Weather Icon

Ιταλία: Κατασχέθηκε πλοίο γερμανικής ΜΚΟ που μετέφερε 36 μετανάστες

Ιταλία: Κατασχέθηκε πλοίο γερμανικής ΜΚΟ που μετέφερε 36 μετανάστες

Πρόκειται για πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Mare*Go

Σε κατάσχεση πλοίου γερμανικής ΜΚΟ που μετέφερε 36 μετανάστες, προχώρησαν οι ιταλικές Αρχές την Παρασκευή. Το πλοίο κατασχέθηκε για παραβίαση των κανόνων μετανάστευσης που εισήγαγε η κυβέρνηση της Ιταλίας. 

Συγκεκριμένα, το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Mare*Go, πήρε εντολή από τις Αρχές της Ιταλίας να μεταφέρει τους μετανάστες στο λιμάνι του Τράπανι, αλλά αντί αυτού, κινήθηκε προς τη Λαμπεντούζα.

«Το πλοίο διάσωσης είναι μπλοκαρισμένο για 20 ημέρες» στη Λαμπεντούζα, υποστηρίζει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας επίσης ότι «πιθανώς θα αντιμετωπίσει πρόστιμο επειδή παραβιάσαμε το νέο ιταλικό διάταγμα νόμου» που χορηγήθηκε από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Σημειώνοντας ότι το Τράπανι βρισκόταν 32 ώρες μακριά από την τοποθεσία όπου παρελήφθησαν οι μετανάστες, η ΜΚΟ έγραψε στο Twitter: «Επικοινωνήσαμε ξεκάθαρα στις αρχές ότι το #MareGo δεν είναι εξοπλισμένο για να περιθάλψει τους διασωθέντες εν κινήσει για αυτό το χρονικό διάστημα».

Ο ιταλικός νόμος, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, απαιτεί από τα πλοία που διευθύνονται από φιλανθρωπικούς σκοπούς να κατευθύνονται στο λιμάνι αμέσως μετά τη διάσωσή τους, εμποδίζοντάς τα από το να πραγματοποιούν πολλαπλές επιχειρήσεις στη θάλασσα.

Οι ιταλικές Αρχές άρχισαν επίσης μια πρακτική να δίνουν οδηγίες στα πλοία να κατευθύνονται σε πιο απομακρυσμένα λιμάνια, όχι μόνο στη Σικελία αλλά πιο ψηλά στην ιταλική χερσόνησο, σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Φιλανθρωπικά ιδρύματα που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, κινδυνεύουν με πρόστιμα και κατάσχεση του σκάφους τους.

Τον Μάρτιο, ένα πλοίο διάσωσης που χρηματοδοτήθηκε από τον Βρετανό καλλιτέχνη του δρόμου Banksy κατασχέθηκε στη Λαμπεντούζα, αφού η ακτοφυλακή της Ιταλίας είπε ότι το σκάφος δεν υπάκουσε στις εντολές της να κατευθυνθεί προς τη Σικελία και αντ’ αυτού πήγε να αναζητήσει περισσότερους μετανάστες σε κίνδυνο.

Η Μελόνι είπε τον Δεκέμβριο ότι χρειαζόταν η καταστολή των φιλανθρωπικών πλοίων για να σταματήσουν να λειτουργούν ως «φεριμπότ» για μετανάστες, πηγαίνοντας «μπρος-πίσω με διακινητές ανθρώπων για να μεταφέρουν ανθρώπους από τη μια χώρα στην άλλη».

Οι νέοι κανόνες της κυβέρνησής της, ωστόσο, απέτυχαν να περιορίσουν τις θαλάσσιες μεταναστευτικές εισροές.

Περίπου 50.400 προσγειώσεις έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος, από περίπου 19.700 την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube