Σημαντικές κινήσεις στην σκακιέρα του Κυπριακού αναμένονται από τη Λευκωσία το αμέσως επόμενο διάστημα τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σ’ ότι αφορά τα Ηνωμένα Έθνη.

Μια σειρά από επαφές που έγιναν και θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Σε κάθε περίπτωση, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η κυπριακή πλευρά δεν θα περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβρη, αλλά θέλει να υπάρξουν εξελίξεις πριν από το Σεπτέμβρη και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξαν 2+2 σημαντικά τηλεφωνήματα από πλευράς Ευρώπης. Με τον Ερντογάν μίλησαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς επίσης και οι δύο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Τα μηνύματα που έλαβαν από τον Τούρκο Πρόεδρο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμώνται από πλευράς Λευκωσίας ως ενθαρρυντικά.

Ενόψει της προδιαγραφόμενης κινητικότητας στο Κυπριακό η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με Βρυξέλλες, Παρίσι και το Βερολίνο. «Γίνεται κάθε μέρα δουλειά σε τεχνοκρατικό επίπεδο», σημείωσαν διπλωματικές πηγές. Σύντομα αναμένονται και κινήσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το Κυπριακό. Κινήσεις οι οποίες θα αφορούν δια ζώσης συναντήσεις με ανώτερο επίπεδο.

Στο πολιτικό καλεντάρι του Κυπριακού υπάρχουν δύο σημαντικές ημερομηνίες. Στις 29-30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου θα γίνουν διάφορες επαφές που θα αφορούν το Κυπριακό και τα ανοίγματα που επιδιώκονται από κυπριακής πλευράς. Δεύτερη σημαντική ημερομηνία είναι η σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η Κύπρος αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις προς τον Τούρκο Πρόεδρο.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αφορούν τον ευρωτουρκικό διάλογο, με τη Λευκωσία να εμφανίζεται έτοιμη για περαιτέρω ανοίγματα προς την κατεύθυνση της Άγκυρας. Αυτό που ξεκαθαρίζει σε κάθε περίπτωση είναι πως κανείς δεν συζητά θέματα ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας. Η προσοχή στρέφεται κυρίως προς την κατεύθυνση των οικονομικών κινήτρων προς την Τουρκία σε σχέση με την Ευρώπη, με την Κύπρο να αναμένει οφέλη στο Κυπριακό μέσα από μια πιθανή αλλαγή στάσης από την Άγκυρα.

Παράλληλα η Λευκωσία φαίνεται να επενδύει περισσότερο στα όσα συζητούνται μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, πίσω από κλειστές πόρτες, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ερντογάν. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απέφυγε επιμελώς να απαντήσει δημοσίως στα όσα ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε κατά την τελευταία του επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Η ομιλία στο ΕΚ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ετοιμότητα να συζητήσει ένα σταδιακό και επωφελές για όλους πακέτο, μέσα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα εξελίσσεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση, επισημαίνοντας πως η πρότασή του περιλαμβάνει επίσης τον διορισμό μιας υψηλόβαθμης ευρωπαϊκής πολιτικής προσωπικότητας ως απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, αφού «μια τέτοια προσωπικότητα θα συνέβαλλε τα μέγιστα, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών». Tο Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«To Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει για την ΕΕ ένα νέο επιτυχές μοντέλο ειρήνης, να αποδείξει εμπράκτως η Ένωση ότι διαθέτει τις συνενωτικές δυνάμεις και την εργαλειοθήκη και μπορεί να γίνει θεμελιωτής ειρήνης και ασφάλειας. Σε αυτό είναι που προσβλέπουμε και θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σε αυτό σας θέλουμε όλους εσάς, εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σθεναρούς συμμάχους», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά θέματα, είπε πως η Κύπρος αποτελεί το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο με επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου και με ιστορικά άριστες σχέσεις και μακροχρόνιες εταιρικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας με τη μεγάλη πλειοψηφία των γειτόνων της, και μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στις κοινές προσπάθειες για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παρέχοντας ένα αξιόπιστο, εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο στην Ευρώπη, που να αποτελείται από ποικίλες πηγές και διόδους.

Για το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε το γεγονός πως η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε πρακτικές εργαλειοποίησης που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία, αφού με βάση τα στατιστικά 90% των μεταναστών που κάνουν αίτηση για άσυλο αναχωρούν από την Τουρκία, φθάνουν στο παράνομο αεροδρόμιο στις κατεχόμενες περιοχές ή στις βόρειες ακτές, περνούν από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και αιτούνται ασύλου στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Είπε ακόμη πως εξετάζονται ήδη συγκεκριμένες, ουσιώδεις και αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ήθελε να αναλάβει η Κύπρος στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026 «σε σχέση με την πολιτική συνεργασία στη Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, την άμεση γειτονία μας, και τις οποίες εν ευθέτω χρόνο θα συζητήσουμε με τα θεσμικά όργανα».

Ανδρέας Πιμπίσιης – Αποστολή στο Στρασβούργο

Φιλελεύθερος