Weather Icon

Επικίνδυνες εξελίξεις στον Ειρηνικό: Δύο πολεμικά πλοία στέλνει η Γερμανία

Επικίνδυνες εξελίξεις στον Ειρηνικό: Δύο πολεμικά πλοία στέλνει η Γερμανία

Βήματα προς την δημιουργία συμμαχίας τύπου ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό 

Αυξάνοντας τη στρατιωτική της παρουσία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Γερμανία βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί καθώς η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του Βερολίνου

Η Γερμανία θα στείλει δύο πολεμικά πλοία στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού το 2024, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius, στον απόηχο της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Κίνα και την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ Ταϊβάν για τη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Μιλώντας στην σημαντικότερη διάσκεψη ασφαλείας της Ασίας που είναι γνωστή ως Διάλογος Shangri-La, ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας είπε ότι οι χώρες πρέπει να υπερασπιστούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και την προστασία των μεγάλων θαλάσσιων διόδων.
«Για τον σκοπό αυτό, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε στείλει μια φρεγάτα στον Ινδο-Ειρηνικό το 2021 και θα αναπτύξει ξανά, το 2024, δύο πολεμικά πλοία –αυτή τη φορά μια φρεγάτα και ένα πλοίο εφοδιασμού– στην περιοχή», είπε ο Pistorius, σύμφωνα με ένα σενάριο της ομιλίας του που διανεμήθηκε από το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο.
O Γερμανός υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η αποστολή των πολεμικών πλοίων δεν στρέφεται εναντίον κανενός έθνους, μια παρατήρηση που επιχειρεί προφανώς να μην προκαλέσει περαιτέρω το Πεκίνο. 
Το 2021, η Γερμανία είχε στειλει ένα πολεμικό της πλοίο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια, μετά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ που είχαν σημάνει συναγερμό μεταξύ των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενες τον κίνδυνο από τις τις εδαφικές φιλοδοξίες της Κίνας.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως δική της και έχει κατασκευάσει στρατιωτικά φυλάκια σε τεχνητά νησιά στα ύδατα που περιέχουν κοιτάσματα αερίου και πλούσια αλιεία.
Αυξάνοντας ωστόσο τη στρατιωτική της παρουσία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Γερμανία βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί καθώς η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του Βερολίνου.

Η Γερμανία ζήτησε από την Κίνα να μην προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε

Παράλληλα, ο Boris Pistorius ζήτησε από την κυβέρνηση της Κίνας να πάψει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε για να εκπαιδεύουν στην Κίνα τους κινέζους πιλότους, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί έτσι να αποκαλυφθούν απόρρητα του ΝΑΤΟ.
«Ανέφερα το ζήτημα των γερμανών πιλότων της Bundeswehr (σ.σ.: οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις), οι οποίοι έχουν προφανώς προσληφθεί για να εξασφαλίσουν την εκπαίδευση (κινέζων) πιλότων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Pistorius, έπειτα από συνομιλία του με τον κινέζο ομόλογό του Li Sangfu στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την άμυνα και την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.
«Ανέφερα ξεκάθαρα ότι περιμένω να σταματήσει αμέσως αυτή η πρακτική και του είπα ότι και ο ίδιος πιθανόν δεν θα ήταν πολύ χαρούμενος, αν προσπαθούσα εγώ να κάνω το ίδιο πράγμα», πρόσθεσε, σύμφωνα με δηλώσεις που δόθηκαν στον Τύπο από το υπουργείο του.
Ο κινέζος υπουργός «δεν αρνήθηκε, αλλά σχετικοποίησε από την πλευρά του την έκταση» αυτής της υπόθεσης, είπε ακόμη.

Γερμανικά δημοσιεύματα περί εμπλοκής των κινέζικων μυστικών υπηρεσιών

Δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel και ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ZDF, αποκάλυψαν στις 2/6 πως πρώην πιλότοι της γερμανικής Πολεμικής Αεροπροίας προσλαμβάνονται εδώ και χρόνια από τη Κίνα για να εκπαιδεύσουν τους κινέζους πιλότους και ισχυρίστηκαν ότι μερικοί απ’ αυτούς έχουν προσληφθεί από την επιχείρηση ενός μέλους των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.
Η υπόθεση, σύμφωνα με τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης, απασχολεί εδώ και εβδομάδες την επιτροπή ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών της γερμανικής βουλής.
«Ανησυχούμε επειδή στρατιωτικοί, αφού εργάσθηκαν για το γερμανικό κράτος, μπορεί να έχουν θέσεις εργασίας που να τους οδηγούν στο να προδώσουν κρατικά απόρρητα», δήλωσε στο ZDF ο πρόεδρος της επιτροπής Konstantin von Nodz.
Οι εν λόγω γερμανοί στρατιωτικοί ήταν πιλότοι καταδιωκτικών Eurofighter και συμμετείχαν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.
Το Βερολίνο εκφράζει γι’ αυτό φόβους ότι απόρρητα για τις τακτικές της Ατλαντικής συμμαχίας μπορεί να αποκαλυφθούν στην Κίνα.
Το υπουργείο Άμυνας προγραμματίζει να αρχίσει έρευνα, σύμφωνα με το ZDF, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις έχουν επισημανθεί τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube