Weather Icon
Ιράν , Ουκρανία , Ρωσία 13 Ιουνίου 2023

Εντείνεται η συνεργασία Ιράν – Ρωσίας στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας

Εντείνεται η συνεργασία Ιράν – Ρωσίας στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε νέες λεπτομέρειες για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν για την παραγωγή στρατιωτικών drones, συμπεριλαμβανομένης της οδού εφοδιασμού που χρησιμοποιεί η Τεχεράνη για να στείλει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία και τον χώρο ενός πιθανού ρωσικού εργοστασίου όπου παράγονται.

ΣΧΟΛΙΟ: Διαφαίνεται πως το Ιράν επιδιώκει να προσεταιριστεί την Μόσχα προκειμένου να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία από την Ρωσία και να συνεχίσει την διαδικασία κατασκευής πυρηνικού οπλοστασίου, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Από την άλλη η Ρωσία έχει κατανοήσει πως τα φθηνά μη επανδρωμένα περιφερόμενα πυρομαχικά του Ιράν αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να εξαντλήσει την ουκρανική άμυνα μέσω της καταστροφής κρίσιμων υποδομών. Η συνεργασία αυτή επομένως εδράζεται κυρίως στο αντι-δυτικό μέτωπο που έχει σχηματιστεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

H πληροφορία αυτή αποτελεί μέρος μιας σταθερής ροής αποχαρακτηρισμένων πληροφοριών σχετικά με τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αυξήσει την πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για τον πόλεμό του στην Ουκρανία, καθώς και να εντείνει την ανάγκη του για παροχή πολεμικού υλικού.

Ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το ότι η Ρωσία συνεργάζεται με το Ιράν όσον αφορά την παραγωγή ιρανικών UAV από το εσωτερικό της Ρωσίας. Τόνισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον είχε πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η Ρωσία λάμβανε υλικά από το Ιράν για την κατασκευή του εργοστασίου κατασκευής μη επανδρωμένων.

Οι ΗΠΑ δημοσίευσαν μια δορυφορική εικόνα της ρωσικής ειδικής οικονομικής ζώνης Alabuga, η οποία λέγεται ότι δείχνει το πιθανό μέρος όπου η Μόσχα θα παράγει ιρανικά drones.

Επίσης οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή μια νέα κυβερνητική συμβουλευτική μελέτη για να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις σχετικά με τους κινδύνους του προγράμματος μη επανδρωμένων του Ιράν και τους παράνομους τρόπους με τους οποίους η Τεχεράνη προμηθεύεται υλικό για την παραγωγή τους.

Πηγή εικόνας: Financial Times

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Financial Times, οι ΗΠΑ γνώριζαν πως το Ιράν έχει δώσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα στην Ρωσία, η οποία σχεδιάζει να προμηθευτεί και άλλα εφόσον ο αριθμός των 400 που είχε αγοράσει φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί. Παράλληλα φαίνεται πως το Ιράν σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ρωσία και με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους, χωρίς όμως μια τέτοια συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί.

Παρά το ότι το Ιράν αρνείται την πώληση μη επανδρωμένων στην Ρωσία, εντούτοις πολλοί Ιρανοί αξιωματικοί έχουν εκφράσει την πεποίθηση τους πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση των σχέσεων τους με την Μόσχα στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας, ειδικά μέσω της εξαγοράς ρωσικών αερομαχητικών Sukhoi.

ΠΗΓΗ: Financial Times

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube