Weather Icon

Η Αρμενία δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας δηλώνει ο πρωθυπουργός της

Η Αρμενία δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας δηλώνει ο πρωθυπουργός της

Η Αρμενία δεν στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία

Την ανησυχία της Αρμενίας όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικόλ Πασινιάν, δηλώνοντας παράλληλα πως η χώρα του δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας. 

Το πρώην σοβιετικό έθνος, που βρίσκεται στην περιοχή του νότιου Καυκάσου, έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί περαιτέρω μετά από δεκαετίες διαμάχης με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για το έδαφος του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Σημειώνεται πως η Αρμενία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) υπό την ηγεσία της Μόσχας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν όχι.

«Δεν είμαστε σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία. Και το συναίσθημά μας από αυτόν τον πόλεμο, από αυτή τη σύγκρουση, είναι άγχος γιατί επηρεάζει άμεσα όλες τις σχέσεις μας», είπε ο Πασινιάν στο CNN Prima News σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι η Αρμενία αισθάνθηκε παγιδευμένη μεταξύ των δύο πλευρών.

«Στη Δύση παρατηρούν ότι είμαστε σύμμαχοι της Ρωσίας, στη Ρωσία βλέπουν ότι δεν είμαστε σύμμαχοί τους στον πόλεμο της Ουκρανίας και αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε σύμμαχοι κανενός σε αυτή την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε ευάλωτοι» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πασινιάν την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε  λέγοντας ότι η Μόσχα έλαβε υπόψιν τα όσα είπε ο Πασινιάν, χαρακτήρίζοντας τα μάλιστα, «σημαντικά». 

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις στην προσέγγιση της Αρμενίας στη σύγκρουση με την Ουκρανία. Τις λαμβάνουμε υπόψη, τις γνωρίζουμε, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις συμμαχικές μας σχέσεις με την Αρμενία», είπε ο Πεσκόφ.

Ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Μάρκοφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Πεσκόφ, είπε στο κανάλι του στο Telegram ότι η Μόσχα «άφηνε να εννοηθεί ότι βλέπει ότι ο Πασινιάν οδηγεί την Αρμενία μακριά από τη φιλία με τη Ρωσία στην αγκαλιά των εχθρών της».

Υπενθυμίζεται πως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες με στόχο τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας για την επίλυση της διαφοράς τους για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε το 2020 κομμάτια εδάφους που είχαν χαθεί στο παρελθόν καθώς η σοβιετική κυριαρχία κατέρρευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube