Μάλιστα, χαρακτήρισε την Κύπρο «απαραίτητο εταίρο» και «εταίρο κλειδί» για την υλοποίηση του οράματος της δημιουργίας ενεργειακού διαδρόμου προς τις δυτικές και άλλες αγορές, μέσω της Κύπρου.

Μέσα από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κατς, πριν και μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, ουσιαστικά υιοθέτησε τον στρατηγικό στόχο που τέθηκε από το κυπριακό υπουργείο πρόσφατα, με τον τίτλο Cyprus Gateway, ο οποίος περιλαμβάνει τη μεταφορά ισραηλινού αερίου μέσω αγωγού στην Κύπρο για υγροποίηση και μεταφορά του με πλοία σε άλλες αγορές. Εξίσου σημαντικός -για την Κύπρο- στόχος του Υπουργείου Ενέργειας παραμένει η εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου -μέσω του αγωγού- για την τοπική παραγωγή ηλεκτρισμού.

Αυτό που φαίνεται να ενισχύεται μέσα από τη χθεσινή κοινή δήλωση των Παπαναστασίου και Κατς είναι η προσήλωση στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για υγροποίηση ισραηλινού -και κυπριακού- φυσικού αερίου σε κυπριακό τερματικό υγροποίησης, όπως προέβλεπε η προκαταρκτική συμφωνία Χριστοδουλίδη – Νετανιάχου, την οποία δημοσιοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά την πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών στο Ισραήλ.

Το κατά πόσο οι δηλώσεις Νετανιάχου εξακολουθούσαν να αποτελούν κοινή δέσμευση για ταχεία αναζήτηση μιας διακρατικής συμφωνίας προς εκείνη την κατεύθυνση ήταν ένα από τα ζητούμενα των επαφών του κ. Παπαναστασίου στο Ισραήλ, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Και φαίνεται μέσα από το κοινό ανακοινωθέν αλλά και τις ξεχωριστές δηλώσεις του κ. Κατς ότι η υγροποίηση στην Κύπρο ισραηλινού αερίου εξακολουθεί να είναι επιθυμία και γεωπολιτικός στόχος της ισραηλινής Κυβέρνησης, παράλληλα με την ήδη υφιστάμενη συνεργασία της με την Αίγυπτο.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα είναι κατά πόσο το όραμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Ισραέλ Κατς το συμμερίζονται και οι εταιρείες που διατηρούν δικαιώματα διαχείρισης στα κοιτάσματα της γειτονικής χώρας και ιδιαίτερα η αμερικανική Chevron, η οποία έως τώρα είχε επιδείξει προσήλωση στον στόχο της επέκτασης της συνεργασίας της με την Αίγυπτο και τα εκεί τερματικά υγροποίησης για το εναπομείναν απόθεμα του Λεβιάθαν.

Κατά τις χθεσινές επαφές των δύο αντιπροσωπιών αποφασίστηκε η σύσταση μίας τεχνικής επιτροπής από τεχνοκράτες των δύο χωρών, που θα εξετάσει -αρχής γενομένης τον προσεχή Ιούλιο- όλο το πλέγμα των διαδικασιών και τεχνο-οικονομικών δεδομένων για τη σύνδεση του ισραηλινού δικτύου φυσικού αερίου με την Κύπρο, τόσο για την πώληση ποσοτήτων για την παραγωγή ηλεκτρισμού, όσο και για την τροφοδοσία τερματικού υγροποίησης.

Μία άλλη τεχνική επιτροπή θα ασχοληθεί με τον δεύτερο στόχο που τέθηκε χθες (επανατέθηκε για την ακρίβεια), δηλαδή της διασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου του Ισραήλ με αυτό της Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος EuroAsia Interconnector.

Ανυπομονεί για τα επόμενα βήματα

Κατά τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, η Κύπρος είναι απαραίτητος εταίρος στην υλοποίηση του τολμηρού οράματος για μια ενεργειακή γέφυρα που θα συνδέει Ανατολή και Δύση, συμβάλλοντας σταθερά στην περιφερειακή σταθερότητα.

Εξέφρασε ευχαριστίες στον Γιώργο Παπαναστασίου για την αποδοχή της πρόσκλησής του και τις χθεσινές επαφές και εξέφρασε μεγάλη ανυπομονησία για τα επόμενα βήματα Ισραήλ και Κύπρου στους τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Νωρίτερα χθες, πριν το κοινό ανακοινωθέν, το ΚΥΠΕ μετέδωσε ανακοίνωση του Υπουργείου Ενεργειας του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία ο κ. Κατς δήλωσε ότι «το Ισραήλ και η Κύπρος διατηρούν μια μακρόχρονη συνεργασία με κοινό όραμα, και ειδικότερα αυτήν τη χρονική περίοδο, η διακρατική αυτή συνεργασία αποτελεί τη βάση της πολιτικής για την πραγμάτωση του οράματός μου να καταστει το Ισραήλ γέφυρα ενέργειας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα».

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος αποτελεί εταίρο-κλειδί για την πραγμάτωση αυτού του οράματος, και γι’ αυτό προσβλέπω στην πρόοδο των κοινών μας σχεδιασμών στους τομείς του φυσικού αερίου και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».

Κοινά στρατηγικά συμφέροντα

Στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι οι συζητήσεις επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας τους.

Συζητήσαμε, πρόσθεσε, για το πώς η τρέχουσα ενεργειακή κρίση υπογραμμίζει την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση, ασφάλεια του εφοδιασμού και αυξημένη διασύνδεση και συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε τις συζητήσεις μας σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ισραήλ καθώς και στη λειτουργία της Κύπρου ως πύλης για το ισραηλινό αέριο προς την Ευρώπη.

Φιλελεύθερος