληνικό βραχίονα σαν ένα κομμάτι αυτής της στρατηγικής. Εξάλλου, η εταιρεία αναζητά συνέχεια ευκαιρίες στην Ελλάδα και σε άλλες αγορές, ενώ στο… ραντάρ της βρίσκονται κι άλλοι κλάδοι, όπως τα chips για την αυτοκινητοβιομηχανία.

για τη συνέχεια capital

 

 

Intel: Επένδυση 4,6 δισ. δολαρίων στην Πολωνία, για νέα μονάδα ημιαγωγών

Επένδυση ύψους 4,6 δισ. δολαρίων στην Πολωνία, για την κατασκευή μιας νέας μονάδας συναρμολόγησης και δομικών ημιαγωγών, προωθεί ο τεχνολογικός κολοσσός Intel, στο πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού του πλάνου για την Ευρώπη, ύψους πολλών δισ. δολαρίων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας.

Η νέα μονάδα της Intel, που θα κατασκευαστεί κοντά στην πόλη Βρότσλαβ, θα απασχολεί 2.000 εργαζόμενους, ενώ θα δημιουργήσει αρκετές χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής αλλά και νέων προσλήψεων από τους προμηθευτές της, σύμφωνα με ανακοίνωση της τεχνολογικής εταιρείας.

Ο σχεδιασμός της νέας μονάδας θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ για την έναρξη των εργασιών κατασκευής θα πρέπει να ληφθεί προηγουμένως η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, χαρακτήρισε το έργο της Intel “τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην ιστορία της Πολωνίας”.

Η εταιρεία από την πλευρά της, που δραστηριοποιείται ήδη στη χώρα εδώ και 30 χρόνια και απασχολεί 4.000 εργαζόμενους, ανέφερε ότι επέλεξε την Πολωνία λόγω των υποδομών και του διαθέσιμου ταλέντου, ενώ πρόσθεσε ότι η τοποθεσία που θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο που σχεδιάζει στη Γερμανία και στην εγκατάστασή της στην Ιρλανδία.

Η Intel εκτιμά ότι η νέα μονάδα στο Βρότσλαβ θα τεθεί σε λειτουργία το 2007.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει την κατασκευή ενός μεγάλο συγκροτήματος παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία καθώς και εγκαταστάσεις στην Ιρλανδία και τη Γαλλία, καθώς επιδιώκει να επωφεληθεί από τη χαλάρωση των κανόνων χρηματοδότησης στην Ευρώπη και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού για μείωση της εξάρτησης της ηπείρου από τις ΗΠΑ και την Ασία όσον αφορά την προμήθεια ημιαγωγών.

capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube