Weather Icon

Γιατί η Mytilineos επιλέγει την Αμερική για το νέο εργοστάσιο αλουμινίου

Γιατί η Mytilineos επιλέγει την Αμερική για το νέο εργοστάσιο αλουμινίου

Όπως ανέφερε στους μετόχους της εταιρείας στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ της Mytilineos ο Ε. Μυτιληναίος, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο νέας επένδυσης στον τομέα του αλουμινίου τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτή η επένδυση σε καμία περίπτωση δε θα γίνει στην Ευρώπη. Τους λόγους τους εξήγησε ο ίδιος αναλύοντας το πως αντιμετωπίζει η Αμερική τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις.

Έφερε ως παράδειγμα τις επιδοτήσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, με αφορμή μάλιστα και την νέα επένδυση στον Καναδά, σημειώνοντας ότι μπορεί η Αμερική να καθυστέρησε σε σχέση με την Ευρώπη, ωστόσο όταν αποφάσισαν να ενεργήσουν οι αποφάσεις τους ήταν καταλυτικές και αυτό που έκαναν ήταν “να βάλουν λεφτά στο τραπέζι”. Μετά από λίγο η Ευρώπη προβληματίστηκε καθώς προκλήθηκε αναταραχή από τα μέτρα  Biden  και το IRA. “Η αναταραχή ήταν μεγάλη όμως από μέτρα μηδέν” είπε ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι δράσεις όπως το Critical Materials Act της ΕΕ δεν περιλαμβάνουν λεφτά στο τραπέζι και αποτελούν ευχολόγια που δεν συγκινούν τους επενδυτές. Γι᾽ αυτό και πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν ανακοινώσει μεταφορά έδρας και νέες επενδύσεις σε περιοχές όπως η Β. Αμερική και η Άπω Ανατολή.

Σημαντικό ρόλο βεβαίως παίζει και το κόστος της ενέργειας. “Το ενεργειακό είναι το κομμάτι που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις που παίρνονται.  Ευτυχώς έχουν καταρρεύσει οι τιμές και είναι φθηνό το αέριο.  Ακόμη και σήμερα που οι τιμές έχουν υποχωρήσει, το κόστος αερίου στην Ευρώπη είναι 5 φορές ακριβότερο από την Αμερική” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Επιπλέον αποκάλυψε ότι για την επένδυση που ανακοινώθηκε στον Καναδά, η επιδότηση είναι 30%. Μόνο από αυτήν την επιδότηση ανεβαίνει το IRR της επένδυσης κατά 2 έως 2,5 μονάδες, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. Ο Καναδάς όταν είδε ότι κινδυνεύει να χάσει επενδύσεις από τις ΗΠΑ αντέδρασε και διπλασίασε τις επιχορηγήσεις. Και μιλάμε για μια χώρα η οποία έχει πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που την κάνει εξαιρετικά ελκυστική, υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος.

Όσο για τους λόγους που η Mytilineos εξετάζει νέα επένδυση στο πρωτόχυτο ή στο δευτερόχυτο αλουμίνιο στην Αμερική, αυτοί είναι κατά κύριο λόγο δύο: πρώτον το αλουμίνιο είναι μια δραστηριότητα την οποία πλέον η Mytilineos τη γνωρίζει πολύ καλά, έχοντας αποκτήσει την πολυετή εμπειρία από τη διαχείριση της Αλουμίνιον της Ελλάδος μιας εταιρείας που βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης και η οποία όχι απλώς ανασυγκροτήθηκε αλλά κατάφερε να γίνει μια από τις πλέον ανταγωνιστικές βιομηχανίες αλουμινίου στον κόσμο, μέσα από αλλεπάλληλα προγράμματα βελτίωσης του κόστους και της αποδοτικότητας.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube