Weather Icon

Εκδήλωση για τον Πόντο με ομιλία για τη Γενοκτονία του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Εκδήλωση για τον Πόντο με ομιλία για τη Γενοκτονία του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Την πατρίδα μου έχασα..
Εκδήλωση για τον Πόντο, την πατρίδα που χάθηκε

1ο Μέρος:

Ομιλία του Κωνσταντίνου Φωτιάδη με θέμα «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου »

Ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κων/νος Φωτιάδης, γόνος οικογένειας Ποντίων προσφύγων από το χωριό Άνω Ζερβοχώρι του ηρωικού Δήμου της Νάουσας, ζώντας από τη γέννησή του σε περιβάλλον με έντονη ποντιακότητα, πήρε πολύ νωρίς την απόφαση να αφιερώσει όλη του τη ζωή, τις δυνάμεις και τον χρόνο στην υπηρεσία της μαρτυρικής, ωστόσο αδικαίωτης πατρίδας των προγόνων του, τον Πόντο. Στα πενήντα και πλέον χρόνια της πανεπιστημιακής του συμμετοχής εξέδωσε 46 βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, από τα οποία τα 24 αναφέρονται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι δημοσιεύσεις του για το μικρασιατικό, ποντιακό και παρευξείνιο ελληνισμό, σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, ξεπερνούν τις χίλιες. Για την ουσιαστική επιστημονική προσφορά του στην Ιστορία και τον Πολιτισμό έχει τιμηθεί άπειρες φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Πολιτεία, τις Νομαρχίες, τους Δήμους, την Εκκλησία, τα Πανεπιστήμια, τις Ομοσπονδίες Ποντιακών και Προσφυγικών Σωματείων και τους περισσότερους Ποντιακούς Συλλόγους της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

2ο Μέρος:

Μαρτυρίες

Εννέα γυναίκες αφηγούνται γεγονότα και μαρτυρίες Ποντίων που επιβίωσαν της γενοκτονίας, κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα και διηγήθηκαν προσωπικές ιστορίες από την καταστροφή, το διωγμό ή την πορεία τους προς την νέα τους πατρίδα καθώς και ιστορικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα.

Οι γυναίκες ανέκαθεν έχουν πολλαπλές ιδιότητες: είναι σύντροφοι, σύζυγοι, υπεύθυνες για το σπίτι και την φροντίδα των οικείων τους αλλά κυρίως είναι μητέρες. Οι γυναίκες βίωσαν βαθύτερα τις πράξεις που ορίζουν την Γενοκτονία. Οι βιασμοί που υπέστησαν και ο ακραίος εξαναγκασμός στην επιλογή «το παιδί μου πρέπει να πεθάνει για να γλυτώσουν οι υπόλοιποι της οικογένειας» είναι δύο καταστάσεις που μόνο η γυναικεία φύση αντιλαμβάνεται το μέγεθός τους.
Εννέα γυναίκες αφηγούνται γεγονότα και μαρτυρίες που θα πρέπει να χαραχθούν στην Μνήμη όλων των Ελλήνων διότι «όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».

Φινάλε
Την πατρίδα μου έχασα…
Συντελεστές:
1 μέρος: Κωνσταντίνος Φωτιάδης ….
2 μέρος: Ιστορική Έρευνα, Κείμενα, Σκηνοθεσία Σταυρούλα Δούκα

Αφηγούνται οι:
Πέγκυ Παππά
Δούκα Σταυρούλα
Κουλέτση Σταυρούλα
Καπρούλια Λίνα
Κανελλοπούλου Αναστασία
Καραφώτη Βασιλική
Κοτσιλιέρη Αφροδίτη
Κουρούπη Βασιλική
Αρβανίτη Καίτη
Συντονισμός: Παρθενίου Κατερίνα
Φινάλε: Απόδοση στα νέα ελληνικά του τραγουδιού «Την πατρίδα μου έχασα…» Καπρούλια Λίνα.
Διεύθυνση ήχου και μουσική επιμέλεια: Σταματόπουλος Γιάννης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube