Weather Icon
Ινδία , Κίνα , Πακιστάν 9 Ιουνίου 2023

Η συμπαιγνία Κίνας-Πακιστάν στην κοιλάδα Shaksgam αποτελεί απειλή για την Ινδία

Η συμπαιγνία Κίνας-Πακιστάν στην κοιλάδα Shaksgam αποτελεί απειλή για την Ινδία

Η Κίνα άρχισε να κατασκευάζει δρόμο και στρατιωτικούς σταθμούς στη στρατηγική κοιλάδα Shaksgam, η οποία είναι μέρος του Τζαμού και Κασμίρ και συνορεύει με την επαρχία Xinjiang της Κίνας, καθώς και με τον παγετώνα Siachen.

Υπάρχει σαφής κίνδυνος που θέτει η Κίνα σε συμπαιγνία με το Πακιστάν για την εθνική ασφάλεια της Ινδίας.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια, η Κίνα συνέχισε τη στρατιωτική πίεση στην Ινδία, μέσω των εισβολών της στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (LAC). Ενώ αυτό το γεγονός έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, μια πρόσφατη μελέτη του Northwestern University, δείχνει ότι οι εισβολές της Κίνας σχεδιάζονται στρατηγικά με στόχο τη μόνιμη κινεζική παρουσία σε αυτές τις περιοχές. Οι παραβάσεις και οι εισβολές στα σύνορα είναι καλά τεκμηριωμένες και στους τρεις τομείς των συνόρων μήκους 3.488 χιλιομέτρων που μοιράζεται επίσημα η Ινδία με την Κίνα. Ωστόσο, μια πολύ πιο απαίσια στρατιωτική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Τζαμού και Κασμίρ (PoJK).

Εδώ γίνεται αναφορά στην κατασκευή στρατιωτικών υποδομών και δρόμων από την Κίνα στην κοιλάδα Shaksgam, μια οδό υπερ-Karakoram που παραχωρήθηκε από το Πακιστάν σύμφωνα με τους όρους της Συνοριακής Συμφωνίας του 1963. Η παραδοσιακή επιθετικότητα της Κίνας στην LAC στην πραγματικότητα αποσπά την προσοχή της Ινδίας από την παράνομη αρπαγή γης από την Κίνα στο Τζαμού και Κασμίρ. Αυτή είναι μια στρατηγική πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μεσοπρόθεσμο.

Η συνεργασία Κίνας-Πακιστάν στα σύνορα στην περιοχή Karakoram του Τζαμού και Κασμίρ (που καλύπτει μια απόσταση άνω των 590 km) παραβιάζει τα παραδοσιακά και νόμιμα δικαιώματα της Ινδίας Τζαμού και Κασμίρ. Η Κίνα έκανε ένα βήμα μπροστά και ανέπτυξε στρατιωτικές υποδομές και δρόμους στην αμφισβητούμενη περιοχή, παρουσιάζοντας έναν σαφή και παρόντα κίνδυνο για την Ινδία.

Οι Hindustan Times (09 Απριλίου 2018) αναφέρουν ότι οι δορυφορικές εικόνες της περιοχής δείχνουν ότι η Κίνα αλλάζει τη χάραξη της εθνικής οδού Karakoram, η οποία διασχίζει το πέρασμα Khunjerab. Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει στρατηγικές επιπτώσεις για την Ινδία στους τομείς Daulet Beg Oldi και Siachen, με τους δύο φίλους παντός καιρού να συγκεντρώνουν τις θέσεις της Ινδίας. Δορυφορικές εικόνες στις οποίες έχει πρόσβαση το The Print (15 Ιανουαρίου 2018) δείχνουν, ότι η Κίνα άρχισε να κατασκευάζει δρόμο και στρατιωτικούς σταθμούς στη στρατηγική κοιλάδα Shaksgam, που βρίσκεται βορειοδυτικά του παγετώνα Siachen στην περιοχή του Τζαμού και Κασμίρ. Η κοιλάδα Shaksgam είναι μέρος του Τζαμού και Κασμίρ και συνορεύει με την επαρχία Xinjiang της Κίνας, καθώς και με τον παγετώνα Siachen.

Οι δορυφορικές εικόνες του Google Earth του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου 2017 και νωρίτερα, υποδηλώνουν ότι η κατασκευή του δρόμου ξεκίνησε πιθανότατα μετά τη στάση Doklam στην περιοχή τριών διασταυρώσεων Ινδίας-Μπουτάν-Κίνας, αρχής γενομένης από τα μέσα Ιουνίου 2017. Παρατηρήθηκε, ότι το κινεζικό προσωπικό συνοριακής άμυνας περιπολούσε την περιοχή κατά μήκος του πρόσφατα κατασκευασμένου δρόμου στην περιοχή Shaksgam. Τουλάχιστον δύο στρατιωτικές θέσεις είναι επίσης ορατές τώρα. Παλαιότερες δορυφορικές εικόνες της 24ης Οκτωβρίου 2016 δεν δείχνουν δρόμους ή θέσεις σε ολόκληρη την περιοχή της κοιλάδας Shaksgam, ισχυρίζεται το The Print. Οι χάρτες περιοχής δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο παγετώνας Rimo, ο παγετώνας Teram Shehr και ο παγετώνας Siachen βρίσκονται εντός της ινδικής ένωσης του Ladakh. Οι γειτονικές περιοχές αυτών των παγετώνων είναι εδάφη που κυριαρχούν οι PLA, όπως η κοιλάδα Shaksgam και η κοιλάδα Yarkand στα βόρεια και Τζαμού-Κασμίρ στα δυτικά.

Η δορυφορική εικόνα στην οποία προσπελάστηκε το The Print το 2018 δείχνει ότι αυτός ο νέος δρόμος συνδέεται με δύο κινεζικές στρατιωτικές θέσεις έξω από την κοιλάδα Shaksgam. Ένα από τα πόστα είναι το αρχηγείο της μονάδας του PLA που λειτουργεί στην περιοχή. Αυτοί οι δύο σταθμοί έχουν μια τάφρο μάχης με πιρόγα με θέα στο ποτάμι και μια περιοχή εκπαίδευσης στο πίσω μέρος. Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον δύο στρατιωτικές θέσεις στην κοιλάδα Shaksgam. Ένα από αυτά έχει διπλή συρμάτινη περίφραξη καθώς και διπλό κουβάρι γύρω του, με το συρμάτινο φράχτη να εκτείνεται μέχρι το ποτάμι.

Η πρώτη θέση βρίσκεται στο βόρειο άκρο της κοιλάδας Shaksgam και η δεύτερη είναι 20 χιλιόμετρα νότια, κατά μήκος του νέου δρόμου. Η δομή βάσης για έναν τρίτο σταθμό προφανώς προετοιμάζεται περίπου 1,5 χλμ νοτιοανατολικά του δεύτερου σταθμού κατά μήκος του νέου δρόμου. Χωματουργικός εξοπλισμός και εξοπλισμός οδοποιίας παρατηρούνται πολύ κοντά σε αυτήν την τρίτη θέση. Στις αρχές του 2019, τα ινδικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν, ότι το μήκος του δρόμου που κατασκευάστηκε στην κοιλάδα Shaksgam είχε φτάσει τα 70 km (Indiatimes, 08 Ιανουαρίου 2019).

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η Κίνα και το Πακιστάν σχεδιάζουν έναν άλλο δρόμο μέσω της κοιλάδας Shaksgam. Οι Hindustan Times ανέφεραν (19 Ιανουαρίου 2022) σχετικά με τα σχέδια για την κατασκευή ενός δρόμου που συνδέει το Yarkand στο Sinkiang με το Muzaffarabad στο Τζαμού και Κασμίρ μέσω της κοιλάδας Shaksgam. Πακιστανικά Μέσα Ενημέρωσης είχαν αναφέρει νωρίτερα (Profit Pakistan Today, 15 Ιανουαρίου 2021) ότι το Τμήμα Εργασιών του Gilgit-Baltistan, μέσω επιστολής στις 8 Ιανουαρίου 2021, κλήθηκε να προετοιμάσει την «πρόταση εκκαθάρισης ιδέας» για τη νέα διαδρομή του CPEC, για «Κατασκευή δρόμου με φορτηγό πλάτους 33 ποδιών από το Yarkand (σύνορα με την Κίνα) στο Gorikot στο Astor μέσω Shagarthang, Skardu» το νωρίτερο.

Αυτή η νέα διαδρομή θα είναι περίπου 350 χιλιόμετρα συντομότερη από την υπάρχουσα χερσαία διαδρομή μεταξύ Πακιστάν και Κίνας. Το άνοιγμα ενός πιθανού νέου μετώπου από το Πεκίνο στα δυτικά Ιμαλάια ακολουθεί την αντιπαράθεση μεταξύ ινδικών και κινεζικών δυνάμεων ανατολικότερα στα σύνορα στο Doklam (Μπουτάν) και στο Tuting (Arunachal Pradesh) το 2017. Αυτές οι νέες θέσεις και ο νέος δρόμος στην κοιλάδα Shaksgam ανοίγουν μια πρόσθετη διαδρομή για τα κινεζικά στρατεύματα κατά μήκος της LAC. Η χάραξη του νέου δρόμου είναι κατά μήκος της βόρειας άκρης του ποταμού Shaksgam.

Αν και η κινεζική δραστηριότητα στην κοιλάδα Shaksgam δεν αποτελεί ακόμη άμεση στρατιωτική απειλή για τα ινδικά στρατεύματα που κρατούν τον παγετώνα Siachen, το υψηλότερο πεδίο μάχης στον κόσμο, οι ενέργειες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα μπορούσαν να θεωρηθούν «προκλητικές». Η PLA έχει ιστορικό επιθετικών παραβάσεων σε αυτό που ο Ινδικός Στρατός αποκαλεί υποτομέα βόρεια και έχει μπλοκάρει με συνέπεια τις περιπολίες τους στο Depsang Bulge, νότια του DBO με τεράστιες αναπτύξεις σε επίπεδο ταξιαρχίας στο Tein Wein Dein (TWD) σε όλη την LAC.

Απέναντι από αυτόν τον τομέα, στρατεύματα του PLA από τη Στρατιωτική Περιφέρεια Xinjiang έχουν πραγματοποιήσει εκπαίδευση πυρομαχικών επίθεσης με πραγματικά πυρά σε μεγάλο υψόμετρο και στρατιωτικές ασκήσεις (Eurasian Times, 5 Ιουλίου 2021) στα βουνά Karakoram σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν επίσης ότι η αεροπορική βάση Malan της Xinjiang φιλοξενεί μια βάση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Υπάρχει επομένως ένας σαφής κίνδυνος που θέτει η Κίνα σε συμπαιγνία με το Πακιστάν για την εθνική ασφάλεια της Ινδίας. Αυτό έλαβε τη μορφή διπλωματικής συνεννόησης κατά την υπογραφή της συνοριακής συμφωνίας του 1963, η οποία εμπόδισε την Ινδία να διεκδικήσει τα εδαφικά της δικαιώματα μέχρι το Αφγανιστάν. Δεύτερον και πιο πρόσφατα, η Κίνα επένδυσε στην κατασκευή στρατιωτικής υποδομής στην κοιλάδα Shaksgam, η οποία θα μπορούσε, μεσοπρόθεσμα, να αποτελέσει στρατιωτική απειλή για τις ινδικές δυνάμεις στο Ladakh.

ΠΗΓΗ: pardafas.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube